Chilenske myndigheter tar selvkritikk

Chilenske myndigheter innrømmer at marinen gjorde en feil ved ikke å sende ut tsunamivarsel umiddelbart etter det kraftige jordskjelvet.

Chiles president, Michelle Bachelet

Ødeleggelsene langs kysten av Chile er enorme etter tsunamibølgen som rammet etter jordskjelvet. President Michelle Bachelet innrømmer at de skulle ha sendt ut tsunamivarsel umiddelbart.

Foto: Scanpix/AFP

Tallet på omkomne i Chile har nå passert 700 og tallet ventes å stige ettersom redningsmannskaper leter gjennom ruinene.

Les også: Flere nordmenn savnet i Chile

Rapporter forteller om store ødeleggelser i byene langs kysten, som ble hardere rammet av tsunamien i etterkant av jordskjelvet, enn av selve skjelvet.

Les også: – To millioner berørt av jordskjelvet

Skulle ha varslet tidligere

I dag har chilenske myndigheter tatt selvkritikk på at det ikke ble sendt ut et tilfredsstillende tsunamivarsel, noe som kan ha kostet flere menneskeliv både i disse kystbyene og på de såkalte Robinson Crusoe-øyene i Stillehavet utenfor Chile.

Den chilenske forsvarsministeren Francisco Vidal medgir at en umiddelbar alarm kunne ha hjulpet innbyggerne i kystbyene til tidligere å trekke opp i høyden, skriver Sky News .

Jordskjelvet i Chile

Kystbyene i Chile ble rammet av tsunamibølger etter det kraftige jordskjelvet.

Foto: Jose Luis Saavedra / Scanpix/Reuters

– Marinen gjorde en feil ved å ikke varsle tsunamien, sier forsvarsministeren.

Han legger til at varselet ble sendt ut senere av havnevesenet i kystbyene.

Tonet ned tsunamifaren

Umiddelbart etter jordskjelvet, som målte en styrke på 8,8, tonet Chiles president Michelle Bachelet ned faren for tsunami. Hun sa at store bølger var ventet, men ingen tsunami.

Likevel ble flere kystbyer truffet av tsunamibølger 30 minutter etter jordskjelvet.

Etter jordskjelvet sendte amerikanske myndigheter sendte ut tsunamivarsel til alle 53 land som har kystlinje mot Stillehavet.

53 land utstedte tsunamivarselet, blant annet Japan. Over 300.000 ble evakuert fra kystbyene Aomori, Iwate og Miyagi. Bølgene ble ikke så store som ventet i disse landene.

Les også: Tsunamien avlyst på Hawaii

SISTE NYTT

Siste nytt