Hopp til innhold

Demonstrasjoner i Spania: – Monarki er ikke demokrati

PALMA (NRK) Over hele Spania demonstrerer anti-royalister for en folkeavstemning om monarkiet, etter at kong Juan Carlos gjør det klart at han abdiserer.

palma

«NEI TIL MONARKIET!»: I Mallorcas hovedstad Palma hadde noen tusen møtt opp for å demonstrere mot monarkiet og kreve folkeavstemning.

Foto: Hege Bakken Rise / NRK

– Dette er et historisk øyeblikk. Republikk betyr selvstendighet, fremgang, frihet og å kunne bestemme selv, ropte republikkforkjemperen Miguel Bascaron Carrera til de noen tusen fremmøtte i sentrum av Palma, hovedstaden på den spanske Mallorca.

– Historisk øyeblikk

«Nei til monarkiet! Vi vil ha demokrati!» svarer demonstrantene, som vaier med spanske flagg og bannere – mens den spanske nasjonalsangen spilles over anlegget.

Laster Twitter-innhold

En av de som er på plass for å si sin mening, er Alex Campamy. Han mener folket ekskluderes med dagens monarki, og at det ikke er forenlig med demokratiske prinsipper.

palma2

VERKEN FAR ELLER SØNN: «verken Juan Carlos eller Felipe» står det på plakaten til Alex Comamy, som demonstrerte mot monarkiet i Palma mandag kveld.

Foto: Hege Bakken Rise / NRK

– Monarkiet er ikke demokrati. I Spania hadde vi diktatoren Franco, nå har vi monarki, men så lenge kongefamilien ikke er valgt av folket, er det også feil, sier Comapamy til NRK.

Spesielt i økonomiske krisetider som de Spania har gått igjennom de siste årene, er det ekstremt viktig å forankre makten hos folket, mener han – og er optimist.

– Jeg tror vi vinner, jeg tror vi får folkeavstemning og ekte demokrati i Spania i fremtiden.

Demonstrasjonen i hjertet av den populære ferieøyen er ikke den eneste i Spania mandag kveld. Etter at det tidligere på dagen ble klart at kong Juan Carlos abdisererer etter 39 år på tronen, har anti-royalistiske krefter, både i form av enkeltpersoner, organisasjoner og politiske partier vært på offensiven.

På Twitter og andre sosiale medier har emneknaggen #ReferéndumYA spredd seg som en farsott, og i byer over hele landet demonstreres det mandag kveld.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SPAIN-ROYALS/ An anti-royalist protester shouts as he waves a republican flag during a demonstration in Bilbao

OVER HELE LANDET: Over hele landet demonstrerer anti-royalistene. Her fra Bilbao mandag kveld.

Foto: VINCENT WEST / Reuters

I hovedstaden Madrid fyltes hele Plaza del Sol opp, og bilder fra både store og små byer vitner om at monarkiets fremtid kan bli satt under press når kongens sønn, prins Félipe, overtar tronen etter sin far. Barcelona, Bilbao, Valencia, Sevilla og Alicante er bare noen av byene hvor spanjoler har ropt på folkeavstemning mandag kveld.

Tillitt på lavmål

Etter en serie skandaler fra det spanske kongehuset de siste årene er ikke lenger kong Juan Carlos populær.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Spanias kongehus

OVERTAR: Spanias neste konge, Felipe, sees bak sine foreldre, kong Juan Carlos og dronning Sofia, på dette bildet fra februar i år. Kongen kunngjorde mandag at han abdiserer.

Foto: Gerard Julien, Pool, File / Ap

Meningsmålinger har vist at han er uønsket av et klart flertallet av folket, og over halvparten sier at de ikke vil ha monarki som statsform.

El Pais viser i dag til en meningsmåling fra april i år der tilliten til monarkiet er på et lavmål.

På en skala fra 0 til 10, der 0 er «ingen tillit» og 10 er «stor tillit», er snittet på 3,72. For snaut 20 år siden var tilliten over dobbelt så høy, med et snitt på 7,48 på den samme skalaen.

SISTE NYTT

Siste nytt