Dette har Donald Trump endret mening om

Hva Donald Trump står for, kan til tider være uklart. Opp gjennom årene har han endret sine politiske meninger en rekke ganger.

Trump fra talerstolen, slår armene ut

Fem ganger på tre dager endret Donald Trump uttalelsene sine om sitt ståsted om abort. Flere ganger har mangemilliardæren endret standpunkt i viktige saker.

Foto: KENA BETANCUR / Afp

«The Donald» har gått fra å være for flere restriksjoner på våpen til å være mannen som skal redde amerikanernes rett til å bære våpen. Mangemilliardæren har også gått fra å være for abort til sterkt imot.

–​ ​Forstår dere ikke sarkasme?

GOP 2016 Convention Donald Trump

Trump brukte talen sin i Florida på onsdag til å kritisere Obama og Clintons Midtøsten-politikk og kalle dem grunnleggerne av ekstremistgruppen IS.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

På onsdag gikk Trump hardt ut og beskyldte Barack Obama og Hillary Clinton for å ha «grunnlagt» ekstremistgruppen IS på et valgkampmøte i Fort Lauderdale i Florida.

– Han er grunnleggeren av IS, okei? Han er grunnleggeren. Han grunnla IS, sa Trump før han ropte:

– Og jeg vil si at medgrunnleggeren er skurken Hillary Clinton.

I et intervju på torsdag presiserte Trump at han fortsatt mente Obama var grunnleggeren av ekstremistgruppen, skriver CNN.

– Jeg mener han er grunnleggeren av IS, sa Trump i intervjuet med Hugh Hewitt.

I dag hadde Donald Trump forandret mening. På Twitter-profilen til presidentkandidaten skriver han:

– TV-kanalen CNN som sliter med få seere rapporterte at jeg kalte president Obama (og Clinton) "grunnleggeren" av IS. Forstår dere ikke sarkasme?

Presidentkandidat Donald Trump beskylder Barack Obama og Hillary Clinton for å ha «grunnlagt» ekstremistgruppen IS.

VIDEO: På valgkampmøtet i Florida sier Trump at Obama er grunnleggeren av IS.

Fra kritiker til støttespiller

Donald Trump, Chris W Cox, Wayne LaPierre sammen på scenen

GODE VENNER: Donald Trump sammen med Chris Cox og leder av NRA Wayne LaPierre.

Foto: Mark Humphrey / Ap

Ifølge New York Times har Donald Trump mottatt flere titalls millioner kroner til TV-reklamer mot Hillary Clinton fra våpenorganisasjonen National Rifle Association (NRA).

Denne uken fikk Trump massiv kritikk etter at flere amerikanske medier og politikere mente han hintet til at væpnede amerikanere kan stoppe Clinton.

Etter Trumps uttalelser har NRA gitt sterk støtte til Republikanernes presidentkandidat, men Trump har ikke alltid støttet interesseorganisasjonen like mye.

Da Trump vurderte å stille som presidentkandidat i 2000, uttrykte Trump ved en rekke anledninger at han ønsket å styrke kravet for våpenkjøp og kritiserte Det republikanske partiet for å nekte restriksjoner på våpen, skriver New York Times.

20. mai i år holdt Trump en tale på et NRA-møte hvor han lovet å bli kvitt våpenfrie soner, som inkluderer skoler og militærbaser. På et valgkampmøte i Vermont litt senere lovet presidentkandidaten å fjerne våpenfrie soner på «sin første dag», skriver NBC News.

På programmet «Face the Nation» ble Trump konfrontert med hvorfor han selv har tillatelse til å bære skjulte våpen.

– Å være bevæpnet får meg til å føle meg mye bedre. Jeg har tillatelse til å bære skjulte våpen fordi jeg liker å beskytte meg selv, sa Trump i programmet.

På et valgkampmøte i North Carolina hinter Trump om våpenbruk mot Hillary Clinton

VIDEO: Donald Trump er blitt en sterk forkjemper for «The Second Amendment».

Ingen inngang

AP Poll-American Unity Donald Trump

INGEN ADGANG: Det er fortsatt uklart hvem som kan nektes inngang til USA hvis Donald Trump blir landets neste president.

Foto: Evan Vucci / Ap

7. desember 2015, to dager etter at to islamister drepte 14 personer i San Bernardino, annonserte Trump at han vil «nekte muslimer innreise til USA frem til landets representanter kan finne ut hva som skjer».

Først foreslo Trump at ingen muslimer skal få lov til å reise inn i USA. Det har forandret seg en rekke ganger.

– Vi har et seriøst problem, og det er et midlertidig forbud, men det var bare et forslag, sa Trump i midten av mai, skriver NBC News.

Trump har også endret forslaget sitt til ikke å gjelde muslimske ledere og idrettsutøvere, skriver Washington Post.

I et intervju med Fox News i juli hadde Trump endret standpunkt til å gjelde terrorister, skriver NBC News.

– Jeg snakker om terrorister, folk vil ikke at jeg skal si muslimer. Jeg tror jeg foretrekker å ikke si det selv faktisk, så vi snakker om terrorister, sa Trump til Fox News.

Under nattens debatt mellom mellom de republikanske presidentkandidatene fikk Donald Trump kraftig kritkk for sine uttalelser om å nekte muslimer innreise til USA. Flere demonstranter møtte også opp før debatten.

VIDEO: Trumps forslag om å nekte muslimer innreise til USA har endret seg flere ganger etter han kom med forslaget.

Invadere eller ikke invadere

Da Trump annonserte at han stilte som president 16. juni fjor, hadde han en klar plan om at militæret skulle gjøre jobben for å utslette terrororganisasjonen Den islamske stat (IS).

– Innenfor militæret skal jeg finne general Patton eller jeg skal finne general MacArthur, jeg vil finne den rette fyren. Jeg vil finne fyren som skal fikse militæret vårt, sa Trump da han annonserte at han stiller som presidentkandidat.

IS-medlemmer i Mosul, Irak

HVORDAN: Hvordan Trump skal bekjempe IS er fortsatt ikke klart.

Foto: Uncredited / Ap

I et intervju med programleder Bill O'Reilly på tv-kanalen Fox News endrer Trump ståsted tre ganger i samme intervju.

Når Trump blir spurt om han vil sende inn bakkestyrker i Syria, sier Trump først:

– Jeg kommer ikke til å fortelle deg noen ting.

Minutter senere er Trumps plan å gå inn med bakkestyrker i Syria etter å ha bombet området. Tre minutter senere sier Bill O'Reilly at det er ingen måte å slå IS på enn å sende inn bakkestyrker.

– Det er jeg uenig i, kontret Trump med.

Tre uker senere foreslo mangemilliardæren å sende inn bakkestyrker for å ta over oljefeltene som IS kontrollerer i Irak.

– Vi kommer til å tjene så utrolig mye på det, sa Trump til NBC.

Det siste forslaget fra Trump kom i et intervju med «running mate» Mike Pence.

– Vi skal erklære krig mot IS, vi må utrydde IS. Jeg kommer til å sende veldig få bakkestyrker inn. Vi kommer til å ha fantastisk etterretning, som vi trenger, sa Trump, ifølge CNN.

Trump har også foreslått at for å slå terrororganisasjonen, vil han drepe familiene til IS-medlemmer, skriver CNN.

– Du må ta ut familiene deres. Når de sier at de ikke bryr seg om livene deres, så tar du familiene deres, sa Trump i et intervju med Fox News.

Amerikanske soldater ankommet USA etter å ha vært i Irak

NY KRIG: Soldatene på bildet har akkurat kommet hjem fra oppdrag i Irak, med Donald Trump som Commander in Chief kan det bli en ny krig for amerikanske bakkesoldater.

Foto: JOHN MOORE / Afp

Ny atomavtale med Iran

Trump snakker imot atomavtalen med Iran utenfor kongressen

NY AVTALE: Det kan bli en ny atomavtale mellom Vesten og Iran hvis Trump får viljen sin.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

USAs atomavtale med Iran har vært under hard kritikk fra Trump og resten av Det republikanske partiet.

Trump har kalt atomavtalen med Iran en katastrofe, men uttalte i august i fjor til NBC at han ikke kunne gjøre mye med den.

En måned senere var ikke Trump like usikker på om han måtte leve med avtalen.

– Når jeg blir valgt som president, skal jeg reforhandle avtalen med Iran. Etter at jeg har fått utlevert amerikanske fanger, skal jeg få Kongressen til å innføre nye sanksjoner mot Iran, uttalte Trump, ifølge NBC News.

Hevder han var mot Irak-krigen fra begynnelsen

Donald Trump har flere ganger i løpet av presidentvalgkampen sagt at han var imot invasjonen av Irak før den skjedde, fordi han visste at den ville destabilisere Midtøsten.

Han har til og med sagt at han fikk besøk av folk fra Det hvite hus som prøvde å få han til å tie, fordi han «fikk en uforholdsmessig mengde oppmerksomhet» for sin motstand mot krigen, skriver FactCheck.org.

Men Trump skal ha uttrykt støtte til krigen i et radiointervju med Howard Stern 11. september 2002 – litt mer enn seks måneder før krigen startet.

FactCheck oppgir finansielle motiver som grunnen til at Trump etter hvert ble kritisk til krigen.

Senere har han derimot vært imot å trekke styrkene ut av Irak, og hevder på lik linje med flere andre kritikere at maktvakuumet som oppstod etter dette førte til etableringen av terrorgruppa IS.

På et valgkampmøte denne uken gikk han så langt som å beskylde Barack Obama og Hillary Clinton for å ha grunnlagt IS.

Nå minner Buzzfeed om at Trump i flere intervjuer i 2007 og 2008 oppfordret til å trekke USA ut av Irak.

I nok et intervju med Howard Stern, fra 2007, har han sagt at McCains støtte til å beholde styrkene i Irak kostet han den republikanske nominasjonen.

US-IRAQ-POLITICS-PETRAEUS

John McCain, senator og daværende presidentkandidat, hilser på general David Petraeus som hadde kommandoen over de USA-ledede koalisjonsstyrkene under Irak-krigen. Han var en varm forsvarer for at amerikanske soldater skulle bli i Irak.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

– Enhver som blir i Irak – se hva som skjedde med McCain – han vil vise hvor tøff han er, han har sunket, med en gang, og det er hos Republikanerne.

Snudde om kontroversiell abortstraff

Anti-abort demonstranter utenfor Høyesteretten i Washington D.C.

FRAM OG TILBAKE: Trump sitt politiske standpunkt på abort har forandret seg gjennom årene. Nå er han «pro-life».

Foto: MANDEL NGAN / Afp

I 1999 sa Trump i et intervju at han var veldig for at kvinner skal få velge selv om de vil gjennomføre en abort eller ikke.

I valgkampen har Trump konsekvent uttalt at han er imot abort, med unntak av tilfeller som gjelder voldtekt og incest, eller når det er nødvendig for å redde morens liv, skriver NBC.

I et intervju med TV-kanalen MSNBC 30. mars i år kom Trump med noen oppsiktsvekkende uttalelser om abort. Trump ble spurt om han var tilhenger av å straffe personer som tar abort dersom abort ble forbudt.

– Det må være en eller annen form for straff, svarte Trump.

– For kvinnen? Spurte journalisten fra MSNBC.

– Ja, svarte republikanernes presidentkandidat.

Senere samme dag kom Trump med en ny uttalelse der han mente det var doktoren og ikke kvinnen som bør straffes, slik han uttalte i TV-intervjuet.

– Kvinnen er offeret i dette tilfellet, det er også livet i livmoren hennes. Min posisjon er uendret, som Ronald Reagan er jeg for liv, men med unntak, skrev Trump i uttalelsen.

Fra 30. mars til 1. april endret Trump sine uttalelser om abort fem ganger, skriver Washington Post.

Journalistene har gitt Trump timevis med tv-tid og metervis med spalteplass for hvert eneste utspill han har kommet med. Det har gjort det mulig for ham å drive en svært effektiv og historisk rimelig valgkamp.

VIDEO: Republikanernes presidentkandidat, Donald Trump, er kjent for sine sleivspark og kontroversielle uttalelser. Video: David Skovly.

SISTE NYTT

Siste nytt