Hopp til innhold

Obama: – Vi vil finne ut hvem som gjorde dette og stille dem til ansvar ansvarlige

USAs president Barack Obama understreket mandag at man ikke måtte trekke for raske konklusjoner om hvem som står bak eksplosjonene i Boston, men lovet samtidig at å finne synderne.

Barack Obama

– BOSTONEKSPLOSJONER VAR TERROR: President Barack Obama får fortløpende informasjon om situasjonen i Boston over telefon av FBI. Sammen med ham i Det ovale rom er Lisa Monaco og Denis McDonough.

Foto: Pete SOUZA / Afp

I en offisiell uttalelse kaller Det hvite hus eksplosjonene i Boston for en «terrorhandling». De skriver videre at etterforskningen vil avgjøre om eksplosjonene ble utført av en terrorgruppe, og om den er utenlandsk eller amerikansk.

Vi vet ikke alt på dette tidspunktet, men vi vet at noen er blitt skadet, noen alvorlige, sa presidenten fra talerstolen.

Advarer mot forhastede konklusjoner

Han lovet at de lokale redningsmannskapene skulle få alle ressursene de trenger for å takle dramaet som utspant seg under Boston maraton mandag. Også FBI er koblet inn for å etterforske eksplosjonene.

Ifølge Obama har han beordret at sikkerhetsnivået i hele USA skal heves etter bombingen. Blant annet i hovedstaden Washington DC skal sikkerheten innskjerpes.

– Vi vet ikke hjem som gjorde dette eller hvorfor, og vi skal passe oss for å trekke forhastede konklusjoner, men ikke misforstå: Vi skal finne ut hvem som gjorde dette og stille dem til ansvar. De vil føle rettferdighetens fulle tyngde, sa en alvorstung Obama.

– Vi står alle sammen som amerikanere

Presidenten brukte også pressekonferansen til å rose politi, brannvesen og andre redningsmannskaper for deres raske og heltemodige innsats da flere eksplosjoner skjedde i nærheten av målområdet under Boston maraton.

– På den dag som denne er vi ikke republikanere eller demokrater. Vi er alle amerikanere som står sammen med våre landsmenn.

– Jeg og Michelle sender våre dypeste tanker og bønner til familiene som har lidd disse meningsløse tapene, sa Obama.

– Boston er en tøff by, og jeg vet at innbyggerne vil ta vare på hverandre.

SE VIDEO: Eksplosjon og kaos i Boston. Kilde: Boston Globe.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. I en video på Truth Social lagt ut torsdag kveld sier Trump at han er uskyldig mann.

Donald Trump blir tiltalt i dokumentsaken

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. – Jeg er en uskyldig mann, hevder Trump selv.