Samtalene fra de siste 54 minuttene frigitt

Samtalene mellom piloten på den savnede Malaysia-flyet og lufttrafikkpersonalet var rutinepregede den siste timen før flyet forsvant, viser samtaleloggen.

 Malaysia Airlines flight MH370

Pårørende for de 239 menneskene som er savnet på MH370-passasjerflyet i Malaysia har skrevet bønner og beskjeder til sine kjære på en plansje av flyet.

Foto: STR / Afp

Det er den britiske avisa The Telegraph som har fått utlevert hele kommunikasjonsloggen fra passasjerflyet MH370 kjørte ut på rullebanen til pilotens siste beskjed 54 minutter senere: «Greit, God natt».

Ifølge avisa skal en rekke eksperter ha vurdert samtalene som helt normale, med unntak av to ting.

Det ene var at piloten gjentok opplysninger om flyets høydeposisjon. Denne beskjeden var ifølge den britiske flygeren Steve Landells unødvendig fordi opplysningene allerede var gitt seks minutter tidligere.

Landells understreker samtidig at dette kun kan være en forglemmelse fra pilotens side.

– Normal kommunikasjon

Den andre tingen som vekket ekspertenes mistanke var at kommunikasjonen ble brutt i løpet av den korte tida hvor luftfartsmyndighetene i Vietnam skulle overta kommunikasjonen fra malaysiske myndigheter.

Flyet skal på samme tidspunkt ha gjort en skarp sving vestover.

– Hvis jeg skulle ha kapret et fly, så ville jeg ha gjort det på det samme tidspunktet, sier Stephen Buzdygan, en tidligere pilot til the Telegraph.

Hva som faktisk skjedde med flyet og de 239 om bord etter at kommunikasjonen ble brutt, er fortsatt ukjent. Samtaleloggen gir ifølge avisa ingen hint som kan oppklare mysteriet eller underbygge de mange spekulasjonene.

Konklusjonen er snarere at kommunikasjonen var helt normal. Fra kapteinen opprettet den første kontakten på rullebanen til flyet forsvant med hans siste «Greit, god natt» klokka 01.07, skal han ha gitt rutinemessig informasjon om flyets posisjon, stigning og høyde, ifølge flyekspertene.

SISTE NYTT

Siste nytt