Hopp til innhold

To drapstiltales etter oljekatastrofen

To personer i oljegiganten BP tiltales for uaktsomt drap etter oljekatastrofen i 2010. Det bekrefter den amerikanske justisministeren Eric Holder.

Deepwater Horizon

Bildet viser brannen på plattformen Deepwater Horizon i april 2010.

Foto: Den amerikanske kystvakten / Reuters

Eric Holder

Den amerikanske justisministeren Eric Holder.

Foto: JONATHAN BACHMAN / Reuters

De to høyt rangerte BP-lederne er tiltalt på 23 punkter, deriblant uaktsomt drap. En annen BP-leder er tiltalt for å ha villedet Kongressen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tidligere torsdag kom det frem at den britiske oljegiganten BP vedtar en rekordhøy bot etter ulykken. Boten endte på over 25 milliarder norske kroner i et forlik med det amerikanske justisdepartementet.

BP erkjenner straffskyld for elleve punkter knyttet til de som døde, et lovbrudd tilknyttet forurensning av havet, et lovbrudd knyttet til forurensning av fugleliv og et punkt som gjelder motarbeidelse av den amerikanske Kongressen.

Kilder har sagt til nyhetsbyrået Reuters at BP vil si seg skyldig dersom de får en forsikring om at selskapet ikke kan straffeforfølges for forholdene i fremtiden.

11 mistet livet

Oljeplattformen Deepwater Horizon eksploderte og gikk i brann 20. april 2010. To dager senere sank plattformen.

11 personer mistet livet i ulykken, og ødeleggelsene førte til utslipp av millioner fat med råolje i Mexicogolfen over 87 dager.

Noen uker etter hendelsen ble oljeselskapet som driftet plattformen, britiske BP, tvunget til å sette av over flere milliarder kroner i et erstatningsfond til de som ble rammet.

Selskapet fikk også i ettertid én million enkeltkrav fra personer som hevdet seg skadelidt som følge av ulykken.

SISTE NYTT

Siste nytt