Krisestemning i Labour og krav om Browns avgang

Det britiske arbeiderpartiet ligger 20 prosentpoeng etter det konservative opposisjonspartiet på meningsmålingene. Og statsminister Gordon Brown har rekordlav tillit i folket.

Gordon Brown

Gordon Brown taler til Labours landsmøte i Manchester.

Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

Stadig flere velgere og partimedlemmer ønsker at statsministeren skal gå av.

Slik er det dystre bakteppet for Labours landsmøte i Manchester denne uka.

- Jeg har gjort feil, men jeg lover å gjøre en bedre jobb, sier Gordon Brown til BBC og legger til at han helt siden skoledagene har hatt den grunnholdning at man ikke skal gi seg, men gjøre sitt ytterste.

Nådetid til neste sommer

Browns motstandere har mobilisert foran landsmøtet. Fire yngre statssekretærer er enten gått av eller blitt tvunget til å gå av etter at de har krevd en ny retning for partiet og et nytt ledervalg. I alt 12 parlamenteriker har gjort det sammen, men det trengs underskrifter fra minst 71 av de folkevalgte for å tvinge fram en avstemning om ledervervet i partiet. Mye tyder derfor på at Brown blir sittende, men på nåde. Britiske aviser skriver at hans kritikere har gått med på å gi ham tiden fram til neste sommer for å rette opp skuta.

David Miliband

Utenriksminister David Miliband er favoritt som ny partileder.

Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

I Browns indre kabinett er det ingen som offentlig tar til orde for et lederskifte, men mange har tolket utenriksminister David Milibands flittige visitter i mediene i det siste som et forsøk på å posisjonere seg foran en eventuell lederstrid. Miliband er ønsket som ny leder av mange labourmedlemmer, men under landsmøtet har han inntil videre langt ballen død og erklært sin lojalitet til Gordon Brown.

Visdom og vurderingsevne

- Velgerne ville ikke tilgitt meg hvis jeg hadde kaster kortene midt i den økonomiske krisa, sier den britiske statsministeren og labourlederen til BBC.

- Jeg har den visdom og vurderingsevne som skal til for å takle uroen i pengemarkedet og gjøre det bedre enn de konservative, la Brown til, vel vitende om at hans ti år som Tony Blairs finansminister kan være hans sterkeste kort nå når det stormer som verst rundt ham.

Brown holder også fast ved sitt sosiale program. En av hovedsakene på landsmøtet blir å lansere et program for omfattende barnehageutbygging. Det er et område der Storbritannia ligger langt etter de fleste andre nordeuropeiske land.

Næringslivet murrer

Som finansminister nøt Brown stor tillit i brede lag av folket og blant bedriftsledere for å ha ledet Storbritannia gjennom en lang periode med stabil økonomisk utvikling. Under landsmøtet i Manchester er det nettopp denne politiske kapitalen Brown og Labour ønsker å tære på nå for å bedre oppslutningen om partiet og statsministeren.

Det blir ikke lett, for nå murres det i nærinslivet. Elleve toppledere gikk gikk nylig ut med et åpent brev til Brown der de krever en ny retning i den økonomiske politikken med enklere skatter og reduksjon av statens gjeld.

David Cameron

Den konservative lederen, David Cameron.

Foto: FAISAL MAHMOOD / REUTERS

Dette er i synspunkter samsvar med den kritikken opposisjonsleder David Cameron har kommet med. Han er den første konservative lederen siden partiet mistet makten i 1997 som har klart å hamle opp med Labour på meningsmålingene. Dersom det var valg nå ville han ha fått et formidabelt flertall i Underhuset, men Labour behøver ikke skrive ut nyvalg før våren 2010. Da har Labour sittet med makten i 13 år og utfordringen blir å overbevise velgerne om at de fortsatt er i stand å lede landet.

Mangler emosjonel intelligens

Da Gordon Brown tok over som statsminister etter Tony Blair i juni i fjor ble han møtt med begeistring både i folket og partiet. Blair var upopulær på grunn av at han trakk Storbritannia inn i Irak-krigen og fordi mange mente at hans lederstil var preget av for mye form og for lite innhold. Dette ville endre seg med Brown, mente hans tilhengere, men etter drøyt et år har han nådd tidenes bunnotering på meningsmåligene.

Tony Blair og Gordon Brown

Tidligere statsminister Tony Blair og Gordon Brown under en minneseremoni i Nord-Irland i september i år.

Foto: MATT DUNHAM / AP

En av årsakene er trolig at Brown kommuniserer mye dårligere med velgere og partifeller enn det Tony Blair gjorde. Hans egen kommunalminister, Hazel Blears, sa i følge avisa Daily Telegraph få dager før landsmøtet at Brown mangler emosjonell intelligens, evnen til å oppfatte egne og andres følelser og emosjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt