Hopp til innhold

Asketisk general i trøbbel

General Stanley McChrystal regnes som en svært nytenkende men også frittalende krigsfører. Det har nå ført ham i trøbbel.

Stanley McChrystal
Foto: MASSOUD HOSSAINI / Afp

I ettermiddag blir det klart om McChrystal beholder jobben som øverstkommanderende for de allierte styrkene i Afghanistan.

Han ble utpekt av forsvarsminister Robert Gates sommeren 2009 - fordi president Barack Obama ikke hadde tiltro til daværende øverskommanderende general David McKiernan og hans Afghanistan-strategi.

McKiernan var blitt valgt til oppgaven kun ett år før av Bush-regjeringen.

Gates var også forsvarsminister da, og det vokste frem en enighet om at situasjonen i Afghanistan var så kompleks, at det trengtes løsrivelse fra vanlig militær tenkning.

Dette mente man McChrystal var mannen som hadde.

For McChrystal har vært kjent for å ha tørre å si og tenke høyt hva andre militære er redd for å gå ut med. Det er kanskje denne ureddheten som har vist seg i full bredde de siste dagene.

Militære aner

Stanley McChrystal er født inn i en militærfamilie, i 1954. Hans var generalmajor, og alle hans fire brødre har valgt en militær yrkesvei.

Selv gikk han ut fra militærakademiet West Point i 1976 og inn hæren.

Den firestjerners generalen har et svært asketisk image, han sover kun fire-fem timer om natten, løper flere mil daglig og spiser kun ett måltid. Så sier i alle fall ryktene.

Han er gift og har en sønn.

Stanley McChrystal

Stanley McChrystal regnes som en uredd og ukonvensjonell krigfører.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / Afp

McChrystal har hatt en lang karriere på en rekke poster, og ble etter hvert i 2003 sjef for det amerikanske militærets spesialoperasjoner, som har ansvar for spesialaksjoner i utlandet.

Han tjenestegjorde under den første Golfkrigen, under «Operation Desert Shield» og «Operation Desert Storm». I forbindelse med invasjonen av og krigen i Irak var han tilbake igjen.

Han sies å ha vært hjernen bak oppsporingen og pågripelsen av Saddam Hussein i 2003 og drapet på Abu Musab al-Zarqawi, Al Qaidas leder i Irak, i 2006.

Etter det vokste hans militære status og stjerne - også i takt med at flere irakiske opprørsledere ble tatt av dage. McChrystal regnes for å ha et nært og godt forhold til CIA, og disse nære båndene anses som nøkkelen for suksess i Irak-operasjonene, som knusingen av Al Qaida i Irak.

Men McChrystal og hans menn har også fått kritikk - blant annet var spesialoperasjonteamet kjent for sine avhørsevner. De fikk mye opplysninger ut av informanter og arrestert, men det fremkommer også kritikk for måten de fikk opplysningene ut på.

Ripe i lakken fikk han også da han innstilte en død soldat, den tidligere fotballstjernen Pat Tillman, til heder med en «Silver Star» post mortem. McChrystal skrev i sin innstilling at Tillman ble skutt av fienden, mens han i virkeligheten ble skutt av en amerikansk medsoldat.

Burde holde munn

I 2008 ble han utnevnt til nestkommanderende for den amerikanske felleskommandoen, under en annen høyprofilert militær, Michael Mullen.

Generaltittelen fikk han da forsvarsminister Gates bestemte seg for å sende ham til Afghanistan, som øverstkommanderende for de amerikanske styrkene.

Det første han gjorde var å overlevere en 66 siders lang rapport til Gates, hvor han bad om en betydelig troppeøkning.

Han mente USA kom til å tape krigen hvis flere soldater ikke ble sendt, men at mulig suksess - og med det seier - var innen rekkevidde hvis USA og de allierte eskalerte opp innsatsen.

Gates og Obama valgte å følge rådet, og fikk godkjent troppeøkninger på 30.000 mann med tilhørende bevilgninger av Kongressen.

Allerede da møtte generalen kritikk for å ha offentliggjort rapporten og råd før den knapt hadde nådd Det hvite hus og Kongressen.

- Generaler er faktisk underordnet presidenten, som er «commander-in-chief». Han er sjefen, og og når generaler i full offentlig foreslår hva en president bør og ikke bør gjøre, bør man ikke være general mer, uttalte Dennis Kucinich, som er representant for Demokratene i Representantenes hus.

Kanskje McChrystal, som nå er på vei fra Afghanistan til USA for å møte Obama i ettermiddag norsk tid, ønsket han hadde holdt mer munn overfor journalisten som på vegne av magasinet Rolling Stone fikk følge ham.

Barack Obama, Hillary Rodham Clinton, James Jones og Joe Biden (t.v)

McChrystal har ikke noe særlig positivt å si om denne lederkvartetten: Joe Biden, Barack Obama, Hillary Clinton og James Jones.

Foto: Charles Dharapak / AP
General James Jones

James Jones er også en firestjerners general.

Foto: Jim Young / Scanpix/Reuters

Hardest går det utover visepresident Joe Biden, som hele tiden har vært skeptisk til den nye strategien i Afghanistan. Biden var i mange år leder av Senates utenrikskomite, og regnes som en av USAs sterkeste utenrikspolitikere.

McChrystal går også i strupen på den nasjonale sikkerhetsrådgiveren James Jones, og kaller ham en «klovn».

Men der Biden er politiker, er Jones i likhet med McChrystal firestjerners general.

Han har sin bakgrunn i marinen, og har blant annet hatt posisjonen som militær øverstkommanderende i NATO og øverstkommanderende for United States Marine Corps. Også han tjenestegjorde under Golfkrigen, foruten Vietnam.

De sivile viktigst

Foruten flere soldater i Afghanistan, omdefinerte McChrystal oppdraget i Afghanistan.

McChrystal definerte at den viktigste oppgaven ble å beskytte de sivile, og få dem over på de alliertes side som et grunnlag for et nytt Afghanistan.

Han innførte strenge regler for krigføring for amerikanskledede styrkene, i et forsøk på å begrense tap av sivile liv ut i fra den overordnede strategien.

Det ble blant annet lagt begrensninger på bruk av flystøtte da statistikkene viste at de fleste sivile tap skjedde når soldater på bakken har kalt inn flystøtte etter å ha falt i bakhold.

Strategien ble hyllet men også omdiskutert fordi den setter soldatenes liv i fare.

Og i stedet for å føre full kamp mot Taliban-opprørere og fiender av de allierte styrkene, på flere fronter, skulle man gå spesifikt inn i områder og nedkjempe dem der - som offensiven i Marja og den varslede offensiven i Talibans hovedområde Kandahar.

Offensiven i Marja har vært en suksess med store modifikasjoner, og dette kan ha svekket hans faglige stilling når han i dag er på teppet president Obama.

SISTE NYTT

Siste nytt