Dette skjer i riksrettssaken mot president Trump de neste dagene

President Donald Trump er i de sveitsiske alper for å skryte av økonomien mens de folkevalgte i Washington kjører riksrett mot presidenten.

Det er ingen klar oppskrift på reglene eller framdriften for riksrett selv om gangen i riksrettsprosessen er kjent. Derfor starter første dag med en krangel om saksgangen.

Bare to ganger før, i 1868 og 1999, har en amerikansk president blitt stilt for riksrett.

Dagens riksrettssak handler om Trumps presidentskap og maktfordelingsprinsippet.

NRK forklarer

Hvorfor blir Donald Trump stilt for riksrett?

for svar

Demokratene mener Trump har misbrukt sin makt som president og forsøkt å forhindre Kongressens etterforskning.

Trumps rådgivere skal ha bedt presidenten i Ukraina om å etterforske sønnen til en av demokratenes presidentkandidater, Joe Biden.

Hvorfor mener demokratene at dette er ulovlig?

En president kan ikke be et annet land om å etterforske en politisk motstander på hjemmebane og true med å holde tilbake økonomisk hjelp. Trump er nemlig beskyldt for å ha holdt tilbake militær bistand til Ukraina for å presse dem til å etterforske Bidens sønn.

Hva sier Trump selv?

Trump nekter for å ha gjort noe galt og sier han er utsatt for en heksejakt og at tiltalen er urettferdig.

Kommer han til å bli dømt?

Republikanerne har flertall i Senatet. Det må to tredels flertall til for at Trump blir dømt, som vi si at 20 republikanere må stemme mot sin egen president. Det er svært usannsynlig.

Hva skjer hvis Trump blir frikjent?

Mange tror at Demokratene kan bli svekket fordi de opplever denne prosessen som en politisk kampanje mot Trump. Samtidig mener et flertall i USA at det var riktig å starte prosessen mot Trump etter beskyldningene rundt Ukraina ble kjent.

Donald Trump anklages for å ha misbrukt sin stilling da amerikansk militærhjelp til Ukraina ble holdt tilbake. Dette var angivelig et pressmiddel for å få Ukraina til å granske Trumps politiske rival.

Aktoratet spaserer fra huset til senatet

De sju demokratene fra representanthuset, som utgjør aktoratet, ledes over til senatet av rettshåndhever Paul Irving. I teamet av anklagere er Adam Schiff (D-CA), Jerry Nadler (D-NY), Zoe Lofgren (D-CA), Hakeem Jeffries (D-NY), Jason Crow (D-CO), Val Demings (D-FL) og Sylvia Garcia (D-TX).

Foto: ALEX WONG / AFP

Representanthuset, der opposisjonen har flertall, mener også at presidenten har forsøkt å hindre kongressens gransking ved ikke å samarbeide.

Verken Det hvite hus eller republikanerne angriper fakta i saken, men mener presidenten ikke har begått et konkret lovbrudd.

Høyt tempo i riksrettssaken

Retten i senatssalen ble satt kl. 19 norsk tid. Demokratene prøver å få inn nye vitner og bevis, mens republikanerne satser på en rask riksrett, med økter til langt over midnatt.

Mitch McConnell, som er leder for det republikanske flertallet i Senatet, har lagt fram et forslag på hva som skal skje de neste dagene.

I det justerte forslaget får anklagerne 24 timer på seg til å presentere sine argumenter. Det må skje innen tre dager. President Trumps forsvarere får like mye tid.

I praksis betyr det at bevisførselen varer opptil 8 timer hver dag. Også lørdag er satt av. I det opprinnelige forslaget var det bare satt av to dager.

Siden høyesterettsdommeren som styrer prosessen også har forpliktelser i Høyesterett, starter riksrett først etter lunsj hver dag, kl. 13 amerikansk tid.

For de 100 senatorene, som opptrer som jurymedlemmer, og folk som vil følge saken på fjernsyn, betyr det lange kvelder.

«Midnight Mitch»

Demokratene har protestert høylytt og hevder McConnell forsøker å beskytte presidenten ved å mørklegge riksrettssaken. Høringene kan pågå etter normal leggetid slik det opprinnelige løpet var lagt.

McConnell har fått påskrevet kallenavnet «Midnight Mitch» av dem som mener saken hastes igjennom. Emneknaggen har også trendet på sosiale medier.

Senator Mitch McConnell

Senatets flertallsleder Mitch McConnell legger opp til tolv timer lange åpningsinnlegg i riksrettssaken mot Donald Trump.

Foto: Leah Millis / Reuters

Siden republikanerne er i flertall, vil mest sannsynlig McConnells plan bli vedtatt. Når partene har lagt fram sine argumenter, får senatorene mulighet til å stille spørsmål. Skriftlig.

Det er satt av 16 timer til spørsmål og så fire timer til debatt. Etter dette kan det bli en avstemming om å kalle inn vitner.

Demokratene håper å kalle inn folk i Trumps krets, som ikke ville, eller, ble nektet å stille til høring da representanthuset gransket. På ønskelista er Trumps stabssjef Mick Mulvaney og Trumps daværende sikkerhetsrådgiver John Bolton.

Bolton har sagt at han stiller i Senatet hvis han blir innkalt. Trumps advokater prøver, sammen med republikanske allierte, å overbevise Bolton om ikke å stille, skriver Washington Post.

På sosiale medier har kongressmedlem Adam Schiff, som leder aktoratet, gjentatt kritikken.

Laster Twitter-innhold

Hvis Senatet enes om kjørereglene i løpet av kvelden, kan anklagerne starte på sitt innlegg i morgen kveld norsk tid.

Inntil reglene vedtas, er det uklart hvor lenge riksrettssaken pågår. Mye tyder på at republikanerne ønsker å avslutte saken så raskt som mulig, kanskje før presidentens tale om nasjonens tilstand 4. februar.

Slik er gangen i riksrettsprosessen mot Donald Trump
Grafikk: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt