Hopp til innhold

Dødt løp i Østerrike

LOIPERSBACH/WIESEN/WIEN (NRK): Høyrepopulistiske Norbert Hofer ligger an til å få 50,2 prosent av stemmene i Østerrikes presidentvalg, mens De Grønnes Alexander Van der Bellen får 49,8 prosent av stemmene.

Tett løp mellom høyrepopulistiske Norbert Hofer og De Grønnes Alexander Van der Bellen i dagens presidentvalg i Østerrike.

Presidentkandidat Norbert Hofer avla sin stemme i Pinkafield, rundt 100 km sør for Wien, tidligere i dag. Han leder det innvandringsfiendtlige Frihetspartiet (FPÖ), og leder så vidt på valgdagsmålingen.

Det kommer frem av en valgdagsmåling, med en feilmargin på 1,8 prosent. Valget er historisk i landet der presidenten vanligvis har en seremoniell rolle, og blir styrt av sosialdemokratene i SPÖ og kristendemokratene i ÖVP.

Hofer har sagt at han ikke vil nøle med å bruke presidentens fullmakter til å sparke regjeringen, dersom landet tar imot for mange asylsøkere.

Vil ha vakter på grensa

Tschurlz Roman er en av de mange som vil stemme på det innvandringskritiske partiet. NRK har møtt han ved hans hjem i Loipersbach på grensa mellom Østerrike og Ungarn.

Hele livet har han bodd på østerriksk side ved denne lille grenseovergangen, og i fjor ble han vitne til noen av de 90.000 migrantene som krysset grensa mellom de to landene.

Tschurlz Roman

Tschurlz Roman har aldri opplevd lignende tilstander som de han opplevde i fjor sommer, da 90.000 flyktninger og migranter krysset grensa mellom Østerrike og Ungarn.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– I fjor kom asylsøkerne og flyktningene over her, forteller han mens han viser brua som skiller de to landene.

Nå vil han ha vakter her.

– Man kan ikke opprettholde denne velkommenskulturen lenger. Det må mer kontroll til og sikkerheten må være i første linje. Folk som jeg som bor på grensa føler oss ikke trygge. Derfor må man gjøre noe.

Selv har han engasjert seg i valgkamparbeid for det sterkt innvandringskritiske Frihetspartiet, og håper at østerrikerne vil stemme på Hofer.

Tviler på flyktningenes motiver

Ana Felkel fra Wien

Ana Felkel fra Wien er redd for å gå ute om kvelden, og mener det må bli bedre kontroll av dem som kommer.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Partiets budskap om at de aller fleste som kommer ikke er ordentlige flyktninger, går hjem hos mange. Også i hovedstaden Wien.

Flyktningene fikk i fjor sommer en varm velkomst på jernbanestasjonen her, men den ble kaldere utover vinteren.

– Kvinnene er redde, særlig i Wien, for å gå ut om kvelden og for å ta offentlig transport. Vi tar taxi. Asylsøkerne er mellom 16 og 25 år og er unge sterke menn. De er ikke flyktninger. Flyktninger er dem som kommer fra krig. Hva gjør de unge mennene her? Er de her for å voldta oss? Jeg syns ikke det er ok, sier Ana Felkel, som også vil stemme FPÖ.

Hjemme hos familien Schweiger i Wiesen ønsker de også en opprydning i landets asylpolitikk. De frykter de økonomiske konsekvensene.

f.v. Jessica Schweiger (22), Claudia Schweiger, Michael Bock fra Wiesen (stemmer FPÖ)

F.v. Jessica Schweiger (22), Claudia Schweiger, Michael Bock fra Wiesen. De stemmer alle FPÖ.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Vi har den høyeste arbeidsledigheten på 60–70 år. Og den høye andelen av utlendinger er også noe vi bekymrer oss for hvor man ikke vet om sosialsystemet vil klare dette eller ikke, sier Claudia Schweiger, som understreker at hun ikke vil ha på seg noe rasiststempel.

En del av en europeisk høyrebølge

Valget blir sett på som en målestokk på den økende euroskeptiske og innvandringskritiske bølgen i Europa, og ikke alle er like begeistret for dette stempelet.

– Andre land vil bli skrekkslagne om vi velger Hofer som president, fordi han er en politiker langt til høyre, og fullstendig trangsynt. han vil erstatte hele regjeringen. Han har ingen forståelse for rollen, hva som er den føderale presidentens rolle og hva som ikke er det, sier Wien-innbygger Dave.

SISTE NYTT

Siste nytt