Hopp til innhold

Danmark varsler lovendringer etter dokumentaren «Den sorte svane»

Serien avslører omfattende hvitvasking og svindel mot den danske staten. Den danske justisministeren varsler nå lovendringer etter et møte i Folketinget.

"Den sorte svane"

Avsløringene i serien «Den sorte svane» har ført til at Danmarks justisminister kaller inn partiene til et møte mandag for å diskutere den omfattende økonomiske kriminaliteten i landet.

Flere hundre tusen nordmenn har sett serien. I Danmark så rundt 2 millioner den første episoden.

Reaksjonene har vært mange – så mange at både danske folkevalgte og statsråder i dag møttes i Justitsministeriet for å diskutere hvordan de kan styrke innsatsen mot den typen kriminalitet som avsløres i serien.

Justisminister Peter Hummelgaard fra Sosialdemokratene forteller på en pressekonferanse at det nå kommer lovendringer på bakgrunn av avsløringene i dokumentaren, skriver Danmarks radio (DR).

Dokumentaren «Den sorte svane» var et samarbeid mellom danske TV 2 og NRK.

- Alle er svært opprørt, noen til og med rasende, over det som kommer fram. Det er stor vilje både i regjeringen og Folketinget til å sette inn hardere tiltak både mot bandekriminelle og de som muliggjør den kriminelle virksomheten, sier justisminister Petter Hummelgaard til NRK etter møtet.

Han understreker at han har vært i kontakt med sine nordiske kolleger for også å kunne jobbe med problematikken mer grenseoverskridende.

Hummelgaard sier at Regjeringen vil framsette et lovforslag om å styrke hvitvaskingskontrollen og systemet med egenbegjæring av bobestyrer, ifølge DR.

- Det er noe galt når man kan utpeke sin egen bobestyrer og den personen kan være inhabil til å behandle saken, sier justistministeren.

Muldvarpen

Amira Smajic, som er utdannet jurist, var knyttet til Københavns kriminelle underverden i ti år. Hun skiftet etter hvert side, og overlot all informasjonen hun hadde til journalister.

Skjermdump fra dokumentar. Bildet er dempet i tonene og har et blågrått drag i fargene. Amira ser rett fremfor seg. Hun har et nøytralt fjes og halvparten av det brune håret oppi en hestehale.

Amira Smajic overleverte alt materialet hun hadde samlet til journalister. Resultatet ble dokumentarserien «Den sorte svane». Smajic forsøkte senere å stoppe serien, uten hell. Smajic lever nå i livsfare, og bor på ukjent adresse.

Foto: FRA BRENNPUNKT-DOKUMENTAREN DEN SORTE SVANEN

I Brennpunktserien viser hun hvordan gjengkriminelle samarbeider med navngitte advokater, forretningsfolk og entreprenører for å unndra skatt og hvitvaske penger. De involverte avsløres med fullt navn.

Alt dokumenteres med skjult kamera på et advokatkontor i København. Smajic hevder selv å ha bidratt til kriminalitet for over 2 milliarder kroner.

Les også Avslørte samfunnets farligste: – Nå havner jeg på dødslistene

Smajic close

Kraftige reaksjoner

Den danske journalisten Peter Vesterlund er en av de som står bak «Den sorte svane».

– Det har vært svært kraftige reaksjoner fra politikere, stort sett fra alle partier. Det er fordi den er sett av så mange mennesker. I Danmark. Når folk ser det som skjer blir de sinte, og det oppstår en stemning i befolkningen som gjør at partiene må kommentere dette, sier Vesterlund til NRK.

Han sier at det allerede har kommet flere forslag fra de politiske partiene om hvordan man kan komme den kriminaliteten som man ser i serien til livs.

– I Danmark har man allerede mye lovgivning om hvordan bandene skal rammes. Men det er ikke mange lover som rammer dem som hjelper de kriminelle med å begå handlingene.

Les også Gikk undercover for å avdekke hvitvask og vold – sier det samme skjer i Norge

Systematisk samarbeid

– Samarbeidet mellom underverdenen representert ved bandene, og «oververdenen», representert ved blant andre advokater, forretningsfolk og entreprenører, foregår systematisk, sier journalisten.

For politiet er det ikke nytt at økonomisk kriminalitet foregår i den størrelsesordenen det gjør.

– I fjor kom det fram i en rapport at det ble hvitvasket penger for 68 milliarder i Danmark. Dette kom overraskende på mange dansker, og nå reageres det kraftig, sier Vesterlund.

Fra et kontor med skjulte kameraer gir Amira råd til kriminelle i underverdenen, som viser seg å ha forbindelser til toppen av samfunnet.

SE DOKUMENTAREN HER: Fra et kontor med skjulte kameraer gir Amira råd til kriminelle i underverdenen, som viser seg å ha forbindelser til toppen av samfunnet.

SISTE NYTT

Siste nytt