Hopp til innhold

Dronning Margrethe svarer på kritikken

Dronning Margrethe har fått kritikk etter å ha sagt at man må stille krav til innvandrere. På pressemøtet i forbindelse med dronningens 75 års dag svarte hun på kritikken.

Dronning Margrethe svarer på kritikk etter utspill om innvandring.

Dronning Margrethe møtte pressen etter at starten på dronningens 75 års markering fikk en litt annen start enn deg mange hadde ventet.

På møtet utdypet dronningen hva hun ønsket å få frem i intervjuet som har fått svært mye oppmerksomhet.

Vi har også oppdaget at det er vesentlig vanskeligere å tilpasse seg det danske samfunn enn det vi i vår glade naivitet har forestilt oss, sa Dronning Margrethe.

Les også: Dronning Margrethe: Vi må stille krav til innvandrerne - Nyheter, tv og radio fra hele verden - NRK.no

Gikk Dronningen for langt?

Flere har ment Dronningen i et avisintervju trykket for to dager siden i forbindelse med dronningens 75 års markering gikk lenger enn det enn konstitusjonell monark skal gjøre.

Vi skal ta godt imot, men vi skal også fortelle hva vi forventer. For det er vårt samfunn de kommer til. Vi skal gjøre plass til dem, men de skal også forstå hvor de er kommet hen i verden sier Dronning Margrethe til Berlingske Tidende.

Et ansvar også hos danskene

I ettermiddag understreket dronningen at det også ligger et ansvar for hos det danske folk.

Fordi vi selv føler oss godt tilpass i Danmark og føler oss hjemme med vårt samfunn, så regner vi med at da må alle andre også lett kunne finne ut av det, sa dornningen.

Vi glemmer fort at det som er dagligdags for oss selv, i et bestemt land eller i en familie, kan virke svært annerledes på folk som ikke er ifra samme familie eller har brukt alle sine år i samme land.

Det har skjedd noe

Dronningen uttrykte at Danmark har endret seg.

– Det har skjedd noe der, men vi gjør det raskere for folk å tilpasse seg hvis vi også vet at det ikke er gjort i en håndvending.

I februar ble København rammet av terror. Først ble en politimann drept ved kulturhuset Krutttønden. Litt senere ble en jødisk vakt ved synagogen i Krystalgade drept av samme gjerningsman; en ung, sint og radikalisert palestinsk mann som senere ble skutt av politiet. Statsminister Helle Thorning-Schmidt kalte terroren et angrep på alle dansker.

SISTE NYTT

Siste nytt