Hopp til innhold

Derfor vil FBI ha hjelp fra Apple til å hacke Iphone

Innstillingen som gjør at FBI må be om hjelp til å låse opp telefonen til en av gjerningspersonene bak skytemassakren i San Bernardino er så enkel at alle kan slå den av og på i løpet av sekunder.

Apple-sjefen Tim Cook

Apple-sjefen Tim Cook har så langt stoppet FBIs forsøk på å få tilgang til Iphonen til en av terroristene bak San Bernardino-massakren.

Foto: Luca Bruno / Ap

En dommer i Los Angeles ga tirsdag dataselskapet Apple ordre om å hjelpe FBI med å låse opp telefonen til en av gjerningspersonene bak skytemassakren i San Bernardino.

Apple nekter å etterkomme ordren, som skyldes at Iphone sletter alle data dersom ikke riktig kode er oppgitt.

Innstillingen som gjør at alle data slettes er veldig enkel, og kan slås av og på av alle i løpet av få sekunder, skriver Quartz.

Iphone-brukere finner passord-beskyttelsen under "innstillinger" og deretter under "Touch ID og kode".

Der kan brukerne krysse av for at alle data på Iphonen blir slettet etter åtte mislykkede forsøk på å åpne den.

Skjermdump fra Iphone

Skjermdump fra Iphone som viser innstillingen som automatisk sletter data.

Foto: NRK

Kan ikke bruke datamaskin for å knekke koden

Begrensingen på åtte forsøk gjør at FBI ikke kan bruke datamaskiner som går gjennom alle mulige koder, i sine forsøk på å låse opp telefonen.

Med sine fire sifre er det 10.000 mulige passord-kombinasjoner. En datamaskin ville kunne prøvd ut alle i løpet av sekunder, om ikke mindre, men det er ikke mulig med begrensningen på åtte forsøk.

Det FBI i praksis ber Apple om, er teknisk hjelp til å prøve så mange passord som nødvendig for å låse opp telefonen, uten at det fører til at dataene blir slettet.

California Shootings

Syed Rizwan Farook og hans kone Tashfeen Malik i et bilde tatt på O'Hare International Airport i Chicago 27. juli 2014.

Foto: U.S. Customs and Border Protection / Ap

Har ikke program til å knekke passord

Apple har sagt nei til å hjelpe FBI og har i dag heller ikke noe dataprogram som gjør det mulig å knekke passordet.

Tvert imot, har Apple de siste årene markedsført telefonene og nettbrettene sine med at de er så sikre at selv ikke selskapet kan se brukernes data.

FBI (og dommeren i Los Angeles) krever at Apple utvikler et program som gjør det mulig å omgå passord-beskyttelsen, men at det bare gjelder for den bestemte telefonen som ble brukt av dem som sto bak San Bernardino-massakren.

Selv om det skulle være mulig å utvikle et slikt program, frykter Apple at det vil kunne bli misbrukt i andre saker.

Dersom det først er laget et program som kan knekke passord, vil FBI eller andre politistyrker fort kreve tilgang også i andre saker.

Apple frykter også at myndigheter i andre land vil kreve tilgang til et eventuelt program som kan låse opp Iphoner, og at personvernet ved telefonen dermed vil forsvinne.

SISTE NYTT

Siste nytt