NRK Meny
Normal

Frykter større Taliban-angrep fremover

Taliban hevder de planlegger flere store angrep i Afghanistan denne våren. Det går ut over sivile, selv om ekstremistgruppa hevder noe annet, sier forsker.

Taliba-krigere

Afghanske Taliban-krigere er klare til en ny offensiv denne våren. Ekstremistgruppen hevder de ikke vil ramme sivile, men utenlandske fiender.

Foto: NOORULLAH SHIRZADA / Afp

Mandag mistet tolv afghanske rekrutter livet da en selvmordsbomber fra Taliban sprengte seg selv ved en buss med unge soldater. Uken før ble minst seks personer drept i et liknende angrep nordvest for hovedstaden Kabul. Tirsdag forsikret Taliban om at angrepene fremover blir større.

– Vi planlegger flere store angrep i hele landet, sier den militante islamistgruppen i en uttalelse.

– De kalde vinterne i Afghanistan fører til at krigføringen ofte er mer intensiv på sommeren. Når det er sagt så har krigføringen denne vintersesongen har vært relativt tøff, og de siste årene har man i større grad opprettholdt intensiviteten i kampene på sommeren, forklarer PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

Blodig vinter, blodig sommer

Harpviken

Direktør ved institutt for fredsforskning (PRIO) Kristian Berg Harpviken tror Taliban-angrep denne våren kommer til å gå ut over sivile.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Det er over fem år siden Nato og daværende president i Afghanistan Hamid Karzai ble enige om at afghanske soldater innen 2014 skulle sørge for sikkerhet i landet. Samtidig som Nato har trukket soldatene sine tilbake, har Taliban vært på frammarsj. I fjor tok ekstremistgruppa kontrollen over den strategisk viktige byen Kunduz.

Samtidig rammet krigføringen i landet rekordmange sivile.

11.000 ble skadet eller mistet livet som følge av uroen i landet, konkluderte en FN-rapport tidligere i år. Også i år kan dødstallene bli høye.

– Taliban presiserer at de ikke skal ramme sivile, men vil bruke selvmordsangrep og attentater. Det er klart at med denne typen militære virkemidler kommer sivile til å bli rammet, sier Harpviken.

Nato mål for angrep

Nato-uttrekkingen av Afghanistan har ført til at det i dag er 13.000 utenlandske soldater igjen i landet, mot 150.000 for 2,5 år siden. Taliban gjorde det tirsdag klart at disse soldatene skal ut av landet.

13.000 soldater høres jo lite ut, men disse er spesialsoldater, og er en betydelig militær slagkraft. Samarbeidet mellom afghanske og amerikanske soldater gjør at afghanerne kan få støtte fra lufta i kampen mot opprørere, forklarer NUPI-forskeren.

Afghanske myndigheter mener på sin side at Talibans trusler er useriøse.

– Taliban forsøker bare å minne om at de fortsatt eksisterer. De har ikke klart å nå sine mål i løpet av 14 år, og vi vil ikke tillate det, sier Sediq Sediqqi, talsmann for innenriksmyndighetene i Afghanistan til avisen The Guardian.

Forlot fredssamtaler

Talibans trusler kommer nesten ett år etter at ekstremistgruppa var klar til å starte samtaler med regjeringa i Kabul. Prosessen stanset etter at gruppa kunngjorde at leder Mullah Omar var død. Siden da har FN forsøkt å få ekstremistgruppa til forhandlingsbordet flere ganger, sist for kun en måned siden, men opprørerne har nektet.

– Nå som Taliban har avvist forhandlinger om fred, er vi klare til å svare på krig med krig, sier Sediqqi.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt