NRK Meny
Normal

Varsler sladret etter refusjonskrav for ande-hus og plasma-TV

Varsleren som offentliggjorde de råflotte utgiftene til medlemmene av parlamentet i Storbritannia, sier han gjorde det i sinne over hvordan soldatene blir behandlet.

Britisk soldat i Afghanistan

Britiske soldater må på svartebørsen for å skaffe seg utstyr. Det fikk begeret til å flyte over for «muldvarpen» i Whitehall.

Foto: SHAH MARAI / AFP

Gjennom jobben sin var varsleren kjent med utgiftsrefusjonene til parlamentsmedlemene, og han lekket detaljer fra regningene etter å ha irritert seg over forskjellene mellom MP-enes (Member of Parliament) overdådige utgifter og pengene som ble brukt på nødvendig militært utstyr.

Ande-hus og plasma-TV-er

Mens parlamentsmedlemmene refunderte utgifter til plasma-TV-er og hus til ender, måtte britiske soldater gå på svartebørsen for å skaffe seg skuddsikre vester.

En av grunnene til at varsleren ble overbevist om at det riktige var å la offentligheten får vite om utgiftene, var det at soldatene skal ha blitt rasende over MP-enes - også statsministerens - bruk av penger på seg selv.

Skattebetalerne har rett til å vite hva pengene deres brukes til, mente varsleren.

Ser kister på TV, dumme utgifter på jobben

Avisen the Daily Telegraph siterer varsleren slik:

And

Et refusjonskrav på 1645 pund for et ande-hus ligger blant kvitteringene i skandalen.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

– Det er ikke lett å se TV-bilder av kister drapert i et «Union Jack» på kvelden, og så komme på jobben neste dag og se hva MP-ene gir til seg selv.

Varsleren legger til:

– De er i Afghanistan «for Dronning og fedreland» og tjener 16.000 eller 17.000 pund i året, og vet at de taper stort på det. Imens tjener MP-ene 65.000 pund på å sitte i parlamentet, og bruker i tillegg masse penger på seg selv. Og samtidig sendes det kister med døde soldater hjem.

Varsleren kan ha tjent 90.000 pund

Avisen the Daily Telegraph - som først hadde historien - nekter å svare på om de har betalt varsleren for opplysningene, men ifølge the Guardian tror de fleste andre britiske avisene at de har kostet Telegraph rundt 90.000 pund.

En tidligere SAS-soldat som i dag er leder for et privat sikkerhetsfirma, var mellommann mellom varsleren og Telegraph da opplysningene skiftet eier.

Til sammen har varsleren gitt fra seg over 1,5 millioner kvitteringer, og har havnet under press. Blant annet står han overfor trusselen om å bli etterforsket av politiet.

Gordon Brown

Statsminister Gordon Brown.

Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

Brown refunderte sportspakke

Historien til varsleren kommer nå ut i «No Expenses Spared», en bok statsminister Gordon Brown kaller den største skandalen i parlamentet i løpet av to århundrer.

Men statsministeren har også sine svin på skogen, og blant kravene som har irritert folk mest er Browns refusjon av TV-stasjonen Skys sportskanal til 36 pund i måneden.

Samtidig har han gjentatte ganger blitt kritisert for den manglende finansieringen av soldatutstyr, samt for håndteringen av skandalen.

Varsleren forteller om de mange som var ansatt for med å refundere utgifter, og hva de tenkte om menneskene i parlamentet - som de mener tross alt er folkets ansatte. Varsleren sier:

– Det var derfor jeg lekket informasjonen, fordi det britiske folket fortjener bedre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt