Demonstrantene bøyer ikke av

Protestene i Hongkong sprer seg til flere deler av byen. Demonstrantene har tatt seg frem til området der nasjonaldagsfeiringen går av stabelen.

I stedet for hyllest til moderlandet vendte flere titalls demonstranter ryggen til det kinesiske flagget. Noen snudde det opp ned.

Demonstrantene står fortsatt på kravet om at Hongkong må få velge sin egen leder uten innblanding fra Kina.

Golden Bauhinia plassen demonstrantene nå står ved, er et sensitivt område, fordi det i dag, nettopp der, markeres 65 år siden Folkerepublikken Kina ble etablert.

– Nasjonal skam

– Dette er ikke en nasjonaldag men en dag av nasjonal skam, sa Oscar Lai til Asia Wall Street Journal, like før feiringen gikk av stabelen.

Han er en av de mange tusen som har tatt til gatene i protest mot at Beijing skal håndplukke kandidater når lederen for Hongkong skal velges.

Flere hundre pro-Beijing demonstranter svarte med ropene «gå vekk, skitne vesen.»

Artikkelen fortsetter under bildet

Demonstranter i Hongkong på Kinas nasjonaldag

Både demokratiaktivister og pro-Kina demonstranter er på gatene i Hongkong. Her kommer uenigheten til uttrykk.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Motkrav

Hongkongs nåværende leder, Leung Chun-ying, ba i går folkemassene om å trekke seg tilbake. Demonstrantenes motkrav var at han måtte gå av innen midnatt, eller å bli vitne til at enda flere tar til gatene i protest.

En del av demonstrantene er likevel blitt urolige over at markeringene vokser seg for store eller skal komme ut av kontroll. Bevegelsen «Occupy Central,» som har slått seg sammen med studentene for å kreve mer demokrati, har insistert på fredelige protester.

Utenfor festplassen diskuterte flere hvordan de skulle forholde seg til situasjonen.

Urolige

For, mens blodbadet på Den himmelske freds plass i 1989 blir forsøkt tiet i hjel i Beijing, er mange i Hongkong urolige for at også deres demokratikrav skal bli slått brutalt ned på.

– Hvis man skal vinne frem så må man gjøre noe, men ingen vet akkurat hva man skal gjøre, sa tannlegen Nick Wong til Asia Wall Street Journal (AWSJ).

Politiet har ikke aksjonert mot demonstrantene siden søndag, men satte da en sterk støkk i menneskemengden da de tok i bruk tåregass.

En student sier at han føler at demonstrasjonene er kommet ut av kontroll og at de sprer seg for fort, med for mange ulike agendaer.

– Vi ønsker ikke å gå imot politiet eller Kinas regjering. Vi ønsker bare reelle, åpne nominasjoner av byens leder, sier Cheung Yu-yeong til AWSJ.

Artikkelen fortsetter under bildet

En demonstrant i Hongkong deler paraplyen med en politi

En demonstrant i Hongkong deler paraplyen sin med en politimann.

Foto: Ap

Fjernet fra festplassen

Like før nasjonalsangen skulle bli spilt ble den kjente langhårede politikeren og aktivisten Leung Kwok-hung fjernet fra festplassen, skriver AFP.

– Hongkong vil ha ekte valg. Leung Chun-ying må gå av, ropte navnebroren Leung om byens leder før han ble fulgt ut.

I en tale etter flaggseremonien holdt Leung Chun-ying en tale der han oppfordret til å stå sammen med moderlandet.

– Vi håper at alle deler av samfunnet vil jobbe sammen med myndighetene på en fredelig, lovlig, rasjonell og pragmatisk måte for å ... komme et stort steg videre med vår konstitusjonelle utvikling, sa Leung Chun-ying.

Etter talen skålte han med Kinas høyest rangerte embetsmann i Hongkong, og med to menn som var kledd i militæruniformer.

– Vi må arbeide hånd i hånd for å realisere den kinesiske drømmen, sa han til embetsmenn som var samlet på den offisielle markeringen.

Forsterkninger utenfra

Flere av demonstrantene hadde samlet seg rundt området i natt, trass i torden og fossregn.

Demonstrantene får forsterkninger utenfra. En ung mann fra den kinesiske byen Dongguan har reist til Hongkong med tog for å støtte opp om protestene. Han mener det er et sterkt budskap at demokratiet kommer fra grasrota på stedet, og ikke er påtvunget av vestlige land.

– Myndighetene i Beijing er redde for endring og usikkerhet. Dersom folk i Hongkong får velge sine egne ledere, så får de kontrollen, sier David Zhang til AFP.

Kinas nasjonaldag feires i Hongkong

Hongkongs leder Leung Chun-ying sa ingenting konkret om demonstrasjonene i sin tale på nasjonaldagen, men oppfordret til å stå sammen som kinesere. Her synges Kinas nasjonalsang.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt