Hopp til innhold

Donerer inntekt av islamkritisk musikk til flyktninger

Nettselskapet Amazon donerer inntektene fra salget av musikk gitt ut av den innvandringsfiendtlige organisasjonen Pegida til flyktninger i Tyskland.

Amazons' tyske avdeling

Nettselskapet Amazon donerer all inntekt fra musikk gitt ut av den innvandringskritiske organisasjonen Pegida til flyktningarbeidet i Tyskland. Her fra selskapets tyske logistikksentral i Koblenz.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Selskapets inntekter fra salget av Pegidas låt «Gemeinsam sind wir sterk!» eller «Sammen er vi sterkere», blir donert til veldedige organisasjoner som hjelper flyktninger i Tyskland.

Låta har hittil hatt over 243.000 visninger på YouTube og har blitt en bestselger på den tyske nedlastingssiden til Amazon. Selskapet har fått kraftig kritikk for at de skulle tjene penger på salget.

Den fem minutter lange låta ble lagt ut for salg 21. desember for 12 kroner. I flere dager har den ligget på listen over de 100 mest solgte låtene.

Grunnlegger Lutz Bachmann og leder av Pegida virker uberørt av donasjonene.

– At Amazons overskudd går til flyktninger får være deres sak. De kan gjøre hva de vil med det. Vår inntekt blir ikke delt, skriver Bachmann på Twitter.

Hjemløse tyskere

Forbundskansler Angela Merkel har tidligere gått hardt ut mot Pegida, har uttalt at medlemmene har «fordommer, kulde og til og med hat i sine hjerter».

Pegida har tidligere sagt at inntektene fra sangen skulle gå til hjemløse tyskere. Men Amazon har lagt ut en plakat på tysk på sine hjemmesider, der det heter at pengene skal gå til flyktninger fra Syria.

Pegida ble stiftet for over et år siden på Facebook. Avisa The Guardian omtaler gruppa som «xenofobisk». Xenofobi er frykten for det ukjente, eller fremmede.

Gruppas første demonstrasjoner ble holdt i Dresden i Tyskland høsten 2014. De første demonstrasjonene, som ble holdt hver mandag, trakk til seg et par hundre mennesker.

I desember hadde antallet sympatisører steget, og i en demonstrasjon som ble holdt 22. desember 2014 skal så mange som 17.000 mennesker ha møtt opp.

Norsk avdeling

Bevegelsen spredte seg etter hvert til flere andre land, deriblant Norge. 12. januar 2015 arrangerte Max Hermansen den første Pegida-marsjen i Oslo. Et par hundre mennesker møtte opp, ifølge politiet.

Senere ble det arrangert lignende demonstrasjoner i flere norske byer, men da med langt færre deltagere. Demonstrasjonene har møtt til dels sterk motstand. Flere motmarkeringer, blant annet i regi av Antirasistisk senter og Nye SOS Rasisme, har samlet flere deltakere enn Pegida-marsjene.

I fjor høst uttalte Tor Bach i det antirasistiske tidsskriftet Vepsen at Pegida i Norge hadde brutt fullstendig sammen.

Pegida-demonstrasjoner i Dresden i juni

Pegida-demonstranter med en plakat som viser et manipulert bilde av forbundskansler Angela Merkel i en nazilignende uniform. Demonstrasjonen ble holdt i Dresden i juni i fjor.

Foto: JENS SCHLUETER / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt