NRK Meny
Normal

Ecuador lar seg ikke presse av USA

Ecuador er villige til å ofre lukrative handelsavtaler med USA for å gi Edward Snowden asyl.

Ecuadors president Rafael Correa

Ecuadors president Rafael Correa vil si opp handelsavtaler med USA.

Foto: RODRIGO BUENDIA / Afp

– Vi har bare ett svar til de truslene, frekkheten og arrogansen enkelte amerikanske handelspartnere har kommet med på grunn av Snowdens ønske om å søke Asyl her: Ecuador vil ensidig og ugjenkallelig gi avkall på disse handelsavtalene, sa president Rafael Correa ifølge CNN.

Viktig handel

Mange i det latinamerikanske landet har uttrykt bekymring for samarbeidet med USA etter at det ble klart i forrige uke at Ecuador vil vurdere å gi spionsiktede Edward Snowden asyl i landet.

I dag er USA landets største handelspartner og nesten 50 prosent av Ecuadors eksport går til landet som ønsker å få Snowden utlevert, men Correa lar seg ikke presse til taushet.

– Det er uhørt å forsøke å frata et land dets legitimitet fordi de har mottatt en asylsøknad, sa Correa i en engasjert tale i Quededo i går.

Myndighetene i det latinamerikanske landet vurderer fortsatt Snowdens asylsøknad, som selv fortsatt befinner seg i transitt i Moskva.

Hyllet som en helt

Tidligere denne uken hyllet Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño Snowden, som han sa forsøker å kaste lys over USAs framferd i andre land.

Mens USA betrakter Snowden som en forræder og kriminell, mener tilhengerne hans at han er en helt.

I Ecuador finnes det også de som er bekymret for regjeringens knallharde politikk mot verdens eneste supermakt.

– Dette skaper en dårlig handelsklima og kan skade produksjonen og det gode forholdet vi har med USA, sier landets tidligere visepresident Blasco Penaherrear Padilla, som er kjent for å være en skarp kritiker av Correa.

I fjor var handelen mellom de to landene estimert til å være på rundt 16 milliarder dollar, med handelsavtaler som blant annet gir Ecuador mulighet til å importere og eksportere varer med reduserte avgifter.

Avtaler som nå kan bli brutt.

Truer Ecuador

Torsdag advarte nemlig talsmannen for USA innenriksdepartement Ecuador hva som kan komme til å skje hvis Snowden blir ecuadorianer.

– Det som ikke ville være positivt er hvis de gir Snowden asyl, det kan få store konsekvensen for vårt bilaterale samarbeid, sa Patrick Ventrell i går.

Nesten måned utløper handelsavtalen mellom landene i Andes-området og USA. En avtale som sikrer Bolivia, Colombia, Peru og Ecuador tollfrieksport til USA på en lang rekke varer. En avtale som var ment å stimulere til økt varehandel og produksjon i de latinamerikanske landene og et forsøk på å hindre den stadig økende kokainproduksjonen.

Mange har tidligere pekt på at denne avtalen ikke hadde blitt fornyet uansett, slik at Correa dermed ikke risikerer noe annet enn å visse seg frem som en sterk leder.

– Han gir opp noe han i utgangspunktet ikke hadde, for det er var stor sannsynlighet for at denne avtalene ikke hadde blitt fornyet uansett, sier Vincente Albonoz ved Universitetet i Quito til CNN.

Senere i dag skal Russlands utenriksminister Sergei Lavrov informere om hvilke tanker russerne gjør seg om mannen som fortsatt befinner seg på flyplassen i Moskva.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt