Danske leger vil gjøre som norske – utføre abort på en frisk tvilling

KØBENHAVN (NRK): Etter at norske myndigheter sa ja til abort på en frisk tvilling, ønsker nå danske leger samme mulighet. Der er det bare mulig å abortere ett foster hvis kvinnen venter tre eller flere. – Som lege føler jeg meg trist, sier overlege Karin Sundberg.

Karin Sundberg

Danske leger vil utføre abort på frisk tvilling, slik som i Norge.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Det føles feil å sende en pasient til abort av begge fostre når man har mulighet til å redde det ene, sier Karin Sundberg, overlege ved Center for Føtalmedisin, ultralyd og graviditet ved Rigshospitalet i København.

Undersøkelsesrom

Det blir utført ca 50 fosterreduksjoner i året i Danmark.

Foto: Ellen Omland / NRK

Vi er i et undersøkelsesrom på Rigshospitalet. En ultralydmaskin står ved siden av benken. Det er på denne avdelingen Sundberg undersøker kvinner som skal få utført fosterreduksjon.

Her er det bare tillatt å abortere fra tre eller flere fostre til to. Det er ikke tillatt å abortere en frisk tvilling, slik som i Norge.

Les også: Leger føler seg presset til å utføre tvillingabort for tidlig

– Som lege føler jeg meg trist at jeg ikke kan hjelpe disse pasientene, sier Sundberg.

Hun har som lege flere ganger møtt kvinner som velger å avbryte hele svangerskapet i stedet for å kunne abortere bort et foster.

Hun er imot at abort av en frisk tvilling ikke er tillatt i Danmark.

Foster

En tynn nål settes inn i fosterets hjerte. Khaliumklorid, saltvannsoppløsning, sprøytes inn og fosteret dør etter 30 sekunder. På dette bilde er det fosteret til venstre som aborteres.

Foto: Aarhus universitetshospital / NRK

Etisk råd anbefaler ikke norsk praksis

Det utføres i snitt 50 fosterreduksjoner hvert år i Danmark. Etter at lovavdelingen i Justisdepartementet i Norge tolket abortloven slik at det er mulig å abortere en frisk tvilling, gjennomførte Etisk råd i Danmark en høring om samme praksis bør innføres i Danmark.

Meningene var delte, 8 medlemmer var for, 9 medlemmer var imot.

Gorm Greisen

Leder av Etisk råd i Danmark, Gorm Greisen vil ikke ha norsk praksis.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Vi synes at det forskjell på å ta livet av ett foster og avbryte hele svangerskapet, sier Gorm Greisen, leder av Etisk råd i Danmark.

Han er imot å innføre norsk praksis.

– Det er forskjell på å avbryte en graviditet fordi moren ikke klarer en graviditet eller ikke vil ha et barn og det at man tar livet av et bestemt barn, sier Greisen.

I Danmark er ikke fosterreduksjon en del av abortloven, men generell helselov.

Danske kvinner til Norge

– Jeg har hatt danske kvinner som har lest på nett at det er tillatt i Norge, sier Sundberg.

Det er lite hun kan gjøre for å hjelpe kvinnene videre. De har tatt kontakt med St. Olavs Hospital som utfører dette i Norge, når de ikke får hjelp i Danmark.

– Jeg har møtt kvinner som har valgt å avbryte graviditeten med friske tvillinger fordi de ikke har hatt muligheten til å bare ta bort det ene, sier Sundberg.

Det er derfor hun ønsker at norsk regelverk også bør innføres i Danmark.

– Når man er den legen som utfører både fosterreduksjon og abort, så er det ikke til å unngå at man tenker om det var en mulighet for å redde det ene barnet, sier Olav Pedersen, overlege ved Aarhus universitetshospital i Danmark.

Pedersen

Olav Pedersen, overlege ved Aarhus universitetshospital i Danmark.

Foto: John Kristensen

Han mener at norsk praksis bør innføres i Danmark, og mener det er få tilfeller slik at det ikke vil bli mange inngrep.

– Det føles ikke mer etisk korrekt å gjennomføre en reduksjon fra to til en, eller å ta abort på begge fostre, sier Pedersen.

Les også: Flere vil til Norge for å få utført fosterreduksjon

Rigshospitalet

Ca halvparten av alle fosterreduksjoner i Danmark utføres her på Rigshospitalet.

Foto: Ellen Omland / NRK

15 utenlandske kvinner vil til Norge

Lovavdelingen i Justisdepartementet tolket i fjor abortloven slik at kvinner gravid med tvillinger kunne få utført abort på en frisk tvilling. Senere ble det klart at utenlandske kvinner hadde samme mulighet i Norge.

15 utenlandske kvinner har tatt kontakt med Nasjonal behandlingstjeneste for avansert invasiv fostermedisin for å abortere en frisk tvilling.

Foreløpig har ingen fått utført dette fordi kvinnene må oppholde seg i Norge når det er aktuelt.

Føtalmedicin

På Senter for føtalmedicin, ultralyd og graviditet på Rigshospitalet i København er et av to sykehus i Danmark hvor det utføres fosterreduksjon.

Foto: Ellen Omland / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt