Tsunamien avlyst på Hawaii

Bølger etter jordskjelvet i Chile har truffet Hawaii, men faren for tsunami er avblåst.

Tsunamien når Hawaii

Bølger i vannet ved Waikiki Beach på Hawaii.

Foto: Eugene Tanner / Scanpix/AP

Tsunamibølgene som er utløst av det store jordskjelvet i Chile lørdag morgen har begynt å bevege seg gjennom Stillehavet og vil ikke stilne før de har nådd Japan , advarer meteorolog.

De første bølgene som slo innover øyene i den amerikanske delsten Hawaii, så ikke ut til å gjøre stor skade.

Pacific Tsunami Warning Center opplyser at de høyeste bølgene registrert på Hawaii lørdag kveld var rundt en meter høye (0,98 m). Disse ble registrert ved Kahului på øya Maui.

Tsunamivarselet som ble sendt ut tidligere på kvelden er dermed trukket tilbake, melder nyhetsbyrået AFP. Ifølge myndighetene skal det ikke lenger være fare for en tsnumai på den populære ferieøya.

Flere tusen mennesker ble evakuert på Hawaii , og det ble brukt sirener for å advare folk for første gang på 16 år.


Australia

Det er sendt ut tsunamivarsel til rundt 50 land fra New Zealand til Japan.

Ved øya Tasmania utenfor Australia ble det meldt om havnivåstigning på bare noen få centimeter. Større bølger kan ramme kontinentet etter hvert, men australske meteorologer tror ikke de vil føre til store skader.

Vi regner ikke med noen betydelig oversvømmelse, men vi oppfordrer likevel folk til holde seg unna vannet, sier Alasdair Hainsworth ved Bureau of Meteorology.

Han advarer om at det kan bli sterke strømmer langs østkysten av
Australia over en periode på fire til seks timer.

Les også: før de har nådd Japan

Chile skalv

Det kraftige skjelvet i Chile varte i et drøyt minutt, og ble først målt til 8,5 på Richters skala. Amerikanske jordskjelvmyndigheter oppjusterte senere styrken til 8,8.

Skjelvet som rammet Haiti i januar, hadde til sammenligning en styrke på 7,0.

En halv million hus har fått så alvorlige skader i skjelvet at de neppe blir beboelige igjen, opplyser myndighetene i landet.

Minst 214 personer er funnet døde etter jordskjelvet. Tallene blir stadig oppjustert. Også tsunamien som oppsto som følge av skjelvet, har tatt liv på øyer i Stillehavet.

Les også: Tre drept av tsunamibølge i Chile

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt