Obamas verste måling på to år

Færre amerikanere mener Barack Obama gjør en god jobb. Andelen spurte som gir presidenten godkjent karakter, har for første gang falt under 40 prosent.

Obamas popularitet er dalende.

Obamas popularitet er dalende. Han har ikke hatt så dårlige resultater på to år.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Bare 38 prosent er tilfreds med innsatsen, viser undersøkelsen fra Gallup-instituttet som ble offentliggjort mandag.

Høydepunktet i mai

Hele 54 prosent sier seg misfornøyd, og disse resultatene er de dårligste siden Obama tiltrådte i januar 2009.

Obamas popularitet nådde et høydepunkt etter at terrornettverket Al Qaidas leder Osama bin Laden ble drept av amerikanske soldater i Pakistan i mai i år.

På den tiden sa 54 prosent at de var fornøyd med presidenten.

Obama møter velgerne

Siden da har det gått jevnt nedover, ikke minst som følge av dårlige økonomiske nyheter.

Veksten i USA er svak, og ratingbyrået Standard & Poor's nedgraderte tidligere denne måneden landets kredittverdighet fra toppnivået AAA til AA+.

Obama vil trolig møte mange velgere som er bekymret over økonomien, når han denne uken reiser med buss gjennom flere delstater i Midtvesten.

Dette er stater han bør vinne hvis han skal bli gjenvalgt som president neste år.

Minnesota første stopp

Barack Obama hilser på potensielle velgere.

Barack Obama hilser på potensielle velgere.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Presidenten ankom delstaten Minnesota mandag. Her starter Obama den tre dager lange bussturen.

Her skal han delta på møter som omhandler blant annet den vanskelige økonomien. Etter Minnesota drar Obama videre til delstatene Illinois og Iowa.

– Dette er ikke bare en tur som er passende at presidenten gjennomfører, dette er en tur han bør ta, sier Obamas pressesekretær, Josh Earnest til CNN.

Flere republikanere mener presidentens busstur ikke er en plikt, men heller et forsøk på å sikre seg stemmer til presidentvalget neste år.

Obamas motstander, Mitt Romney, publiserte følgende uttalelse på sin hjemmeside angående presidentens busstur:

– Obama er mer interessert i å drive valgkampanje enn å ta hånd om den økonomiske krisen som knuser landets middelklasse. Det er tvilsomt at han i det hele tatt vil snakke med mennesker som er berørt av krisen, heter det i uttalelsen.

Obama taler for oppmøtte i Lower Hannah's Bend Park, Minnesota.

Obama taler for oppmøtte i Lower Hannah's Bend Park, Minnesota.

Foto: JOE RAEDLE / Afp

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt