NRK Meny
Normal

Dronning Elizabeth melder seg på i homokampen

Mandag går dronningen i bresjen for bekjempelse av diskriminering mot kvinner, homofile og etniske minoriteter.

Dronning Elizabeth II

Dronningen vil mandag signere en avtale for bekjempelse av diskriminering.

Foto: ARTHUR EDWARDS / Afp

Den andre dagen i mars er kjent som Commonwealth Day i Samveldet av nasjoner, som dronningen er overhode for.

I en spesiell seremoni denne dagen skal dronningen ifølge den britiske avisen The Telegraph holde en tale der hun vil gi sin støtte til en ny avtale der statene i samveldet har gått inn for å bekjempe «alle former for diskriminering, enten forankret i kjønn, rase, farge, tro, politisk oppfatning eller av andre grunner».

Kalles «feminist-ikon»

Ifølge Daily Mail blir dette en av dronningens mest kontroversielle handlinger noen sinne.

Den homofile rettighetsforskjemperen Ben Summerskill kaller dronningen et «feminist-ikon».

– Dette er den første gangen at dronningen har gitt offentlig anerkjennelse til de seks prosentene av innbyggerne i samveldet som er homofile, sier Summerskill.

Historisk avtale

Avtalen er historisk unik i den forstand at den markerer det første gang samveldet har laget et dokument som sammenfatter «kjerneverdiene til organisasjonen og ambisjonene til medlemsstatene».

Ordene «andre grunner» skal være en referanse til seksuell legning, men alle spesifikke referanser til homofili er utelatt for å unngå konflikt med de landene i samveldet som fortsatt opprettholder slike lover, skriver Daily Mail.

Førtien av de femtifire landene i samveldet har fortsatt slike lover. I deler av Nigeria og Pakistan kan homofile straffes med døden, mens det i Trinidad og Tobago kan føre til 25 år i fengsel. I Sierra Leone, Tanzania, Uganda, Bangladesh and Guyana kan man få livstid.

Direktesendt

I desember ble det sikret enighet om avtalen fra myndighetene i alle landene i samveldet.

Det som gjenstår er bare at dronningen signerer avtalen. Det vil hun gjøre i en direktesendt seremoni mandag. Det blir hennes første offentlige opptreden etter at hun ble innlagt på sykehus med mageproblemer.

Ifølge Daily Mail sier folk på innsiden i det britiske kongehuset at talen representerer et vannskille, på den måten at det vil bli første gang dronningen har vist støtte for homofiles rettigheter i løpet av hennes 61 år lange regjeringstid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt