Expressen med svart forside

STOCKHOLM/OSLO (NRK.no): Forsiden på den svenske avisen Expressen er helsvart, dagen etter det svenske valget. Kun noen få ord var i hvitt: «I går röstade 781.120 svenskar på Sverigedemokratene».

Forsiden til svenske aviser etter riksdagsvalget 2014

Tabloidavisen Expressen ggikk lengst av de svenske avisene i sin kritikk av Sverigedemokratenes sterke fremgang.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Avisen har lenge ligget i strid med det sterkt innvandrerkritiske partiet. I går ble Expressen-journalistene nektet adgang til Sverigedemokratene valgvaker, både på hovedvalgvaken i Stockholm og i Göteborg.

Partiets Expressen-boikott kom etter avisenes avsløringer om at en rekke SD-politikere har skrevet hatinnlegg mot svenske innvandrere på nett.

I går oppfordret avisen svenske velgere om å si nei til rasisme, og i dag kommer de altså med en svart forside hvor de bruker tallet på svenske velgere som ikke valgte å gjøre det.

I lederartikkelen følges det opp: «Stackars Sverige» er tittelen.

«Sjelden har et riksdagsvalg hatt så mange tapere», konkluderer avisen og peker på tre hovedgrunner: Sverigedemokratenes rekordtall. Statsminister Fredrik Reinfeldts avgang og tap av en fjerdedel av velgerne. Et historisk svak regjeringsgrunnlag for dem som nå skal overta.

Forsiden til Sydsvenskan etter riksdagsvalget 2014
Foto: Faksimile

Også Sydsvenskan, som utgis i Malmø og Sverigedemokratenes kjerneområde, vier sin forside til Sverigedemokratenes fremgang.

Under et stort bilde av partileder Jimmie Åkesson, er tittelen «SD valets vinnare». I undertittelen slås det fast at hver femte skåning stemte på partiet.

«Vanskelig oppgave venter»

Svenska Dagbladet og Dagens Nyheter velger å vie sin forside til Sosialdemokratene og Stefan Löfven, den tidligere Jern & Metall-lederen som mest sannsynlig blir Sveriges nye statsminister.

Forsiden til Dagens Nyheter etter riksdagsvalget 2014
Foto: Faksimile

«Maktskifte» er tittelen på Svenska Dagbladet. «Löfvens svåra seier» eller «Löfvens vanskelige seier» slår Dagens Nyheter fast.

Også Göteborgs-Posten har den tidligere fagforeningssjefen på sin front. «Hur gör du nu, Löfven?» spør avisen.

Aftonbladet er foreløpig ikke ute på gatene med dagens utgave, men i nettutgaven konkluderer avisen med at samme Löfven har fått en vrien oppgave i fanget.

«Löfvens mardröm: «Det blir inte lätt»» er tittellinjen.

I avisens leder heter det at «...alle må innse alvoret i den rådende parlamentariske situasjonen.Gårsdagens valgresultat er et bilde av et splittet Sverige. Det er er nå Stefan Löfvens oppgave å starte å få snekret det sammen igjen

Også Sveriges Television og Sveriges Radio vier sine nettutgaver til den vanskelige politiske situasjonen.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt