Donald Trump nekter å høre dødsopptakene i Khashoggi-saken

USAs president Donald Trump sier han ikke har noe ønske om å høre opptakene av da journalisten Jamal Khashoggi ble drept.

Plakat med Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi ble drept og partert i begynnelsen av oktober.

Foto: Yasin Akgul / AFP

Det ble internasjonalt rabalder da journalisten Jamal Khashoggi ble drept på konsulatet til Saudi-Arabia. Tyrkia hevder å ha lydopptak av selve drapet som de har delt med flere vestlige allierte.

Den kanadiske statsministeren Justin Trudeau har, ifølge The Guardian, innrømmet å ha hørt opptaket. Det har ikke USAs president Donald Trump.

I et intervju med Fox News sier Trump:

– Jeg har ikke noe ønske om å høre opptaket. Det er ingen grunn for meg å høre på opptaket. Det (drapet, journ.anm.) var voldsomt, ondskapsfullt og forferdelig.

Dette skjedde i natt 4. september

USAs president Donald Trump vil ikke høre opptakene av Jamal Khashoggis død.

Saudiske myndigheter har kommet tidligere kommet med en rekke selvmotsigende forklaringer på Khashoggis forsvinning. Til slutt innrømmet de at Khashoggi hadde blitt drept under «forhandlinger» for å få Khashoggi, som var bosatt i USA, til å dra tilbake til sitt opprinnelige hjemland Saudi-Arabia. Det har også kommet frem opplysninger om at liket skal ha blitt partert og fraktet ut av konsulatet.

Kan ha partert liket og fløyet det ut

Liket etter Khashoggi har ikke blitt funnet, og nå kommer det indikasjoner om at det kan ha blitt tatt ut av Tyrkia. Ifølge Reuters skal er Tyrkias utenriksminister Hulusi Akar sitert på følgende i et intervju med CNN Turk på søndag:

– En sannsynlighet er at de (drapsmennene, journ.anm.) forlot landet tre eller fire timer etter drapet. De kan ha tatt ut Khashoggis parterte kropp i kofferter som de uten problemer kan ha tatt med seg som bagasje på grunn av sin diplomatiske immunitet.

Liket kan ha blitt oppløst i syre

Ifølge NTB har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans talsmann, Yasin Aktay, sagt at det er grunn til å anta at Khashoggi ble oppløst i syre etter å ha blitt drept og partert. Dette for å skjule alle spor.

En amerikansk tjenestemann har uttalt til Washington Post og nyhetsbyrået Ap at den amerikanske etterretningstjenesten CIA har konkludert med at drapet ble bestilt av den saudiarabiske kronprinsen.

Dette er så langt ikke bekreftet av åpne kilder, og det amerikanske utenriksdepartementet har avvist at USA har kommet til en endelig konklusjon rundt hvem som sto bak drapet.

Saudi-Arabia har avvist at kronprins bin Salman var involvert i drapet. Landets påtalemyndighet har isteden siktet elleve andre saudiarabere for drapet, og uttalt at drapet ble beordret av en agent.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt