Hopp til innhold

Expressen med svart forside

STOCKHOLM/OSLO (NRK.no): Forsiden på den svenske avisen Expressen er helsvart, dagen etter det svenske valget. Kun noen få ord var i hvitt: «I går röstade 781.120 svenskar på Sverigedemokratene».

Forsiden til svenske aviser etter riksdagsvalget 2014

Tabloidavisen Expressen ggikk lengst av de svenske avisene i sin kritikk av Sverigedemokratenes sterke fremgang.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Avisen har lenge ligget i strid med det sterkt innvandrerkritiske partiet. I går ble Expressen-journalistene nektet adgang til Sverigedemokratene valgvaker, både på hovedvalgvaken i Stockholm og i Göteborg.

Partiets Expressen-boikott kom etter avisenes avsløringer om at en rekke SD-politikere har skrevet hatinnlegg mot svenske innvandrere på nett.

I går oppfordret avisen svenske velgere om å si nei til rasisme, og i dag kommer de altså med en svart forside hvor de bruker tallet på svenske velgere som ikke valgte å gjøre det.

I lederartikkelen følges det opp: «Stackars Sverige» er tittelen.

«Sjelden har et riksdagsvalg hatt så mange tapere», konkluderer avisen og peker på tre hovedgrunner: Sverigedemokratenes rekordtall. Statsminister Fredrik Reinfeldts avgang og tap av en fjerdedel av velgerne. Et historisk svak regjeringsgrunnlag for dem som nå skal overta.

Forsiden til Sydsvenskan etter riksdagsvalget 2014
Foto: Faksimile

Også Sydsvenskan, som utgis i Malmø og Sverigedemokratenes kjerneområde, vier sin forside til Sverigedemokratenes fremgang.

Under et stort bilde av partileder Jimmie Åkesson, er tittelen «SD valets vinnare». I undertittelen slås det fast at hver femte skåning stemte på partiet.

«Vanskelig oppgave venter»

Svenska Dagbladet og Dagens Nyheter velger å vie sin forside til Sosialdemokratene og Stefan Löfven, den tidligere Jern & Metall-lederen som mest sannsynlig blir Sveriges nye statsminister.

Forsiden til Dagens Nyheter etter riksdagsvalget 2014
Foto: Faksimile

«Maktskifte» er tittelen på Svenska Dagbladet. «Löfvens svåra seier» eller «Löfvens vanskelige seier» slår Dagens Nyheter fast.

Også Göteborgs-Posten har den tidligere fagforeningssjefen på sin front. «Hur gör du nu, Löfven?» spør avisen.

Aftonbladet er foreløpig ikke ute på gatene med dagens utgave, men i nettutgaven konkluderer avisen med at samme Löfven har fått en vrien oppgave i fanget.

«Löfvens mardröm: «Det blir inte lätt»» er tittellinjen.

I avisens leder heter det at «...alle må innse alvoret i den rådende parlamentariske situasjonen.Gårsdagens valgresultat er et bilde av et splittet Sverige. Det er er nå Stefan Löfvens oppgave å starte å få snekret det sammen igjen

Også Sveriges Television og Sveriges Radio vier sine nettutgaver til den vanskelige politiske situasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt