Hopp til innhold

Dronning Margrethe av Danmark abdiserer

Danskenes dronning kom med en sjokkbeskjed i nyttårstalen sin: Hun abdiserer i januar.

København, Danmark 20230615. Kong Harald og dronning Sonja ankommer København torsdag morgen. Dronning Margrethe av Danmark tar i mot kongeparet på bryggen i forbindelse med det offisielle besøket til Danmark 15 og 16 juni

Dronning Margrethe og tremenningen Kong Harald har hatt et tett forhold i flere år. Her fra kongeparets offisielle besøk til København i juni 2023.

Foto: Lise Åserud / NTB

Dronning Margrethe II av Danmark abdiserer. Det meldte hun i sin tale til folket på nyttårsaften.

Hun abdiserer 14. januar 2024.

Dermed blir hennes eldste sønn, kronprins Frederik, Danmarks nye konge.

– Om 14 dager har jeg vært Danmarks dronning i 52 år. Så lang tid går ikke sporløst forbi noe menneske – heller ikke meg. Tiden tærer på, og vanskelighetene blir flere, sa hun blant annet i talen.

Dronning Margrethe II av Danmark går av.

Dronning Margrethe II av Danmark abdiserer.

Dronningen fylte 83 år i april. Hun henviste blant annet til en ryggoperasjon i februar som bakgrunn for at hun nå abdiserer.

– Den 14. januar 2024, 52 år etter at jeg etterfulgte min elskede far, vil jeg tre tilbake som Danmarks dronning.

I juli ble hun Danmarks lengstsittende monark.

Oslo 20170509. Gallamiddag på Slottet i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Kong Carl Gustav av Sverige, dronning Sonja og kong Harald lytter til dronning Margrethe av Danmark som holder tale under gallamiddagen på slottet.

Dronning Margrethe holdt tale for kong Harald og dronning Sonja da de feiret sine 80-årsdager i 2017.

Foto: Heiko Junge / NTB

Dronning siden 1972

Dronningen brukte den siste delen av talen sin på å takke folket.

– En takk for den overveldende varme og støtte som jeg har mottatt gjennom alle år. En takk til de skiftende regjeringer, som det alltid har vært givende å jobbe med, og til Folketinget, som alltid har møtt meg med tillit.

København, Danmark 19580910.Kong Olav på sitt første offisielle statsbesøk som konge sammen med prinsesse Astrid i Danmark 1958. Her fra fotograferingen av familien på Amalienborg slott. Fra v.: prinsesse Benedikte, dronning Ingrid, prinsesse Anne Marie, kong Olav, prinsesse Astrid, kong Frederik og Danmarks tronfølger prinsesse Margrethe. Foto: Jan Stage NTB / NTB

Den danske kongefamilien avbildet i 1958, da Norges kong Olav var på sitt første offisielle statsbesøk som konge. Lengst til høyre står Margrethe, som da var prinsesse.

Foto: Jan Stage / NTB

Dronning Margrethe II har vært Danmarks dronning siden 1972. De siste fem årene har hun regjert alene, etter at ektemannen prins Henrik døde i 2018.

Det norske slottet sier til NRK at de ikke har noen kommentar til Margrethes avgang.

Hun er tremenning av kong Harald.

Under kongeparets offisielle besøk til København i juni 2023 snublet kong Harald på den røde løperen. Han og dronning Margrethe lo godt av det etterpå.

Takk fra statsministeren

I en pressemelding takker statsminister Mette Frederiksen dronningen.

– På vegne av hele befolkningen vil jeg gjerne rette en ektefølt takk til hennes majestet dronningen for hennes livslange dedikasjon og utrettelige innsats for kongeriket.

Mette Frederiksen statsminister i Danmark

Statsminister Mette Frederiksen sier at dronning Margrethe er selve definisjonen av Danmark.

Foto: Reuters

Frederiksen legger til at mange dansker aldri har opplevd en annen monark.

– Dronning Margrethe er definisjonen av Danmark og har gjennom alle år satt ord og følelser på hvem vi er som folk og nasjon.

Flere eksperter overrasket

– Det var en kjempeoverraskelse, sier historiker og kongehusekspert Trond Norén Isaksen til NRK søndag kveld.

Han sier dronning Margrethe flere ganger har understreket at hun ikke ville abdisere.

– Hun har sagt at hun ble valgt til tronfølger, i praksis, gjennom en folkeavstemning om en grunnlovsendring i 1953. Derfor ville det å abdisere være et svik overfor de som valgte henne til tronfølger, sier Isaksen.

Klipp fra Dronning Margrethes liv som kronprinsesse og dronning.

Klipp fra dronning Margrethes 52 år på tronen som Danmarks overhode.

Margrethe var det eldste barnet til kong Frederik og dronning Ingrid, men hadde ikke arverett til tronen i Danmark. Det ble endret gjennom en grunnlovsendring i 1953, og hun ble innsatt som tronfølger på 18-årsdagen sin i 1958.

Oslo 20220120. TV 2 sin kongehusekspert, forfatter og historiker Trond Norén Isaksen i forbindelse med myndighetsdagen til Prinsesse Ingrid Alexandra . Foto: Terje Pedersen / NTB

Historiker og kongehusekspert Trond Norén Isaksen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Isaksen omtaler dronningen som klok, og tror hun har tatt innover seg realitetene med tanke på både egen alder og helsetilstand.

Også kongehusekspert hos Danmarks Radio (DR), Cecilie Nielsen, er svært overrasket.

– Det er et fullstendig unikt øyeblikk i Danmarks historie. Jeg har vanskelig med å komme på lignende tilfeller tidligere, sier hun til egen kanal.

Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia og Islands Vigdís Finnbogadóttir er blant dem som gjerne deler sine historier om dronning Margrethe.

I anledning Margrethes 50 år på tronen ble det laget en dokumentar om Danmarks dronning.

Derfor er det også vanskelig å vite hva som vil skje framover, sier Nielsen.

Ifølge historiker Michael Bregnsbo ved Syddansk universitet er dette helt uvanlig i dansk historie.

– Det er helt, helt usedvanlig. Det har vært noen konger som har blitt avsatt, men det har ikke vært av egen, fri vilje, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Ifølge Bregnsbo må man helt tilbake til 1100- eller 1200-tallet for å finne en dansk monark som har abdisert frivillig.

København, Danmark 20211103. Dronning Margrethe modtager NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg og Forsvarsminister Trine Bramsen (S) i Riddersalen i Christian IX's Palæ på Amalienborg, onsdag den 3. november 2021.

Dronning Margrethe tok imot Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på Amalienborg slott i november 2021.

Foto: Martin Sylvest / Ritzau/NTB

Har sagt før at hun aldri vil gå av

Også Kristi Marie Skrede, som er kongehusreporter i NRK, er overrasket.

– Det kom veldig overraskende på grunn av at dronning Margrethe tidligere har sagt at tradisjonen er at en blir på post livet ut. Man sitter til man faller av pinnen, som det danske uttrykket har vært. Sånn sett så er det overraskende at hun velger å abdisere, sier hun.

Med dronningens helseproblemer i mente er det likevel en forståelig avgjørelse.

Kongeparet 80 år

NRKs kongehusreporter Kristi Marie Skrede.

Foto: Anders M. Leines / NRK

Dronningens abdikasjon kommer også i kjølvannet av mye medieomtale av kronprins Frederiks tur til Spania.

– Det er en sak kongehuset i Danmark ikke har kommentert i det hele tatt, men det har vært mye medieblest rundt det. Mye spekulasjoner rundt hvordan kronprinsparet i Danmark nå har det. Nå blir han altså konge av Danmark i løpet av januar, så den saken endrer jo ingenting på det. Men det har vært en tøff tid på tampen av hans kronprinstid, sier Skrede videre.

– Det at dronning Margrethe abdiserer, kan det få noe å si for hva vår konge tenker om det spørsmålet?

Det er vanskelig å si. Både dronning Margrethe og kong Harald har sagt det samme, at de holder seg til den tradisjonen som har vært i de skandinaviske kongehusene, nemlig å være på tronen livet ut. Når dronning Margrethe nå velger å abdisere, tydeligvis på grunn av helse, så er det et personlig valg, svarer Skrede.

Oslo 20220926. Dronning Margrethe av Danmark tildeles Foreningen Nordens språkpris. Dronning Sonja deler ut prisen.

I 2022 ble dronning Margrethe tildelt Foreningen Nordens språkpris. – Hun har virkelig gjort en innsats for sitt land og sitt folk, og også for det nordiske fellesskapet, sier styreleder Tone Wilhelmsen Trøen søndag.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Senest i år sa kong Harald at han ikke vil abdisere.

– Men de blir eldre. Kong Harald blir 87 år i februar og om helsa vil tvinge ham til å ta et lignende valg, det vet vi selvsagt ikke nå. Det vil bare tiden vise.

Flere har abdisert tidligere

I internasjonal sammenheng er ikke Dronning Margrethe II den eneste monarken som har abdisert.

  • Kong Juan Carlos av Spania kunngjorde 2. juni 2014 at han ønsket å abdisere. Sønnen Felipe overtok tronen 17 dager senere.
  • Dronning Beatrix av Nederland kunngjorde 28. januar 2013 at hun ville abdisere til fordel for sin sønn, kronprins Willem-Alexander. Han overtok tronen den 30. april 2013.
  • Kong Albert II av Belgia kunngjorde 3. juli 2013 at han ville abdisere til fordel for sin sønn. Philippe overtok som konge 21. juli samme år.
  • Keiser Akihito av Japan abdiserte 30. april 2019. Han ble etterfulgt av sin sønn, Naruhito, dagen etter.

Pave Benedikt XVI kunngjorde også i februar 2013 at han ville gå av på grunn av sin høye alder.

SISTE NYTT

Siste nytt