Guvernør stanser alle henrettelser i amerikansk delstat

Guvernøren i den amerikanske delstaten Washington har innført et moratorium på dødsstraff, fordi han mener det er for mange svakheter i systemet.

Guvernør Jay Inslee Washington

Guvernør Jay Inslee annonserer at han har innført en stans for alle henrettelser i staten Washington.

Foto: Tony Overman / Ap

Jay Inslee fra Demokratene sier beslutningen ble fattet fordi dødsstraff blir brukt inkonsekvent og urettferdig.

– Det er for mange svakheter i systemet. Og når den endelige beslutningen innebærer henrettelse, er det for mye på spill til å akseptere et utilstrekkelig system, sier Inslee.

Han håper nå at beslutningen vil føre til en større nasjonal debatt om bruk av dødsstraff i USA.

Ingen benådning

Moratorium innebærer at dersom en sak angående en dødsdømt og benådning kommer til Inslee, vil han gi en utsettelse av straffen, som fører til at den dødsdømte forblir i fengsel uten at dødsstraffen blir gjennomført. Inslee sier at den nye ordningen kommer til å være praksis så lenge han er guvernør.

– Under min valgperiode kommer vi ikke til å ha dødsstraff i Washington, men ingen slipper ut av fengsel. Punktum, sier guvernøren.

Den siste henrettelsen i Washington ble utført i 2010. I dag sitter ni dødsdømte på dødscelle og venter på å bli henrettet.

Inslee understreker at dødsstraffen til de ni ikke kommer til å bli omgjort.

– Jeg setter ikke spørsmålstegn ved om de er skyldige. Men jeg mener at de grusomme forbrytelsene de er skyldige i, ikke veier tyngre enn problemene ved vårt system med dødsstraff, sier guvernøren.

Siden 1904 har 78 fanger, alle menn, blitt henrettet i Washington.

SISTE NYTT

Siste nytt