Hopp til innhold

– Dette er en offentlig ydmykelse av Nick Clegg

Storbritannias statsminister David Cameron har byttet ut store deler av regjeringen og tatt et langt skritt mot høyre. – Dette er en ydmykelse av hans koalisjonspartner, Liberaldemokraten Nick Clegg, sier Per Edgar Kokkvold.

Nick Clegg

Storbritannias visestatsminster, Nick Clegg, får en kald skulder av sin egen statsminister, David Cameron.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund

Per Edgar Kokkvold kjenner de politiske forholdene i Storbritannia godt og ser noen klare linjer i gårsdagens regjeringsomrokering.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Deler av det Konservative partiet hyller i dag det som av mange blir omtalt som en Anti-LibDem omrokering i regjeringen.

David Cameron styrker sin posisjon og gir med dette Clegg et ganske klart svar på hvilken politisk retning han mener landet nå bør bevege seg i.

Buet ut på Paralympics

– Dette er ikke en dramatisk endring, men den gir to klare signaler. En klar høyredreining og større avstand mellom de konservative og Liberaldemokratene, sier Storbritannia-kjenner, Per Edgar Kokkvold til NRK.no.

Høyrefløyen i partiet kan nå ønske Chris Grayling velkommen som ny justisminister, han tar over plassen til den mye mer liberale Ken Clark.

Clark får ikke lenger et eget departement å råde over, men fortsetter som minister og skal jobbe med økonomien i en mer flytende rolle sammen med Osborne og liberaldemokraten David Law.

Kilder i regjeringsapparatet nekter for at han skal bistå den meget upopulære finansministeren George Osborne som, til tross for at den denne uken ble buet ut da han delte ut medaljer under Paralympics, beholder jobben.

Men Clarks rollebytte oppfattes også som en degradering av en av regjeringens fremste EU-tilhengere, noe som bidrar til å stagge partiets EU-skeptiske høyrefløy.

Den klimaskeptiske Owen Paterson bytter ut Nord-Irland-posten og tar over deler av miljøverndepartementet, noe som kan stille spørsmål med Camerons ønske om å være den grønneste regjeringen noensinne.

Og bare for virkelig å understreke maktforholdet i regjeringen satt Cameron Michael Fallon, en politisk ringrev og nestleder i det konservative partiet, inn i Innovasjonsdepartementet. Muligens for å presse dagens innovasjonsminister, LibDems nestleder Vince Cable, til å føre en mer bedriftsvennelig politikk, ifølge den britiske avisen The Independent.

Vet Clegg ikke vil trekke seg

Regjeringens dreining mot høyre har skapt store knisninger mellom de to partiene og bildene av de to partilederne i hyggelige samtaler i den idylliske hagen i Downing street for litt over to år siden virker fjernt. Cameron skal nemlig ha diskutert utskiftningene med Clegg, uten at han har hatt noen makt til å påvirke dem.

David Cameron sammen med Nick Clegg under deres første pressekonferanse

Det var bare fryd og gammen da de to partilederne sammen holdt sin første pressekonferanse som regjeringspartnere i mai 2010.

Foto: POOL / Reuters

– Dette er en offentlig ydmykelse av Clegg. Noe Cameron kan gjøre fordi han vet at Clegg ikke kommer til å gå ut av koalisjonen. For med dagens meningsmålinger ville Liberaldemokratene nærmest blitt utradert, sier Kokkvold, før han fortsetter

– Clegg vil nok neppe gå inn i historiebøkene som mannen som gikk inn i regjering uten å få gjennomført noen verdens ting, før han til slutt la hele partiet i grus. Han kommer nok til å bite tenna sammen og håpe på bedre tider.

Partiet har gått på to store nederlag i sin regjeringsperiode. De fikk verken folket med seg på å legge om dagens valgordning eller reformere Overhuset. Begge tiltak som ville gitt partiet mer innflytelse. Nå står de igjen som et ribbet parti. Uten nevneverdig makt og påvirkningskraft, til tross for at de sitter i regjering.

– Det er ingen tvil, slik jeg ser det, at med bedre meningsmålinger ville Clegg satt hardt mot hardt og forlatt regjeringen, men slik situasjonen er nå så risikerer han alt ved å spille tøff, sier Kokkvold.

Til tross for de dystre meningsmålingene gikk flere sentrale Liberaldemokrater i går kveld ut og truet med å legge ned veto dersom de nye stasrådene legger seg på en hardere linje. Blant annet insiterer de på at miljøspørsmål fortsatt skal være høyt prioritet.

Den olympiske vind

Cameron forsøker også å dra nytte av den positive OL-vinden som blåser over landet, og ansatte sjefen for organisasjonskomiteen Paul Deighton sentralt i Finansdepartementet, med ansvar for å skape ny vekst i den britiske økonomien, skriver The Times.

I tillegg går Andrew Mitchell av som bistandsminister og får i stedet ansvaret for partiets interne disiplin i Parlamentet, som såkalt «Chief Whip». Cameron håper trolig at endringene vil skjerpe partidisiplinen.

En av de største overraskelsene er at Jeremy Hunt blir forfremmet fra kulturminister til helseminister. Hunt har møtt kritikk for sine nære bånd til ledere i News Corp, mediekonsernet til Rupert Murdoch som var sentralt i fjorårets avlyttingsskandale.

Kulturdepartementet er under Hunts ledelse blitt beskyldt for å lekke informasjon til News Corp i forbindelse med oppkjøpet av en TV-kanal, og Hunts rådgiver, Adam Smith, måtte gå av som følge av anklagene.

Regjeringssamarbeidet mellom Det konservative partiet og Liberaldemokratene sliter med lav oppslutning på meningsmålingene. Rokeringene anses som Camerons forsøk på å fornye de konservatives innsats i regjeringen fram mot valget i 2015. Men en enda viktigere målsetting kan være å bedre Camerons forhold til sitt eget parti ettersom endringene er ventet å gi større innflytelse til den populistiske og EU-skeptiske delen av partiet.

SISTE NYTT

Siste nytt