Hopp til innhold

Dette er Twitter-brukere Trump skal ha blokkert

En gruppe for krigsveteraner, en skuespiller og stjerneforfatter Stephen King er blant Twitter-brukerne som sier de er blokkert av Donald Trump. Presidenten bryter grunnloven, hevder kritikere.

Donald Trump på en konferanse med guvernører og senatorer i Det hvite hus i juni 2017

– DU ER UTE: En rekke Twitter-brukere har rapportert at de er blitt blokkert av president Donald Trump den siste tiden.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Donald Trump er kjent for sine twittermeldinger fra kontoen @realDonaldTrump i tillegg til den offisielle presidentkontoen @POTUS.

Med sine 32 millioner følgere har Trump tvitret om alt fra forholdet til Russland til «Covfefe». Det siste er riktig nok en skrivefeil som gikk sin seiersgang på nettet før den til slutt endte opp i et lovforslag døpt Covfefe-loven.

Anine Kierulf

KRITISK: Anine Kierulf er fagdirektør ved Nasjonal institusjon for menneskerettigheter.

Foto: NRK

Lovforslaget handler om at presidentens twittermeldinger er offentlig informasjon, som ikke kan slettes i ettertid.

Nå har Wired avdekket en ny problemstilling knyttet til presidentens bruk av Twitter. Trump skal nemlig ha blokkert en rekke kritikere fra å følge ham. Det betyr at de ikke ser meldingene hans i strømmen, og at de ikke kan kommentere under postene.

En ytringsfrihetsgruppe har sendt brev til presidenten, der de argumenter for at blokkering av kritikere bryter med grunnloven.

Ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf sier hun tror presidentens handling kan forsvares rettslig i USA, men legger til:

Blokkeringen viser en totalt manglende forståelse for grunnleggende demokratiske spilleregler.

Anine Kierulf

(Les mer om ytringsfrihetsekspertens vurdering lenger ned i artikkelen)

Det er ikke mulig for utenforstående å se hvilke kontoer Trump har blokkert, så listen baserer seg på at brukerne selv har omtalt dette.

VoteVets.org

Laster Twitter-innhold

På morgenen 13. juni blokkerte Trump kontoen til gruppen som sier de representerer 500.000 veteraner, familiemedlemmer og andre støttespillere. Kontoen har over 59.000 følgere.

Ifølge The Hill hadde organisasjonen startet en innsamlingsaksjon der da ba om donasjoner mot Trumps «farlige agenda». Gruppen skrev også en rekke kritiske innlegg under en tweet fra Trump om innreiseforbudet. De beskrev blant annet Trump som fare for den nasjonale sikkerheten.

Gruppen har også tidligere vært kritisk til Trump, noe denne tv-reklamen viser.

Stephen King

Laster Twitter-innhold

Den berømte amerikanske forfatteren, kjent for sine mange grøssere, skal også ha blitt blokkert av Trump 13. juni. King har over 3 millioner følgere.

King annonserte selv dette på Twitter, med den ironiske og morbide kommentaren: «Jeg må kanskje ta mitt eget liv».

Wired skriver at King i forkant av dette ikke tagget Trump-kontoen, men at han omtalte datteren.

«Hvis Ivanka Trump hadde vokst opp på en gård, ville hun, som noen av oss, vite at hennes far høster nøyaktig hva han sår».

Marina Sirtis

Laster Twitter-innhold

Seks minutter før hun ble blokkert av presidenten hadde skuespilleren kjent fra Star Trek tvitret:

«Truer med å gå til KRIG for å avlede Russiagate! Villig til å la våre gutter dø for å redde sin stakkars rumpe!» Hun har tidligere omtalt presidenten som «Den oransje trusselen».

Sirtis har 187.000 følgere.

Bess Kalb

Laster Twitter-innhold

Kalb jobber som tekstforfatter for Jimmy Kimmel Live og skribent i New Yorker. Hun har over 100.000 følgere.

På dagen hun ble blokkert skrev hun:

«Åh, kjære. Jeg har prøvd å slappe av, og la deg utføre presidentembetet slik du sa du skulle, men dette er en ny form for forenklet nonsensretorikk.» «Dette går langt over hodet ditt.» «Hvis du trenger at Mike tar over, vil ingen klandre deg.»

AJ Joshi

Laster Twitter-innhold

IT-gründeren med 375.000 følgere på Twitter svarte Trumps tweet om MAKE AMERICA GREAT AGAIN med at det trolig betydde å ødelegge resten av verden.

Nesten 12 timer etter denne tweeten ble brukeren blokkert.

Holly O'Reilly

Laster Twitter-innhold

Musikeren organiserer #MarchForTruth og har 79.000 følgere. Hun har kalt Trump en forbannet idiot og en nasjonal skam.

I forkant av blokkeringen hadde hun lagt ut en spydig GIF på Trump-kontoen.

Laster Twitter-innhold

Joe Papp

Laster Twitter-innhold

Profesjonell syklist med 11.000 følgere. Har blant annet omtalt Trump som fakeleader.

Andre som skriver at de er blitt blokkert er journalist Mike Elgan, tekstforfatter Andy Signore, vaktbikkje for ytringsfrihet Angelo Carusone og forsker Rob Szczerba.

Ytringsfrihetsgruppen Knight First Amendment Institute skriver i brevet til Trump at de representerer O'Reilly og Papp.

Ber om opphevelse

Ytringsfrihetsgruppen ber om at Trump omgjør blokkeringen.

Donald Trump på et møte om helse i Det hvite hus

TRUES MED SØKSMÅL: Donald Trump i Det hvite hus under et møte om helse.

Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

– Presidentens Twitter-konto, @realDonaldTrump, er et «bestemt offentlig forum» underlagt grunnloven, ifølge Knight Institute. Det første grunnlovstillegget hindrer myndighetene fra å ekskludere personer fra et offentlig forum på grunn av deres synspunkter, skriver organisasjonen.

Anine Kierulf, fagdirektør ved Nasjonal institusjon for menneskerettigheter, tviler på at organisasjonen vil vinne frem med denne saken rettslig, men at den er problematisk.

– Dette berører to sider av ytringsfriheten. De blokkertes rett til å si hva de mener der samtalen foregår, og retten til å motta informasjon (informasjonsfriheten), forklarer Kierulf.

Les mer om hvordan blokkeringen på Twitter fungerer (forklaring på engelsk)

– Både i Norge og USA er det særlige bestemmelser for ytringer fra offentlige myndigheter. Ett spørsmål er om dette regnes som offisielle uttalelser, sier hun.

Pressesekretær Sean Spicer har uttalt at tweetene fra Trump bør betraktes som offisielle uttalelser.

– Kan det finnes argumenter for å kunne sperre folk ute? For eksempel om en bruker hadde spammet Trump-kontoen med hat ved å tagge ham i alle innlegg?

– Ja. Dersom noen kommer med ulovlige ytringer eller reelt vanskeliggjør ytringer og samtale, vil blokkering kunne vurderes annerledes, svarer Kierulf.

Urix forklarer: Kan Donald Trump styre USA fra Twitter?

Lovverket henger etter

Informasjonsfriheten gjelder retten til å holde seg informert om det som foregår i offentlige fora, forklarer Kierulf.

I Norge og Europa er denne mer generell og prinsipiell, mens den i USA beror på en del tekniske spørsmål, som for eksempel om @realDonaldTrump anses som en offentlig konto, at Twitter er et privat selskap, og om dette er eneste offentlige forumet for denne informasjonen.

Kierulf sier ytringer i sosiale medier er så ferskt at reguleringene henger etter, men hun mener det er problematisk om Trump hindrer folk i delta i en offentlig samtale.

I tillegg til Wired, som har en lang liste med brukere som er blokkert, har blant andre CNN, CBS News og Washington Post omtalt det problematiske ved presidentens blokkering av Twitter-brukere.

SISTE NYTT

Siste nytt