Hopp til innhold

– Minst 23 drept i kamper utenfor Tripoli

Minst 23 mennesker skal være drept i byen Zawiyah, fem mil utenfor Tripoli. Samtidig kommer det meldinger om at opprørere har tatt kontroll over landets viktigste oljeterminaler øst i landet.

Egyptere som har arbeidet i Libya passerer grensen til Tunisia ved Ras Ajdir

Egyptere som har arbeidet i Libya passerer grensen til Tunisia ved Ras Ajdir.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

  • Flere mennesker skal være drept i Zawiyah utenfor Tripoli. Ifølge Al Jazeera er 100 drept og 400 skadd.
  • Gaddafi har utplassert leiesoldater ved hovedveiene inn mot hovedstaden.
  • Byer stadig nærmere hovedstaden Tripoli er under kontroll av opprørsmilits, og opprøret sprer seg.
  • Gaddafi viser ingen tegn til overgivelse i ny tale til folket.
  • Opprørere mot Muammar al-Gaddafis regime skal nå ha kontroll over områder øst i Libya.

Følg oppdateringene fra Libya i dag:

21.00: Fire norske hjelpearbeidere er på vei til Libyas mest voldelige by – til tross meldinger om angrep mot helsepersonell i landet.

20.50: USA ber om at Libya blir kastet ut fra FNs menneskerettighetsråd, og beskylder regimet for å undertrykke befolkningen.

20.30: Det sveitsiske utenriksdepartementet opplyser at Sveits har beordret en øyeblikkelig frys av alle kontoer og verdier som kan tilhøre Libyas leder Muammar Gaddafi og hans regime.

20.00: Norske Jan Paulsen fra Skien sitter fast på en oljeinstallasjon i Zueitina øst i Libya. Han frykter for sitt liv og bønnfaller UD om hjelp til å komme seg ut.

19.45: USAs president Barack Obama vil drøfte situasjonen i Libya direkte med sine kolleger i Frankrike og Storbritannia. Det hvite hus varslet torsdag kveld at Obama var i ferd med å forberede en telefonkonferanse med president Nicolas Sarkozy og statsminister David Cameron.

18.39: Minst 23 personer er drept i gatekamper mellom tilhengere og motstandere av Gaddafi i byen Zawiyah vest i Libya, melder libyske medier.

17.45: Gaddafis støttespillere stormer et sykehus i Tripoli hvor demonstranter får behandling etter å ha blitt såret i kamper, melder AFP, som siterer Den internasjonale føderasjonen for menneskerettigheter (FIDH). Det er ikke klart hvor FIDH har fått informasjonen fra.

17.30: Opptil 1000 mennesker kan så langt være drept i urolighetene i Libya, mener Frankrikes menneskerettighetsambassadør François Zimeray. Han sier til Reuters at det ikke er «et spørsmål om Gaddafi vil falle, men når og til hvilken menneskelig pris». Det er ikke kjent hva slags kilder ministeren har, og han sier selv at han ikke kan verifisere opplysningene. Men han legger til at tallet «ikke virker umulig».

17.15: Al Jazeera melder at minst 100 er drept, men dette er ikke bekreftet. Dødtallene fra Zawiyah varierer fra 16 til 100.

16.33: Flere mennesker er drept i byen Zawiyah, fem mil utenfor hovedstaden Tripoli. Flere titalls mennesker skal være skadd, ifølge libysk avis.

16. 15: Opprørere i Libya har tatt kontroll over landets viktigste oljeterminaler øst i landet, ifølge øyenvitner.

15.45: Libyas leder Muammar al-Gaddafi sa i en ny tale til folket i dag at opprørene i landet er ledet av Al Qaida og Osama Bin Laden.

14.55: Styrkene som går mot Muammar al-Gaddafis regime er på fremmarsj, oppsummerer Guardian. Regmekritiske styrker stanser oljeeksport og mobiliserer opprørsgrupper vest i landet. Gaddafis grep om makten virker å være begrenset til deler av hovedstaden Tripoli og kanskje til flere regioner i midten av landet. Byer vest for hovedstaden har falt, eller det utkjempes kamper om dem.

14.11: Det pågår kamper med skyting mellom styrker lojale overfor Gaddafi og regimemotstandere i byen Zawiyah, 50 kilometer vest for Libyas hovedstad Tripoli. Det sier vitner til nyhetsbyrået Reuters. To vitner som kom seg inn i Tunisia etter å ha reist gjennom byen sier at folk i sivile klær løper rundt i gatene med våpen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video Wikileaks avslører Fogh Rasmussens Tyrkia-løfte

NATO har ingen planer om å gripe inn i Libya, fastslår generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Foto: Nyhetsspiller

14.00: NATO har ingen planer om å gripe inn i Libya, fastslår generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

13.55: EU og Russland fordømmer volden og bruken av makt mot sivilbefolkningen i Libya, og ber om at menneskerettighetene respekteres, uttaler EU-kommisjonen ifølge nyhetsbyrået AFP.

13.45: Folk i Benghazi har satt personer de hevder er leiesoldater i fengsel og dannet komiteer for å styre byen, melder nyhetsbyrået Reuters. Benghazi og store deler av det østre Libya kontrolleres av Gaddafi-kritiske styrker.

13.40: Frankrike vil at uavhengige og upartiske etterforskere, støttet av FN, skal granske mulige forbrytelser mot menneskeheten i Libya.

13.03: Over 30.000 egyptere og tunisiere har flyktet fra Libya siden mandag, ifølge FN.

En egyptisk mann bærer med seg eiendelene ved grenseposten Ras Jdir

Over 30.000 egyptere og tunisiere har flyktet fra Libya siden mandag, ifølge FN. Denne mannen krysset grensen til Tunisia ved Ras Jdir.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

12.42: Det libyske forsvaret har utplassert store styrker i byen Zawiyah, vel 50 kilometer vest for hovedstaden Tripoli, og på hovedveien fra øst til vest. Det forteller et vitne til nyhetsbyrået Reuters. – De sjekket alle på veikontrollposter. Jeg så omtrent 40 jeeper fra hæren i byen, sier 45-årige Tarek Saiidi, som passerte Zawiyah på vei hjem til Tunisia. Muhammed al-Gaddafi skal holde en tale til byens innbyggere torsdag.

12.15: Flere som har flyktet fra Libya og over grensen til Tunisia bekrefter at det ikke er politi og soldater i byen Zouara. Det var mye skyting i byen 120 kilometer vest for hovedstaden Tripoli onsdag kveld, sier et øyenvitne til nyhetsbyrået AFP. Reuters meldte tidligere at opprørsmilits hadde tatt kontroll over byen.

Video Muammar al-Gaddafi talte til det libyske folket tirsdag

Muammar al-Gaddafi talte til det libyske folket tirsdag.

Foto: Nyhetsspiller

12.11: Det pågår kamper nær flyplassen ved den libyske byen Misrata, sier øyenvitner til nyhetsbyrået Reuters. Gaddafi-motstandere forsøker å ta tilbake kontrollen over området. Vitner har også fortalt Reuters at flere mennesker ble drept da Gaddafi-tilhengere angrep demonstranter i nærheten av byen Misrata.

12.10: Muammar al-Gaddafi skal holde en TV-sendt tale snart, melder statlig libysk TV, ifølge nyhetsbyrået AFP. Gaddafi snakket sist til libyerne på tirsdag.

12.00: Volden under de regimekritiske demonstrasjonene i Libya kan ha medført forbrytelser mot menneskeheten, og kan føre til internasjonale straffreaksjoner. Det uttaler det franske utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ewan Black, brite evakuert fra Libya, møter pressen på Gatwick-flyplassen

Ewan Black, brite evakuert fra Libya, møter pressen på Gatwick-flyplassen ved London.

Foto: Gareth Fuller / Ap

11.55: De britiske spesialstyrkene i SAS står klare til å hente ut britiske oljearbeidere fra leirer i ørkenen, skriver The Times. Statsminsiter David Cameron har torsdag beklaget den britiske regjeringens evakuering av briter, og sagt at han «er svært lei seg» for forsinkelsene.

11.49: Briter som landet på Gatwick-flyplassen ved London torsdag morgen fortalte om lettelsen over å være hjemme, og om helvetesaktige forhold i Libya.

– Libya holder på å bli et helvete. Flyplassen ligner ikke noe jeg har sett før i mitt liv. Det er totalt kaos. Det er bare tusenvis av folk som forsøker å komme seg ut, sier 66 år gamle Helene Sheerhan ifølge Guardian.

(Saken fortsetter under bildet)

Franske statsborgere på vei til å bli evakuert med chartret fly fra Tripoli

Franske statsborgere på vei til å bli evakuert med chartret fly fra Tripoli. Flere land jobber med å få ut folk fra Libya.

Foto: ECPAD / Afp

11.40: Gaddafi kan forberede et siste oppgjør i Tripolis gater i dag, ifølge en artikkel i New York Times. Øyenvitner i byen sier til journaliser at Libyas leder har utplassert tusenvis av leiesoldater og irregulære sikkerhetsstyrker på veiene inn til hovedstaden de siste 24 timene, etter at han gradvis har mistet kontrollen over hæren. I artikkelen blir det også hevdet at Gaddafi har bygget opp leiesoldat-styrken over mange år.

11.39: Italienske ENI har måttet kutte oljeproduksjonen i Libya med over 50 prosent grunnet uroen, sier selskapets toppsjef ifølge nyhetsbyrået AFP. ENI er det utenlandske oljeselskapet med størst produksjon i Libya.

10.42: Det italienske flyselskapet Alitalia stanser flyvningene til Libyas hovedstad Tripoli, melder nyhetsbyrået AFP.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Flyktninger strømmer til Tunisia

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Flyktninger strømmer til Tunisia.

10.41: Italias innenriksminister ber EU-landene om hjelp til å håndtere det han kaller «en katastrofal humanitær krise» som truer i Libya, melder nyhetsbyrået AFP.

10.41: Opprørsmilits har tatt kontroll over den libyske byen Zuara, vel 120 kilometer vest for hovedstaden Tripoli. Det forteller egyptiske arbeidere som krysset grensen til Tunisia til nyhetsbyrået Reuters. Ifølge arbeiderene, som var på en byggeplass i Zuara før de rømte, sier det ikke var noen tegn på politi eller militære i byen, som var kontrollert av folkekomiteer bevæpnet med automatvåpen.

Video Erik Aasheim rapporterer fra Tunisia 24.02.2011

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Erik Aasheim rapporterer fra Tunisia 24.02.2011.

SISTE NYTT

Siste nytt