Dette kan bli New Zealands nye flagg

I dag ble det klart hvilket flagg newzealenderne kan stemme over i sin bindende folkeavstemning i mars 2016.

Dette kan bli New Zealands nye flagg

Garth Price og Andrew Smith viser frem det som kan bli New Zealands nye flagg.

Foto: STRINGER / Reuters

Dagens flagg, med Storbritannias Union Jack i det øverste venstre hjørnet av den tidligere britiske koloniens flagg, kan bli byttet ut med en sølv bregne på en svart og blå bakgrunn.

Kunne velge mellom fem

New Zealand flag

Dagens flagg kan bli historie etter folkeavstemningen i mars neste år.

Foto: Marty Melville / Afp

Flaggalternativet vant nemlig en avstemming i konkurranse med fire andre alternativer og vil være det eneste alternativet til dagens flagg i den kommende folkeavstemningen.

– Dette er et foreløpig resultat, men nå kan newzealenderne konsentrere seg om de vil beholde dagens flagget eller erstatte det, sier visestatsminister Bill English.

Det er statsminister John Key som har ledet an i kampen om å erstatte Union Jack-flagger som han mener ligner for mye på Australias flagg, og i september kunngjorde han at landet skal ha en folkeavstemning om dette neste år.

– Vårt flagg er det viktigste symbolet på vår nasjonale identitet, og jeg tror at dette er riktig tidspunkt for newzealendere å vurdere å bytte designet til et som bedre reflekterer vår status som en moderne, selvstendig nasjon, sa statsministeren i en uttalelse.

Frem til i dag har folket på øystaten hatt fem alternative flagg å velge mellom.

Flertall for å beholde flagget

Tidligere meningsmålinger har imidlertid vist at de fleste newzealendere ønsker å beholde det eksisterende flagget, som har mer enn hundre års historie.

New Zealand var tidligere en del av det britiske imperiet, men har fremdeles dronning Elizabeth II som sitt statsoverhode. Selv om hennes rolle er rent symbolsk, så ser mange på et flaggbytte som en nytt skritt ut av den tidligere kolonimaktens skygge.

Motstandere av flaggbytte mener dette vil være manglene respekt for de mange newzealenderne som har mistet sloss og mistet livet for landet og flagget og det faktum at selve folkeavstemningen vil koste 26 millioner newzealandske dollar, eller over 150 millioner kroner.

SISTE NYTT

Siste nytt