NRK Meny
Normal

Dømt for korrupsjon

Frankrikes tidligere president Jacques Chirac er funnet skyldig i korrupsjon mens han var ordfører i Paris. Han er idømt to års betinget fengsel for å ha brukt offentlige penger til egen presidentvalgkampanje.

Jacques Chirac

79 år gamle Jacques Chirac var president mellom 1995 og 2007.

Foto: CHARLES PLATIAU / AP

Saken dreier seg om påstander om fiktive ansatte i Paris kommune på 90-tallet. Den gangen var Jacques Chirac borgermester i byen.

Chirac er dømt for å ha brukt offentlige penger til å betale egne valgkampmedarbeidere før presidentvalget i 1995. Kommunekassas penger gikk til å lønne Chiracs kampfeller.

I dommen heter det at Chirac har manglet den ærlighet og redelighet man forventer av offentlig ansvarlige og at han har vist forakt for befolkningen i Paris.

Chirac har ikke møtt i retten mens saken har pågått og var ikke til stede da dommen ble lest opp. Han har lagt fram en legeattest på at han ikke er frisk nok til å stille.

Barnebarnet til de Gaulle

Jean de Gaulle

Jean de Gaulle er blant de dømte i saken.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

I saken er ni andre personer tiltalt, blant dem barnebarnet til den tidligere presidenten Charles de Gaulle, Jean de Gaulle.

Blant de andre er den tidligere fagforeningslederen Marc Blondel, en av sønnene til den tidligere statsministeren Michel Debré, François Debré, og den tidligere toppolitikeren Rémy Chardon. Marc Blondel ble ilagt en bot, mens de andre fikk mellom to og fire måneders betinget fengsel, skriver den franske avisen La Liberation.

Anklagene mot Chirac inkluderer underslag og tillitsbrudd mens han var borgermester i Paris fra 1977 til 1995. Saken har allerede har ført til dom mot Frankrikes nåværende utenriksminister Alain Juppé.

Deler av saken ble droppet i fjor, da Paris trakk tilbake et søksmål. Det ble trukket etter at Chirac og partiet hans sa seg villige til å betale tilbake 2,2 millioner euro. Chirac betalte senere en halv million euro fra egen lomme, men avviste at han var skyldig.

– Har tatt for lang tid

Eva Joly

Rettssaken burde vært raskere gjennomført, mener Eva Joly.

Foto: Scanpix

– Det er beklagelig at saken har tatt så lang tid. Hvis dommen mot Chirac hadde falt tidligere, ville franskmenn hatt større tillit til demokratiet, sier presidentkandidat Eva Joly til La Liberation.

Jérôme Karsenti som er advokat for antikorrupsjonsorganisasjonen Anticor mener dommen er historisk.

– Den er svært viktig for demokratiet og en tydelig beskjed til våre politikere, sier han til den franske avisen.

– Det er en alt for streng dom, mener adoptivdatteren til Jacques Chirac, Ahn Dao Traxel. Hun sier rettssaken har gått riktig for seg, men sier dommen er et hard slag for familien og for Jacques Chirac.

Hevdet uskyld

Jacques Chirac har hele tiden hevdet at arbeidskontraktene som ble inngått var reelle og at han er uskyldig. Som president hadde Chirac rettslig immunitet, og han kunne derfor med loven i hånd unngå vitneboksen i lang tid.

Chirac er den første franske presidenten som er dømt i en rettssak siden Phillippe Petain ble dømt for landsforræderi i 1945. Han ble dømt i samme rettssal som Marie Antoinette i sin tid ble dømt til døden.

Chiracs advokat Georges Kiejman sier at han vil rådføre seg med sin klient for å avgjøre om dommen skal ankes av prinsipielle årsaker.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt