Dødeligste helg i Irak siden 2011

Flere selvmordsbomber og skyteepisoder i Iraks hovedstad Bagdad søndag kveld, har ført dødstallene for helgens angrep i Irak til 92.

Minst tre personer ble drept og 27 andre skadd da en bilbombe gikk av søndag 9. september 2012 ved et populært marked i provinsen Basra sør i Irak.

Minst tre personer ble drept og 27 andre skadd da en bilbombe gikk av søndag 9. september 2012 ved et populært marked i provinsen Basra sør i Irak.

Søndagens hendelser har økt dødstallene til 92, mer enn 300 personer skal også være skadd, skriver nyhetsbyrået AP.

Til sammen er det meldt om mer enn 25 angrep flere steder i Irak lørdag og søndag. Sikkerhetsstyrker og markeder har vært blant målene for angrepene.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er helgens angrep blant de dødeligste etter at USA trakk seg ut av landet.

– Fem bilbomber

Politiet opplyser om at tre bilbomber i ulike nabolag vest i Bagdad søndag kveld drepte 15 og skadde 47 personer.

Like før klokken 21 norsk tid ble meldt om enda en bilbombe i Bagdad, som hadde tatt livet av 11 personer.

Politiet opplyser om at bilen eksploderte utenfor en kafé i Sadr by. Sykehuset al-Sadr bekrefter dødsfallene søndag kveld.

Etter klokken 22, meldes det om fem ulike bilbomber der 32 personer er drept, og 102 er skadd.

Nord i Bagdad drepte en bilbombe minst 13 personer, i området Shuala i Bagdad ble det meldt om fem drepte, og i Urr skal fire være drept, mens i Hurriyah har tre mistet livet, opplyser en talsperson for innenriksdepartementet. Sykehuskilder bekrefter dødsfallene overfor AFP.

Vest for byen skal en bilbombe ha eksplodert ved et marked i Washash. Sju personer skal ha blitt drept her, mens 21 er meldt såret.

Søndag ettermiddag opplyste myndighetene om at også tre sikkerhetsvakter ved en kontrollpost ble drept i byen Abu Ghraib, vest for Iraks hovedstad.

Bilbombe i Basra

En irakisk soldat står vakt ved åstedet for et bombeangrep i Basra der sikkerhetsstyrker gjør undersøkelser.

Foto: Nabil al-Jurani / Ap

Bilbomber og skyteepisoder i flere byer

Et av de mest omfattende angrepene denne helgen skjedde mot en militær kontrollpost nord for Bagdad. Der mistet minst 11 regjeringssoldater livet. Åtte andre soldater ble skadd i angrepet, opplyser en irakisk offiser.

Få timer senere gikk en bilbombe av mens en gruppe politirekrutter sto og ventet på å levere jobbsøknader utenfor byen Kirkuk, nord i Irak. Minst sju rekrutter ble drept og 17 skadd i eksplosjonen. Ifølge det lokale politiet var alle rekruttene sunnimuslimer.

I byen Nasiriyah gikk to bilbomber av i nærheten av det franske konsulatet. Ingen ved konsulatet skal ha blitt skadet i angrepet.

I byen Amara sørøst i landet, nær grensen mot Iran, mistet 16 mennesker livet da to bilbomber eksploderte nær en sjiamuslimsk helligdom.

Resten av angrepene var bilbomber over hele Irak. Eksplosjonen i Basra tok livet av tre mennesker og minst 27 ble skadd.

– Forsøk på å destabilisere landet

Ingen har til nå tatt på seg ansvaret for de voldsomme angrepene, men den siste tiden har Al Qaida stått bak flere angrep mot sikkerhetsstyrkene i landet.

Den omfattende volden blir sett på som et tydelig forsøk på å destabilisere landet og undergrave den irakiske regjeringen.

Al Qaida fortsetter å angripe irakiske myndigheter for å vinne tilbake områder etter at de amerikanske styrkene trakk seg ut av landet i fjor.

– 278 drept i august

Også lørdag var det angrep mot sikkerhetsstyrkene. Væpnede menn åpnet ild mot kontrollposten ved byen Balad åtte mil nord for Bagdad sent lørdag kveld.

Da soldatene som bemannet posten fikk forsterkninger, eksploderte en bombe som var plassert i veikanten, fortalte en ikke navngitt offiser ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tallet på voldshandlinger i Irak har gått kraftig ned fra rekordnivået i 2008 og 2009, men det meldes fortsatt regelmessig om væpnede aksjoner. I august ble 278 mennesker drept i vold i Irak, viser AFPs oversikt.

Bilbombe Kirkuk

Sikkhetsstyrker inspiserer den ødelagte bilen etter at en kraftig bombe tok livet av flere politirekrutter.

Foto: MARWAN IBRAHIM / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt