Hopp til innhold

Dette tror ekspertene forårsaket bygningskollapsen i Miami

Seks ingeniører mener det er sannsynlig at en strukturell søyle eller betongplate under bassengområdet kollapset, og gjorde at boligblokka raste sammen.

jR_rAeIZd4E

Store deler av et tolv etasjers leilighetsbygg kollapset like like ved Miami Beach torsdag. Over 150 personer er fortsatt savnet, og ni personer er bekreftet døde.

Foto: MARCO BELLO / Reuters

En rapport fra 2018 som NRK omtalte i går, avslørte «store strukturelle skader» på bygningen som kollapset i Miami.

En «struktur» er i byggteknisk sammenheng det samme som konstruksjonen.

Frank Morabito er ingeniøren bak rapporten. Han slo alarm og advarte om at «problemet må løses raskt», etter sine undersøkelser av bygget for tre år siden.

Ifølge ingeniøren var «hovedproblemet» ved Champlain Towers at bassengområdet ved inngangspartiet utenfor bygget var lagt «på en flat struktur». Dette forhindret drenering av vann, noe som førte til skader på betongkonstruksjonene.

Rapport bygningsskader Miami

SKADER: Parkeringshuset under inngangspartiet ved bygningen «avslørte også tegn på konstruksjonstretthet» og det var flere betydelige sprekker i betongen, ifølge rapporten.

Foto: Skjermdump

Om skadene har bidratt til at bygget kollapset, vet man ikke. Det kan ta måneder, om ikke år med forskjellige undersøkelser før man med sikkerhet kan fastslå årsaken.

Men seks eksperter mener allerede nå at det er sannsynlig at en strukturell søyle eller betongplate under bassengområdet kollapset - og førte til at bygningen raste sammen. Det skriver Miami Herald søndag.

Så krater ved bassenget før kollapsen

Ingeniørene har basert sine vurderinger på offentlig tilgjengelige bevis. Deriblant bygningsplaner, inspeksjonsrapporter og overvåkningsvideoer.

Vurderingene styrkes av en beboer som er savnet etter tragedien. Rett før bygget raste sammen ringte Cassie Stratton til sin ektemann. I telefonen fortalte at hun så et krater i bassengområdet.

Så ble samtalen brått brutt.

Bilder tatt fredag fra luften over bygningskollapsen i Miami viser massive ødeleggelser. Over hundre personer er fortsatt savnet fredag ettermiddag.

Bilder tatt fredag fra luften over bygningskollapsen i Miami viser massive ødeleggelser.

Ingeniøren Greg Batista har reparasjon av betong som fagfelt. Han jobbet ved bygningens bassengområde i 2017.

Batista mener måten bygget raste sammen på, tilsier at kollapsen først oppstod ved bassengområdet.

Tegn på konstruksjonstretthet

Gene Santiago er byggingenior og bygginspektør. Også han mener konstruksjonen ved bassengområdet kan forklare hvorfor bygget raste sammen, skriver Miami Herald.

Han viser til Morabitos inspeksjon fra 2018, der det ble advart om store konstruksjonsskader under bassengområdet.

I rapporten slo Morabito alarm om at «manglende utskifting av vanntetting i nær fremtid vil føre til at omfanget av betongforringelsen ekspanderer eksponentielt».

Parkeringshuset under inngangspartiet ved bygningen «avslørte også tegn på konstruksjonstretthet» og det var flere betydelige sprekker i betongen, ifølge rapporten.

Anbefalte dyre reparasjoner i april

Ifølge Miami Herald er det så langt ikke er kjent om bygningsskadene ingeniøren advarte mot ble reparert.

Ifølge New York Times forelå det planer om omfattende arbeider som snart skulle settes i gang. Dette på bakgrunn av ingeniørens advarsler.

I april i år ble det utarbeidet foreslåtte planer om å reparere og restaurere bygningen.

I rapporten sto det blant annet at bassengdekket i bygningen hvilte på en betongplate. Denne betongplaten hadde store skader på konstruksjonen som krevde grundige reparasjoner.

Rapporten avdekket også «rikelig sprekkdannelse» i betongsøyler, bjelker og vegger i parkeringshuset.

Morabitas firma anbefalte betydelige reparasjoner av betongen ved bassengområdet, samt grunnmurer.

Deler av en leilighetsbygning raste sammen i Miami natt til torsdag.

Deler av en leilighetsbygning raste sammen i Miami natt til torsdag.

De anbefalte reparasjonene ville kostet rundt 9,1 millioner dollar. Det tilsvarer mer enn 77 millioner norske kroner. Dette kommer frem i e-poster som nylig er offentliggjort, melder AP.

Dødstallet stiger

Det er nå fire døgn siden boligblokken kollapset.

Per søndag kveld er det ni personer som er bekreftet døde. Flere av dem er identifisert.

Mer enn 150 personer er fortsatt savnet. Derfor vil dødstallene sikkert øke de kommende dagene.

Søk- og redningsmannskaper fra hele USA er hentet inn for å bidra i arbeidet i Miami. Det er også hentet inn forsterkninger fra andre land. Ordføreren i Miami, Danielle Levine Cava, forsikret søndag om at det beste mulige mannskapet er på plass, og at de jobber i skift døgnet rundt.

Hun sier også at tjenestemenn nå har ærlige samtaler med de pårørende.

– Brannmannskapene og de andre som har orientert dem, er veldig direkte om situasjonen. De forteller at vi fortsetter å lete og håper å finne mennesker. Men de er absolutt klar over at vi finner rester og til med kroppsdeler. Så de er forberedt på det, sier Levine Cava til avisen Miami Herald.

SISTE NYTT

Siste nytt