Hopp til innhold

Advarer mot at Sverigedemokratene kan vokse mer

Høyres Jan Tore Sanner mener flere partier i Sverige må begynne å snakke om innvandring. Hvis ikke kan Jimmie Åkesson og Sverigedemokratene få enda mer å juble for i fremtiden.

Jan Tore Sanner

VIDEO: Høyres Jan Tore Sanner og Aps Jonas Gahr Støre diskuterer valget i Sverige.

Det eneste som foreløpig er helt klart etter valget i Sverige, er at Socialdemokraterna etter alt å dømme vil danne regjering, ledet av Stefan Löfven.

Ut over hvem som skal lede landet, er et annet hett samtaletema etter valget brakvalget til Sverigedemokratene. Det sterkt innvandringskritiske er nå landets tredje største, med en oppslutning på nesten 13 prosent.

Høyres søsterparti i Sverige, Moderaterna, ble valgets store taper, med en nedgang på nærmere sju fra valget for fire år siden. Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener Moderaterna og de andre partiene må bli flinkere til å snakke om Sverigedemokraternas kjernesak, som er innvandring.

– Jeg har opplevd at innvandrings – og integreringsutfordringene har stått tydeligere på den politiske dagsordenen hos alle partier i Danmark og i Norge, sammenlignet med i Sverige, sier Sanner.

– Kan fortsette å vokse

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre advarer mot å tro at at 13 prosent av velgerne i Sverige er rasister.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Han mener at Norges naboland ikke har klart å løse utfordringene på dette området, og mener er disse er større i Sverige enn i Norge. At andre partier ikke har kommet på banen for å møte Sverigedemokraternas retorikk, er noe av grunnen til at partiet nesten har doblet sin oppslutning på fire år.

– Sverige mottar over 80.000 flyktninger og asylsøkere hvert år, i Norge og Danmark ligger man på under 10.000. Utfordringene i svenske byer er helt andre enn det er i norske. Det betyr at svenske politikere i alle partier må ta tak i disse utfordringene, sier Sanner, og legger til:

– Ellers kommer Sverigedemokratene til å fortsette å vokse.

– 13 prosent er ikke rasister

De andre store partiene har allerede varslet at de vil fortsette isoleringen av Sverigedemokraterna, som også har møtt sterk motbør i mange svenske medier.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre tror ikke det vil bli aktuelt for noen av de svenske partiene å inngå allianser med Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson.

Samtidig mener Støre det er viktig at man tør å diskutere utfordringene som finnes på innvandringsområdet.

– Man kan ikke unngå innvandring og integrering som tema. Det er ikke slik at 13 prosent av Sveriges befolkning er rasister, men dette er et tema som engasjerer, sier Støre.

Ifølge SVT har Sverigedemokraterna fått 19 prosent av stemmene til dem som mener innvandringspolitikk er viktigst. Høyres Sanner tror på fortsatt isolasjon av innvandringskritikerne.

– Reinfeldt (Moderaternas avgåtte statsminister) har vært tydelig på at man ikke vil ha noe med Sverigedemokratene å gjøre. Jeg er enig i den innfallsvinkelen Gahr Støre har, om at man må skille mellom formelt eller uformelt samarbeid med Sverigedemokratene, og de utfordringene som Sverigedemokratene har tatt opp, sier Sanner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson er valgets store vinner, til tross for flere kontroverser i forkant av valget.

Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpix

Jensen: – Tid for selvransakelse

Frp-leder og finansminister Siv Jensen reagerer også på Sverigedemokraternas oppslutning i søndagens valg.

– Jeg ser på Sverigedemokraterna oppslutning som et sykdomstegn som de andre partiene i Sverige bør ta på alvor. Sverige har ikke partier som nyansert og åpent tar debatten om innvandring og integreringspolitikk, noe som kanskje er en av grunnene til at et parti som Sverigedemokraterna får så stor oppslutning.

– Resultatet kan tyde på at det er tid for selvransakelse, sier Jensen til NTB.

Enkelte kommentatorer har trukket paralleller mellom Frp og Sverigedemokratene, på grunn av fokuset på innvandring. At SD i Sverige ligger et godt stykke lenger ut på høyresiden, er de fleste skjønt enige om.

Jensen understreker at Frp har lite til felles med Sverigedemokraterna, og at hun ikke vil legge seg opp i hvordan svenskene organiserer politikken fremover.

– Det er for tidlig å si hva svenskene har i vente, men jeg vil tro Löfven vil ta seg god tid med regjeringsdannelsen. Uansett ser jeg fram til et godt samarbeid, sier Frp-lederen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Siv Jensen

Frp-leder Siv Jensen kaller det «et sykdomstegn» at Sverigedemokratene har hatt så stor framgang.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Krever gjennomslag

Flere svenske kommentatorer utroper nå SDs Jimmie Åkesson som valgets eneste vinner. Nå krever han gjennomslag. Partilederen er klar på at han kommer til å stille harde krav i budsjettprosessen.

– Socialdemokraterna vil gjennomføre en rekke velferdsreformer. Der blir vanskelig å gjøre investeringer i velferden uten innstramninger i innvandringen, sier han til SVT mandag morgen.

Men allerede i sin valgtale gjorde Stefan Löfven det klart at han akter å fortsette den politiske isoleringen av det innvandringskritiske partiet.

– 87 prosent av det svenske folket har ikke stemt på dem. De skal ikke få noen vippeposisjon. Det blir ikke noe som helst samarbeid med Sverigedemokraterna, sa mannen som blir Sveriges neste statsminister.

Den svenske avisa Expressen markerte mandag Sverigedemokraternas sterke valg med en helsvart forside.

Åkesson: - vi er tredje størst

VIDEO: SD-leder Jimmie Åkesson jubler på partiets valgvake.

SISTE NYTT

Siste nytt