Dopet ned Guantanamo-innsatte

En rapport fra Pentagon viser at innsatte på fangeleiren Guantanamo ble tvangsmedisinert med legemidler som endret sinnstilstanden. De kan derfor ha gitt uriktig informasjon i avhør.

Guantanamo-basen

Pentagon nekter for at noen av fangene ble medisinert for å få mer informasjon i avhør.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Flere fanger skal ha blitt tvangsmedisinert og avhørt mens de var påvirket av antipsykotiske legemidler.

«Enkelte innsatte som var diagnostisert med alvorlige psykiske problemer og ble regelmessig behandlet med psykoaktive medikamenter, ble avhørt, noe som kan svekke en persons evne til å gi korrekt informasjon,» konkluderer rapporten med.

Pentagons talsmann Todd Breasseale avviser at noen av fangene ble tvangsmedisinert for å få mer ut av dem i avhør.

Rapporten viser likevel at flere innsatte har klaget på å bli medisinert mot sin vilje, og at aggressive fanger har blitt tvangsmedisinert. Pentagon vil ikke kommentere hvor ofte det skjer, eller hva slags legemidler de bruker.

Mange av fangene skal ha fått legemiddelet Haldol, et relativt billig antipsykotisk legemiddel som brukes på legevakter og psykiatriske sykehus. Bivirkningene kan være depresjoner, muskelsammentrekninger, suicidal atferd og hjerteinfarkt.

– Fikk «sannhetsserum»

Guantanamo

Det er rundt 170 fanger igjen på Guantanamo.

Foto: STR / Reuters

En ikke navngitt innsatt skal ha forklart at han fikk røde og blå piller på vei til Guantanamo fra Afghanistan i 2002.

Han skal ha fått beskjed om at det var godteri, men følte seg omtåket i flere dager etterpå. Da han våknet, skal avhørslederen ha sagt at de visste alt de trengte å vite.

Det er også rapportert om tilfeller der innsatte fikk influensavaksiner, men ble fortalt at sprøyta inneholdt sannhetsserum. Dette beskrives som et bevisst knep.

Fangene fikk sjeldent vite hva slags medisiner de fikk, eller hva hensikten var, heter det i rapporten.

Navn er utelatt fra rapporten, men ifølge AP er en tidligere saudiarabisk politimann omtalt. Han har fortalt advokaten sin at han fikk en sprøyte med ukjent innhold før et avhør, og hevder han fant på en tilståelse for å få en pause.

Han skal ha fått diagnosen schizofreni og psykose med mulig personlighetsforstyrrelse.

Guantanamo-demonstrasjon i London

Guantanamo-leiren er kontroversiell. Her fra en demonstrasjon i London.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Advokater reagerer

Det 41 sider lange dokumentet ble publisert av nettstedet Truthout denne uken. De krevde innsyn for to år siden, og har nå fått tilgang til rapporten, som ble utarbeidet i 2008 og 2009 på oppdrag fra Kongressen.

Bakgrunnen for granskingen var en artikkel i Washington Post, der en innsatt hevdet at han hadde blitt dopet ned og avhørt, stikk i strid med amerikansk lov.

Nyhetsbyråene AFP og AP er også i besittelse av rapporten, og skriver at flere advokater nå ser på muligheten for at eventuelle tilståelser kan ha blitt påvirket av tvangsmedisineringen.

Blant dem er David Remes, en menneskerettsadvokat som representerer 16 innsatte på Guantanamo.

– Dersom myndighetene lente seg på tilståelser og informasjon fra innsatte som var dopet ned, uansett grunn, har regjeringen holdt dem innesperret i over et tiår basert på beviser som er upålitelige, sier Remes til AP.

USA holder fremdeles rundt 170 mennesker fanget på Guantanamo. I går ble Osama bin Ladens tidligere sjåfør og livvakt løslatt, og sendt tilbake til Sudan.

Ibrahim al-Qosi hadde da sittet på Guantanamo i ti år, og i 2010 innrømmet han å ha støttet terrorister. Han ga også verdifull informasjon om Al Qaida, og ble løslatt før tiden.

Ibrahim al-Qosi løslatt fra Guantanamo

Ibrahim al-Qosi kysser bakken i Khartoum i hjemlandet Sudan etter at han ble løslatt fra Guantanamo onsdag.

Foto: Abd Raouf / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt