Cameron: Det vi ser nå, er kvalmt

– Folk må ikke tvile - vi skal gjøre alt vi kan for å gjenopprette lov og orden i gatene, sier Storbritannias statsminister David Cameron.

Video David Cameron

Storbritannias statsminister David Cameron innkaller til krisemøte i parlamentet og setter inn 16.000 politifolk i London.

Cameron har avbrutt ferien sin for å håndtere opptøyene, som nyhetsbyrået AFP omtaler som det verste voldsutbruddet på flere tiår. Etter et møte med politi og regjeringens Cobra-utvalg, ville Cameron forsikre alle om at myndighetene ville slå ned på urolighetene.

Er du gammel nok til å delta, er du gammel nok til å bli straffet.

David Cameron

– De skal møtes og bekjempes

– Jeg vil først av alt fordømme det vi har sett på TV og som folk har vært vitne til der de bor.

– Det vi ser, at folk plyndrer, vandaliserer og angriper uskyldige, at de angriper politi og brannmenn som forsøker å slukke branner, er kvalmt, sier Cameron, som lover at de ansvarlige vil måtte stå til rette for loven.

– Dette er kriminalitet, enkelt og greit. Og det skal konfronteres og bekjempes, sier han.

Tre voldelige netter

I tre voldelige netter har maskert ungdom plyndret butikker og satt biler i brann, ofte uten å bli stanset av det undertallige politiet.

Opptøyene i London har - siden de brøt ut i Tottenham i Nord-London etter at en ung mann ble skutt og drept av politiet - spredt seg til Notting Hill, Clapham, Peckham, Hackney, Croydon og Ealing. Det er også brutt i opptøyer i byene Liverpool, Birmingham, Nottingham og Bristol.

Innenriksminister Theresa May opplyste tirsdag formiddag at over 450 mennesker var arrestert i London de siste tre nettene. Ifølge Scotland Yard er alle cellene i London-fengslene nå fulle, og de arresterte overføres til fengsler utenfor byen.

Tirsdag ettermiddag melder Sky News at 525 mennesker er arresterte.

Cameron sier han tror det vil bli mange flere arrestasjoner i de kommende dagene:

– Disse menneskene vil måtte stå til rette for handlingene sine, sier Cameron.

Tiltalt for drapsforsøk mot politi

Politiet hadde utplassert 6000 personer i gatene mandag kveld, men de var likevel for få til å få kontroll over volden og plyndringen. London-politiet sier at de aldri har opplevd å være smurt så tynt utover. Scotland Yard opplyste på Twitter tidligere i dag at det i løpet av de neste 24 timene vil være over 13.000 politimenn på gatene i London.

Cameron lover derimot enda flere politifolk i gatene, og at politiet vil slå hardere ned på opptøyene. I kveld vil det være 16.000 politifolk ute i London-gatene, opplyser Cameron. Alle politifolk på ferie eller i perm er kalt tilbake, og det kalles inn politi fra andre steder av landet.

– Som vanlig har politiet vårt vist utrolig mot når de har stått opp mot disse kriminelle, sier Cameron.

I bydelen Brent nordvest i Storbritannias hovedstad er tre personer arrestert for drapsforsøk etter at en bil traff en politimann. Politimannen ble sendt til sykehus, der tilstanden er stabil.

Politikere og politi har så langt gitt kriminelle og opportunistiske bøller skylden for opptøyene. Men innbyggerne i de utsatte områdene og enkelte kommentatorer i Storbritannia skylder snarere på lokale spenninger og sinne på grunn av økonomiske vanskeligheter. Skillet mellom rike og fattige i London øker stadig.

– Er du gammel nok til å delta, er du gammel nok til å bli straffet

– Jeg føler sympati for de som er ofre for opptøyene. Jeg føler også med de som lever i frykt på grunn av det som skjer på gatene av landet vårt.

Statsministeren har følgende beskjed til alle som er med på opptøyene:

– Dere vil merke lovens fulle kraft.

– Og er du gammel nok til å gjøre disse kriminelle handlingene, er du gammel nok til å bli straffet, sier Cameron.

Han opplyser at parlamentet er hasteinnkalt på torsdag, der Cameron vil komme med en uttalelse etterfulgt av en debatt om hva som skal gjøres videre.

SISTE NYTT

Siste nytt

Den tidligere fotballspilleren og TV-profilen Mads Hansen reagerer på at Uefa velger å si nei til regnbuebelysning etter press fra den homofiendtlige regjeringen i Ungarn.

Regnbueaksjon mot den ungarske utenriksministeren

Norske instagrambrukere har det siste døgnet oversvømt kontoen til Ungarns utenriksminister med regnbueflagg. Péter Szijjártó sa tirsdag han var glad for at Det europeiske fotballforbundet sa nei til Pride-markering.