Hopp til innhold

General inn på teppet hos Obama

NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal, er kalt inn til Det hvite hus for å møte president Barack Obama personlig etter å kritisert regjeringen i et intervju.

NATO-general Stanley McChrystal

General Stanley McChrystal er kalt inn på teppet til president Barack Obama.

Foto: JIM WATSON / Afp

Det melder CNN.

McChrystal har fått ordre om å møte på det månedlige møtet om Afghanistan og Pakistan personlig for å forklare sine kommentarer om sine kolleger, sier en høytstående tjenestemann i Det hvite hus, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Generalen må forlate Kabul i dag for å rekke frem til sikkerhetsmøtet i morgen.

En har sagt opp allerede

McChrystal er i hardt vær etter sine krasse kommentarer om USAs visepresident Joe Biden og ambassadør til Afghanistan, Karl Eikenberry, i et intervju som fredag publiseres i Rolling Stone. Allerede i går beklaget han uttalelsene.

Politiske eksperter mener uttalelsene er nok til at McChrystal burde trekke seg fra stillingen, skriver Politico.

Pentagons PR-sjef Duncan Boothby, som var den som satte i stand intervjuet mellom Rolling Stone og McChrystal, har bedt om å få gå av, ifølge MSNBC.

Biden eller «bite me»?

Visepresident Joe Biden har vært skeptisk til McChrystals strategi for å vinne krigen i Afghanistan. På spørsmålet om hva han mener om sin egen visepresident, svarer generalen i Rolling Stone-intervjuet at han og hans stab hadde forberedt en «oneliner» som spiller på lydlikheten mellom «Biden» og «bite me».

I intervjuet skriver Rolling Stone-journalisten at McChrystal og staben hadde fantasert om forskjellige måter å avfeie visepresidenten mens de satt og forberedte seg til et møte i Paris i april.

McChrystal var da lei av spørsmål om forholdet til Biden etter at generalen tidligere hadde avvist en antiterrorstrategi fra visepresidenten.

««Spør du meg om visepresident Biden?» sier McChrystal med et smil, og legger til: «Hvem er det?»», skriver Rolling Stone-journalisten.

«En i McChrystals stab sier: Biden? Sa du «bite me?»»

– En klovn som bor i 1985

Generalen forteller også at han følte seg sveket av USAs ambassadør Karl Eikenberry, som advarte Obama mot å sende flere amerikanske styrker slik McChrystal ba om.

Han forteller også om sitt første møte med president Obama, McChrystal kaller skuffende. Ifølge generalen kom Obama uforberedt til møtet.

Presidentens sikkerhetsrådgiver Jim Jones blir kalt for «en klovn som sitter fast i 1985».

SISTE NYTT

Siste nytt