Hopp til innhold

Den franske åpningen lukker seg for Russland: Isfront etter Syria-nei

Full knute på tråden mellom presidentene Putin og Hollande.

France Russia

Frankrikes president Francois Hollande ville bare snakke Syria med sin kollega Vladimir Putin. Da avlyste Putin likegodt hele sitt besøk til Frankrike

Foto: Jean-Francois Badias / Ap

Meldingen om at den russiske presidenten Vladimir Putin nå avlyser sitt planlagte besøk til Frankrike forteller mye om hvor forgiftet den internasjonale situasjonen er akkurat nå.

Frankrike og Russland har alltid lagt vekt på en åpen dialog i internasjonale krisetider, men nå er det alvorlige knuter på tråden mellom Paris og Moskva.

Meningen var at Vladimir Putin skulle innvie en ny ortodoks kirke i Paris 19. oktober, like i nærheten av Eiffeltårnet. Samtidig skulle det også åpne en stor russisk utstilling i den franske hovedstaden.

Den opprinnelige planen var at den franske presidenten Francois Hollande skulle delta sammen med Putin.

Men allerede i går antydet Hollande at han ikke visste om han var interessert i å delta i denne type arrangementer, etter at Russland la ned veto mot et fransk forslag for få til en våpenhvile rundt den syriske byen Aleppo.

France Russia

Meningen var at den russiske presidenten Vladimir Putin skulle åpen denne ortodokse kirken i nærheten av Eiffeltårnet i Paris 19. oktober

Foto: Michel Euler / Ap

Tirsdag morgen var det direkte kontakt mellom presidentkontorene i Moskva og Paris, der det ble klart at Hollande bare var interessert i å treffe Putin for samtaler om Syria.

Det gjorde at den russiske presidenten like gjerne avlyste hele besøket til Frankrike.

Vi kan komme til Frankrike når det eventuelt passer Hollande. Putin venter på et utspill fra Frankrike når det øyeblikket kommer, sa den russiske presidentens pressetalsmann Dmitrij Peskov diplomatisk.

Irritasjon over russisk nei i Sikkerhetsrådet

Under et besøk i Europarådet i Strasbourg på tirsdag, sa Hollande selv at det er nødvendig med en dialog med Russland. Men han understreket at den må være rett fram og ærlig.

Frankrike og Hollande har ikke lagt skjul på at de er svært irriterte, etter at Russland blokkerte en fransk resolusjon i FNs sikkerhetsråd som var ment å få slutt på flyangrepene mot boligområder i opprørskontrollerte deler av Aleppo.

Både russiske og syriske regjeringsfly har deltatt i angrepene på det de definerer som terrorgrupper som gjemmer seg blant sivilbefolkningen.

Russland mener det er USA og Vesten som ikke klarer å ta avstand fra hva som er terrorister i Syria som er det største hinderet for å få til en våpenhvile og på sikt fred i det borgerkrigsherjede Syria.

Men Frankrike og mange andre land mener at bombingen av boligstrøk og sykehus er en barbarisk form for krigføring.

– De som har gjort dette skal få betale for det de har gjort, og det må også skje i Den internasjonale straffedomstolen, sa Hollande i et TV-intervju mandag.

Nye bombeangrep tirsdag

Det syriske forsvaret kunngjorde 5. oktober at de ville redusere angrepene på Aleppo slik at de som ønsket det kunne få forlate byen.

Men tirsdag meldte både en korrespondent for nyhetsbyrået AFP og den britisk-baserte Syrian Observatory for Human Rights at flyangrepene var i gang igjen.

Minst 12 mennesker ble drept.

De Gaulle på pidestall i Moskva

Forholdet mellom Frankrike og Russland har helt tilbake til Sovjetunionens dager tradisjonelt vært godt.

Det er ikke tilfeldig at den tidligere franske presidenten Charles de Gaulle har en fått en stor statue foran Kosmoshotellet på Mir eller Fredsgaten i Moskva.

Frankrike hadde alltid en særstillingen innenfor NATO-samarbeidet, og helt fram til de siste årene har det vært nære forbindelser mellom Paris og Moskva.

de Gaulle

Frankrikes tidligerer president Jacques Chirac avduket de Gaulle-statuen i Moskva 9. mai 2005

Foto: ST / Ap

I 2008 brukte den daværende franske presidenten Nicolas Sarkozy disse til å få stoppet krigen mellom Russland og Georgia. I dag mener riktignok Georgia at det i praksis gjorde at store deler av landet kom under direkte russisk kontroll.

Dårligere forhold etter Ukraina-krisen

Men da Russland i 2014 valgte å utnytte det politiske kaoset i Ukraina til å annektere Krimhalvøya, fulgte Frankrike resten av Europa og USA med en massiv fordømmelse av Russland og Putin.

Det første blant annet til at en levering av to store krigsskip ble kansellert.

Det som har skjedd de to siste dagene viser likevel at forholdet mellom Paris og Moskva nå har gått fra dårlig til verre.

Det kan få konsekvenser, også på andre områder.

Planen var at Vladimir Putin og Francois Hollande skulle møtes i Berlin onsdag 19. oktober samen med den tyske forbundskansleren Angela Merkel og Ukrainas president Petro Porosjenko – for igjen å forsøke å få i gang igjen fredsprosessen i Ukraina.

Porosjenko fra Oslo til Berlin?

Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov sa tirsdag at møtet fremdeles står på Putins agenda, men både Hollande og Porosjenko har sådd tvil om det blir noe av.

Petro Porosjenko, som tirsdag 18. oktober skal på offisielt besøk til Oslo.

Ifølge nettavisen Ukrainska Pravda skal han ikke ha bestemt seg for om han vil delta, i det som er planlagt som en middag i regi av Merkel innenfor Normandie-formatet, altså lederne for Ukraina, Russland, Frankrike og Tyskland.

Vladimir Putin, Francois Hollande

Presidentene Francois Hollande og Vladimir Putin har hatt mange møter de siste årene, her tar de hverandre i hendene 26. november 2015

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Det var disse landene som i februar 2015 inngikk den såkalte Minsk-avtalen, som fremdeles er det eneste instrumentet for fred øst i Ukraina.

Francois Hollande sa tirsdag at partenes vilje til å oppfylle punktene i Minskavtalen er alt for liten.

– Vi trenger en framgang både når det gjelder sikkerhet og politiske løsninger for å få til de planlagte regionale valgene øst i Ukraina, sa Hollande, men la til at han i utgangspunktet er positivt til et møte i Berlin neste onsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt