NRK Meny
Normal

Slik skal britene unngå kaos

For å unngå kaos og forvirring ved et jevnt valgresultat, har britene vært føre var.

Dronning Elizabeth
Foto: Toby Melville / REUTERS

Lederen av det britiske embetsverket, sir GusO'Donnell, har dratt opp noen retningslinjer i hvordan situasjonen med et såkalt vippende parlament bør håndteres.

Normalt pleier både valgvinneren og valgtaperen å møte dronning Elizabeth på morgenen etter valgdagen.

Taperen for å søke avskjed for seg selv og regjeringen, og gi sin abefaling om hvem regenten bør be om å danne regjering. Vinneren for å bli bedt om danne denne regjeringen.

Deretter bærer det til No. 10 Downing Street for valgvinneren for å bli tatt imot som ny statsminister i landet.

Statsministeren har fortrinnsrett

Møtene med dronningen ble i dag først satt til klokken 13, men er nå utsatt på ubestemt tid. Britiske kommentatorer er usikre på hva som nå skal skje - så lenge valgutfallet er så uklart.

Etter de britiske konstitusjonelle spillereglene, gir Dronningen nemlig først oppdraget med å danne ny regjering til den sittende statsministeren når utfallet er jevnt.

Labour og statsminister Gordon Brown ligger an til å gjøre det klart dårligere enn De konservative, men ingen av partiene vil få det magiske flertallet på 326 seter.

Statsministeren kan frasi seg oppdraget om å danne ny regjering, eller velge å bli sittende til han får flertallet mot seg i et tillitsvotum eller en avstemning over trontalen.

Spiller høyt

Cameron har gitt uttrykk for at han vil presse på for at sedvanene fravikes.

Toryene ligger nå klart best an, og vil få både flest mandater og størst andel av stemmene.

Og selv om han har uttrykt for at Labour har tapt sitt regjeringsmandat, har han ennå ikke erklært noen valgseier.

Dronning Elizabeth

25. mai skal dronningen forhåpentligvis lese trontalen.

Foto: ARTHUR EDWARDS / AP

Han satser også på at Brown - etter et ydmykende nederlag for seg selv og Labour - vil ha politisk vett nok til å ikke krangle om hvem som skal danne mindretallsregjering.

For Dronningen er det konstitusjonelt uhørt å ta kontakt med andre enn statsministeren først. Hun må nå bare vente til at han eventuelt erklærer sin og regjeringens avgang - før hun tar opp telefonen til David Cameron.

Deadline 25. mai

Uansett blir det ikke noe klart flertall for verken Labour eller Tory.

Begge må inn i sonderinger og forhandlinger med andre partier for å sikre seg parlamentarisk støtte eller et regjeringssamarbeid, selv om dette vil være helt nytt i Storbritannia.

Nøkkelpartiet for begge for både Labour og Tory, er Liberaldemokratene.

Det er ingen formell tidsbegrensning på hvor lang en regjeringsdannelse kan ta.

Men åpningen av det nye parlamentet skjer 25. mai, og hvor dronning Elizabeth II normalt leser trontalen - som er regjeringens politiske erklæring.

Derfor vil det forventes at en konklusjon er trukket før det. Inntil det skjer vil den nåværende Brown-regjeringen sitte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt