Skal beskyttes for 20 millioner årlig

Muhammed-tegner Kurt Westergaard skal beskyttes døgnet rundt etter han ble forsøkt angrepet i sitt hjem i Danmark. Det blir en dyr affære.

Kurt Westergaard

Kurt Westergaard står bak den mest omstridte av Muhammed-karikaturene.

Foto: Miriam Dalsgaard / Scanpix/AP

En mann væpnet med øks angrep den danske tegneren Kurt Westergaard i hans hjem i Århus-bydelen Viby, kvelden 1. nyttårsdag.

Westergaard er mannen bak den mest omstridte av Muhammed-karikaturene som i 2005 og 2006 førte til omfattende protester i mange muslimske land.

Utgjør 30 årsverk

Politiets etterretningstjeneste i Danmark (PET) iverksetter nå døgnbeskyttelse av tegneren. Forskjellige agenter vil bli satt på oppgaven, som i lønnskostnader til sammen vil utgjøre 30 årsverk, ifølge den danske avisen Politiken .

Ett årsverk for en PET-agent koster ifølge avisen mellom 650.000 og 750.000 danske kroner.

Dermed kommer den døgnbemannede overvåkingen av Westergaard til å koste minst 19,5 millioner danske kroner årlig. I tillegg kommer ekstrautgifter til teknisk utstyr.

Nye sikkerhetstiltak

Westergaard bor nå på hemmelig adresse, mens PET på ny gjør leiligheten hans sikker.

Muhammed-tegnerens bolig var før angrepet utstyrt med ekstra sikkerhetslåser, kamaeraovervåking, overfallsalarmer og et "saferoom" - badeværelset hvor Westergaard søkte tilflukt da han ble angrepet.

Etter overfallet mener imidlertid PET at Kurt Westergaard står i en annen og mer utsatt posisjon.

«I lys av overfallsforsøket og den offentlige eksponeringen både i Danmark og i utlandet av en rekke av sikkerhetstiltakene gjort i forhold til Kurt Westergaard, vil PET gjennomføre en justering av disse tiltakene», skriver PET.

SISTE NYTT

Siste nytt