Egypts tidligere president er død etter å ha besvimt i retten

Mohamed Morsi besvimte i retten mandag og døde senere. Han ble 67 år gammel. Nå krever Amnesty gransking.

EGYPT-MURSI/ Ousted Egyptian President Mohamed Mursi is seen behind bars during his trial at a court in Cairo

Mohamed Morsi er død, 67 år gammel. Dette bildet er tatt under en rettssak mot ham i 2015. Morsi var medlem av islamistiske Det muslimske brorskapet, som ble forbudt etter militærkuppet i 2013.

Foto: AL YOUM AL SAABI / Reuters

Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent. Det er ingen tegn til ytre skader på liket, opplyser egyptiske påtalemyndigheter. Morsi kollapset i et glassbur i retten, og han ble erklært død på et lokalt sykehus klokken 16.50 lokal tid.

– Han hadde snakket til dommeren i 20 minutter da han ble veldig oppjaget og besvimte. Han ble raskt kjørt til sykehuset, der han døde senere, sier en kilde i rettsvesenet til nyhetsbyrået AFP.

Statlig TV melder imidlertid at Morsi døde før han ble kjørt til sykehuset.

Mohammed Morsi

Mohamed Morsi da han fortsatt var Egypts president i 2012.

Foto: Maya Alleruzzo / AP

Amnesty ber egyptiske myndigheter om å gjennomføre en upartisk og åpen etterforskning. Også Morsis soningsforhold og medisinske oppfølging må være en del av granskingen, mener menneskerettighetsorganisasjonen.

Mange straffesaker

Morsi representerte den politiske fløyen av Det muslimske brorskap. Han var Egypts første demokratisk valgte president fra valget i 2012 og frem til han ble avsatt i et militærkupp i 2013. Da hadde det vært store demonstrasjoner mot regjeringen.

A truck drives in front of security and riot police guards, outside Cairo's Tora prison, where the trial of ousted Egyptian Islamist President Mohamed Mursi took place, in Cairo

Morsi døde i Tora-fengselet i Kairo, der rettssaken mot ham ble ført.

Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

67-åringen har vært tiltalt i en rekke saker etter at han ble avsatt. En dødsdom mot ham ble satt til side i 2016. Han sonet nå en livstidsdom for spionasje og en dom på 20 års fengsel for drap begått i forbindelse med demonstrasjonene mot ham i 2013.

Han var i retten mandag tiltalt for spionasje på grunn av kontakt med den palestinske islamistgruppen Hamas.

Brorskapet kaller dødsfallet et «drap». Den oppfordrer nå til at så mange som mulig møter opp i Morsis begravelse, og gruppen ber sine støttespillere ta til gatene og protestere ved egyptiske ambassader rundt om i verden.

Erdogan skylder på regimet

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var mandag en av de første som hyllet Morsi etter at han døde. I hyllesten omtaler han Mursi som «martyr». De to hadde tette bånd da Morsi var Egypts president.

Erdogan sier at Egypts «tyranner» har skyld i Morsis død, melder AFP.

Emiren av Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, sier at han føler «dyp sorg» over dødsfallet.

Muhammed Morsi, Recep Tayyip Erdogan

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h.) sammen med Morsi i Ankara i 2012.

Foto: AP

Kaller det drap

Human Rights Watch (HRW) sier at dødsfallet er tragisk, men fullstendig forutsigbart som følge av at egyptiske myndigheter verken har gitt ham den medisinske behandlingen han trengte eller sørget for at han fikk besøk fra familien, skriver NTB.

Et medlem av Det muslimske brorskapet i London, Mohammed Sudan, mener også at dødsfallet kan sammenlignes med overlagt drap. Han viser til at Mursi under rettssaken ble plassert i et glassbur slik at ingen verken hørte ham eller kunne vite hva som skjedde med ham.

Abdel Fattah al-Sisi

Egypt ledes i dag av president Abdel Fattah al-Sisi. Han var forsvarssjef i 2013 og sto bak kuppet der Morsi bla avsatt. Han har siden sørget for at titusener av opposisjonelle, både sekulære og islamister, er satt bak lås og slå.

Foto: Khaled Desouki / AFP

Kastet i militærkupp

Valget av Morsi kom i kjølvannet av at Egypts mangeårige president Hosni Mubarak gikk av etter massedemonstrasjonene under den arabiske våren i 2011.

Knapt ett år etter at han tiltrådte som president, ble han styrtet i militærkuppet. Det var ledet av hærsjefen og den nåværende presidenten Abdel Fattah al-Sisi. Han har sørget for at titusener av opposisjonelle, både sekulære og islamister, er blitt satt bak lås og slå, skriver NTB.

En kilde sier at Morsi hadde advart om at han visste om «mange hemmeligheter» han kunne avsløre og som ville gjøre at han ville bli frikjent, men at han ikke kunne gjøre det fordi det kunne skade Egypts sikkerhet, skriver nyhetsbyrået AP.

SISTE NYTT

Siste nytt