Hopp til innhold

Afghanistan: Strategi i trøbbel

USA pøser inn penger og soldater for å sikre afghanernes sikkerhet og vinne deres hjerter. Men det er ikke gitt at det går etter den militære planleggingsboka, mener Gro Holm i ukens utenrikskommentar.

Afghansk soldat patruljerer ved Marja
Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP

Gro Holm
Foto: NRK

- De utenlandske soldatene risikerer å bli sett på som en invasjonsstyrke, sa Afghanistans president, Hamid Karzai, sist søndag.

Han snakket til en forsamling i den sørlige byen Kandahar, der den neste store offensiven mot Taliban er planlagt.

Men Karzai har selv støttet den pågående storoffensiven i Marja-distriktet. Nå viser det seg at selv millioner av dollar til sivile prosjekter ikke garanterer sivilbefolkningens lojalitet.

Lokalbefolkningens hjerter

De amerikanske soldatene hadde målet i sikte; et leirhus typisk for Marjas landsbygdbefolkning. De møtte ingen motstand da de mandag i denne uka gikk til angrep på jakt etter våpen og sprengstoff.

Og de fant det de lette etter, gravd ned i bakken. Huseieren ble arrestert, mistenkt for Taliban-støtte, og soldatene kunne rapportere «mission completed».

For USAs øverskommanderende i Afghanistan, general McChrystal, er Marja-området den første store testen på den nye strategien.

Først skal 15000 soldater sørge for et minimum av sikkerhet, så skal de vinne lokalbefolkningens hjerter ved å pøse inn penger til gjenoppbygging og populære sivile formål.

Taliban-styrt administrasjon erstattes av nye afghanske styringsorgan. Gradvis vil så ansvaret for sikkerheten overføres helt til afghanske styrker og politi.

Mike Mullen i Afghanistan

Med kommunikasjon skal krigen vinnes. USAs forsvarssjef Mike Mullen i samtale med en gruppe eldre i Marja.

Foto: NOOR MOHAMMAD / AFP

Som alle andre

Men før det kan skje, skal den økte risikoen for NATO-soldater ved at de opererer mer til fots oppveies av at sivilbefolkningen blir mer velvillig innstilt og angir fienden, altså Taliban, før det er for sent.

Slik fungerer det ikke alltid i praksis, og løytnant Chris Whitman har en enkel forklaring.

- Det siste er at de – altså Taliban – vandrer rundt med ansiktene dekket, slik at de lokale ikke kjenner dem igjen. Da får også vi problemer med å identifisere dem, sier Whitman.

I virkeligheten er utfordringene i Marja langt større enn tildekkede ansikter.

De amerikanske soldatene innrømmer det selv overfor avisa The New York Times: «Taliban er overalt».

Når en mann kommer til distriktsadministrasjonen for å få utbetalt erstatning for eiendom som er ødelagt av krigføringen, er det ofte umulig å fastslå om han tilhører Taliban.

De har samme klær og samme væremåte som alle andre. På den måten går amerikanske penger til å kjøpe sprengstoff til bruk mot amerikanske soldater.

Straff venter «overløperne»

Taliban straffer dessuten dem som mottar penger og samarbeider. En lokal afghaner som ble satt til å koordinere prosjekter som skulle sørge for arbeid til lokalbefolkningen trakk seg nylig etter å ha blitt rundjult av Taliban. Dermed stanset alt opp.

Andre er blitt frastjålet erstatning og mer til. Folk som samarbeider med de utenlandske styrkene mottar trusler om halshugging.

Like etter at den militære offensiven ble innledet i mai, mottok et tjuetalls kjøpmenn cash fra amerikanerne mot å gjenåpne butikkene sine i en basar nord i Marja. Halvannen måned seinere var 15 av de 20 igjen stengt – og en av landsbyens eldste skutt.

Folk som driver anleggsarbeid blir skutt, midt på lyse dagen.

Hamid Karzai taler til råd av eldre i Khandahar

Hamid Karzai mens han snakker med medlemmer av eldrerådet i Khandahar sist søndag.

Foto: Golnar MOTEVALLI / AFP

Dilemmaene

Eksemplene vitner om helt sentrale dilemmaer for USA og de andre landene i ISAF-styrkene:

  • For å beskytte lokalbefolkningen må de bruke vold, vold som også går ut over sivile og nører opp under raseriet over utenlandsk innblanding. Det er vanskelig å få sirkelen til å virke god.
  • Prosjektene som skal sikre befolkningens støtte tar tid, og Taliban somler ikke med å straffe dem som samarbeider. All verdens penger klarer ikke å bygge tillit så raskt som nødvendig.
  • Det finnes ingen kultur der det å angi sin nabo til fremmed gir ære. Tysting gir dessuten dårligere sikkerhet for den som angir, så lenge Taliban fortsatt har slagkraft.
Barack Obama og Stanley McCrystal

President Barack Obama og general Stanley McCrystal.

Foto: JIM YOUNG / REUTERS

Og – Taliban har tid.

Det har ikke general McChrystal, for president Obama har sagt at tilbaketrekkingen skal starte neste sommer, og like etter starter kampen om neste presidentperiode.

Sist søndag sa Afghanistans president, Hamid Karzai, til rådet av 1500 eldre i Kandahar at han vil stanse en planlagt NATO-offensiv i området om lokalbefolkningen er i mot.

General McChrystal satt bak og lyttet. Men han sa ingenting.