Egeland kritiserer Strøm-Erichsen

Det var galt av Norge å avvise forespørselen fra FN om et norsk bidrag til en FN-styrke i Kongo, sier direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jan Egeland.

Jan Egeland
Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har sagt at Norge kanskje kan bidra senere.

Les: Trosser FN - sender ingen til Kongo

- Det er et slags seminar i verden, hvor folk sier: "Noen burde vel kanskje gjøre noe?" Og andre svarer: "Ja, jeg synes noen bør gjøre noe, men noen andre, for vi kan ikke bidra," sier Egeland til NRK.

- Diskriminering overfor Afrika

Han mener at vi svarer annerledes når forespørselen gjelder Kongo enn dersom den hadde gjeldt Kosovo.

- Man kan jo spørre seg om vi hadde svart det samme dersom henvendelsen hadde kommet fra Balkan, Europa eller Midtøsten, sier Egeland.

- Jeg føler at vi stiller med en slags innebygd diskriminering overfor Afrika. Vi svarer annerledes hvis det er Kongo det gjelder, enn hvis det var Kosovo.

Truer med full krig

Krigen mellom opprørere og regjeringsstyrker i Øst-Kongo har drevet flere hundre tusen mennesker på flukt og skapt en humanitær katastrofe.

Opprørslederen Laurent Nkunda har truet med full krig dersom ikke regjeringen innleder forhandlinger med ham. Han vil at FNs fredsutsending, den tidligere nigerianske presidenten Olusegun Obasanjo, skal megle mellom ham selv og regjeringen.

- Hvis det ikke blir forhandlinger, blir det krig. Jeg vet at regjeringen ikke har noen kampevne, derfor har den ikke noe annet valg enn å forhandle, sier Nkunda, ifølge BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt