Hopp til innhold

Drømmer du om å bli astronaut: Dette er Nasas jobbkrav

Det er mange om beinet når Nasa utlyser en stilling. Sist de var ute etter en ny gruppe med astronautpraktikanter, fikk de inn 18.300 søknader. Av disse ble bare 12 personer valgt inn i programmet.

NASA

De få søkerne som kommer gjennom nåløyet må utføre en rekke treningsprogrammer før de får reise ut i rommet.

Foto: Nasa / Reuters

Startlønnen til en Nasa-astronaut er god. Mange ønsker stillingen, og jobben er vanskelig å få.

De få søkerne som kommer gjennom nåløyet må gjennom en rekke tester før de blir kvalifisert og valgt inn i Nasas astronautprogram.

CNN har intervjuet NASAs eldste aktive astronaut, Donald Pettit på 62 år, og Greg Johnson, en tidligere astronaut som nå er president for «The Center for the Advancement of Science in Space», i håp om å få svar på hvordan man kan bli en Nasa-astronaut.

Slik blir du kvalifisert

Ifølge CNN fastsetter Nasa at kvalifiserte søkere må ha en bachelorgrad i enten vitenskap, teknologi, ingeniørfag eller matematikk. Arbeidserfaring er også nødvendig for å komme inn i programmet.

Romselskapet har trent astronauter med alle mulige bakgrunner tidligere, for eksempel leger, oseanografer og veterinærer.

I tillegg til utdanning og arbeidserfaring er det viktig med god helse. Søkerne må ha godt syn, blodtrykk som ikke overstiger 140/90 i sittende stilling, og en høyde på mellom 157 og 190 centimeter.

Nasa

Tolv nye astronautkandidater ble introdusert på Johnson Space Center i Houston onsdag 7. juni 2017.

Foto: Michael Ciaglo / AP

Fysisk helse er også viktig. Kandidatene må gjennom en vanskelig utholdenhetstest, og en rekke intervjurunder for å imponere Nasa-teamet.

De som først kommer inn i programmet, må gjennom en toårig trenings og evalueringsperiode.

– Det er som å ta en fireårig høyskoleutdanning, komprimert på to år. Det er ingen sommerferier, sier Pettit.

Dette må praktikantene lære seg

Praktikantene lærer i løpet av de to årene forskjellige ferdigheter som kan komme til nytte som astronaut. Blant annet må de svømme frem og tilbake i et 25 meter langt basseng iført en astronautdrakt.

De må kjøre opp og ned i et jetfly for å etterligne nullgravitasjonsmiljøet i rommet. De kan risikere å måtte ta 40 slike turer på en dag.

Siden USA pensjonerte Space Shuttle-programmet i 2011, har russiske romfartøyer fraktet amerikanske astronauter til og fra den internasjonale romstasjonen.

Derfor må praktikantene lære å snakke russisk, slik at de kan kommunisere med kosmonautene på romstasjonen.

nasa

Apollo 17-kommandanten Eugene Cernan på månen. Cernan er den siste mannen som gikk på månen, og døde 16.januar 2017.

Foto: AP

Astronautene må også bli komfortable i de store hvite draktene som astronautene har på seg. Og Pettit sier at ingenting er som du ser i filmene.

– Draktene er varme og ubehagelige, og når du kommer ut av dem, slipper du ut av dem som en orm. Som en slimaktig skapning, spøker Pettit til CNN.

Får ikke reise ut i rommet enda

Selv etter at astronautene har fullført det toårige programmet, må de fortsatt fullføre forskjellige treninger basert på hva de skal gjøre i rommet.

Donald Pettit

– For hver astronaut i rommet er det 1000 mennesker på bakken som gjør det virkelige arbeidet, sier Pettit, den eldste aktive astronauten.

Foto: Shamil Zhumatov / AP

Treningstiden kommer an på tiden astronauten skal være i rommet. For en astronaut som skal fullføre et seks måneders oppdrag på romstasjonen, krever det to til tre år med ekstra trening.

– For hver astronaut i rommet er det 1000 mennesker på bakken som gjør det virkelige arbeidet, sier Pettit.

Hva gjør de i rommet?

Videre skriver CNN at astronautenes oppdrag under turer i rommet er å utføre forskjellige eksperimenter, gjøre forskning eller reparere maskinvarer. Mesteparten av tiden i rommet går til disse oppgavene.

Pettit har gjort flere lange oppdrag for Nasa, og totalt har han bodd om bord på den internasjonale romstasjonen i mer enn seks måneder.

– Jeg liker ikke å gjøre det jeg kan gjøre på jorden oppe i rommet. Jeg bruker tiden min til å utnytte det rommet har å tilby: utrolig utsikt, muligheten til å gjøre fantastisk fotografering og vitenskapsmuligheter, sier han.

NASA

Astronautenes oppdrag under turer i rommet er å utføre forskjellige eksperimenter, gjøre forskning eller reparere maskinvarer. Her tar den franske astronauten Thomas Pesquet en selife fra rommet.

Foto: Thomas Pesquet / AFP

– Ingen blir rik av jobben

– Man må ha kjærlighet for jobben. Ingen blir rik av den, sier Pettit, som har omtrent 20 års astronauterfaring.

Ifølge Nasa varierer den årlige lønnen for nye astronautkandidater fra omtrent 515.000 til 1,1 millioner norske kroner per år.

Lønnen styres ut ifra hver enkelts utdanning og erfaring. Fullverdige astronauter kan tjente opp til 1,2 millioner norske kroner per år.

Nasa har også mange restriksjoner på astronautene for å unngå personlig økonomisk gevinst. De kan ikke tjene såkalte «royalties» hvis de for eksempel skriver en bok. De kan heller ikke godta gaver fra for eksempel et flyselskap som ønsker å gi dem en gratis golfrunde.

– Men for å være ærlig, så er vi veldig opptatt av jobben vår – hvem har tid til å spille golf med noen flyselskaper? Sier Pettit.

NASA

NASA står for National Aeronautics and Space Administration, og er en amerikansk føderal etat med oppgaver knyttet til romfart og langsiktig utvikling av fly. NASA står bak store bragder, for eksempel Apollo-programmet som sendte mennesker til månen for første gang.

Foto: Vyacheslav Oseledko / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt