NRK Meny
Normal

Kongressen dynget ned av krav om handling

Amerikanske velgere nølte ikke med å etterkomme president Barack Obamas appell om å kreve at Kongressen handler og vedtar å heve gjeldstaket.

USA-DEBT/OBAMA President Barack Obama speaks in a prime-time address to the nation from the East Room of the White House in Washington

Appellen til president Barack Obama om å henvende seg til kongressrepresentantene fikk overveldende respons.

Foto: POOL / Reuters

Sentralbordene til kongressrepresentantene ble sprengt og nettsidene deres krasjet på grunn av flommen av oppringninger og e-poster som strømmet inn til Washington fra hele landet tirsdag.

– Vi mottar hundrevis av oppringninger i dag etter presidentens tale mandag kveld. De fleste vil rett og slett at Kongressen handler, sier den demokratiske senatoren Bill Nelson fra Florida.

Hos den republikanske presidenten i Representantenes hus, John Boehner, var 300 telefoner på et tidspunkt på vent. Både hans og representanten Michele Bachmanns nettsider var nede på grunn av stor trafikk.

Appell fra Obama

Det var i sin tale mandag kveld at Obama appellerte til velgere som ønsker at politikerne kompromisser for å oppnå en avtale, ringer til Kongressen.

– Hvis dere vil ha en balansert tilnærming til å kutte budsjettunderskuddet, la deres kongressrepresentant få høre det; hvis dere tror vi kan løse problemet med et kompromiss, send beskjed, sa han i talen.

Nelsons talsmann Dan McLaughlin sier at de fleste støtter Obamas linje, men de vil også bare at konflikten blir løst.

Talsmann Steve Wymer på kontoret til den republikanske senatoren Mike Johanns sier også at velgerne vil ha en løsning og at de krever sterkere lederskap fra presidentens side.

Flertall bekymret

Samtidig viser en ny meningsmåling at et stort flertall av befolkningen, 83 prosent, er bekymret for konsekvensene av ikke å heve gjeldstaket, og at et flertall er tilhenger at et kompromiss slik Obama ønsker.

Målingen viser at 56 prosent vil ha en kombinasjon av nedskjæringer og skatteøkninger for å redusere underskuddet og åpne for at gjeldstaket på 14.300 milliarder dollar heves, i tråd med Obamas plan.

Bare 19 prosent vil ha bare nedskjæringer slik Republikanerne går inn for, og 12 prosent foretrekker bare skatteøkninger.

Støtter Obama

– Det ser ut som folkemeningen er på presidentens side i dette spørsmålet, sier Julia Clark i målingsinstituttet Ipsos.

Målingen viser også at 31 prosent legger skylden på Republikanerne for at striden har utviklet seg til en krise, mens 21 skylder på Obama og 9 prosent på Demokratene.

En naturlig følge av det er at 29 prosent mener Republikanerne må kompromisse mest i forhandlingene. 25 prosent mener Obama må gi etter, mens 20 president vil at Demokratene kompromisser.

Uavhengige velgere tenderer til å være enige med Republikanerne. 29 prosent av dem mener Obama må gi seg, mens 13 prosent av synes Republikanerne er de som må inngå kompromisser

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt