Hopp til innhold

Cameron vil kutte 40 prosent

Den britiske regjeringen vurderer nedskjæringer på opptil 40 prosent. Fagforeningene bygger opp til kamp.

David Cameron

Statsminister David Cameron under G20-møtet forrige måned.

Foto: BLAIR GABLE / Reuters

Den britiske koalisjonsregjeringen har bedt en rekke departementer planlegge for mulige nye nedskjæringer på opptil 40 prosent, langt mer enn det som ble kunngjort i krisebudsjettet i forrige måned .

Sliper sparekniven

Som første skritt i forsøket på å redusere budsjettunderskuddet ble statsrådene fortalt at de kunne vente nedskjæringer på rundt 25 prosent på de fleste områder.

Men nå har finansdepartementet bedt en rekke av departementene om å lage rapporter om hvilken effekt eventuelle nedskjæringer på 40 prosent ville få.

Det er gjort unntak for utdannings-, helse- og forsvarsdepartementene som kan begrense nedskjæringene til 10-20 prosent.

Men de fleste andre, inkludert innenriks-, transport- og arbeids- og pensjonsdepartementene må belage seg på kutt på opp til 40 prosent.

Forslagene må være finansdepartementet i hende innen slutten av måneden, men det betyr ikke at de blir en del av budsjettet som regjeringen legger fram i oktober.

Det britiske budsjettunderskuddet er på 11 prosent av BNP, og en reduksjon i underskuddet er første prioritet for den nye regjeringen til David Cameron og Nick Clegg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

George Osborne og Nick Clegg

Finansminister George Osborne må få støtte av Liberaldemokratenes leder Nick Clegg for at regjeringen skal kunne slipe kniven og kutte så kraftig som de konservative ønsker.

Foto: Dominic Lipinski / Ap

– Rammer dem med lavest inntekt

I valgkampen mente både Nick Cleggs Liberaldemokratene og daværende regjeringsparti Labour at kraftige kutt ville hindre en økonomisk oppgang, men nå som Liberaldemokratene er i posisjon, har de lagt seg mer på linje med Det konservative partiet.

Nå tar de til orde for raskere handling, grunnet den økonomiske situasjonen i Europa.

Dette har vakt reaksjoner hos Labour.

– Allerede har vi sett at regjeringen viser en appetitt på kutt og økning av skatter og avgifter som i særlig grad rammer familier med middels og lav inntekt, mener det tidligere regjeringspartiet.

Fagforeningene legger stridsplan

I Storbritannia er det anslått at 610.000 jobber i offentlig sektor vil være kuttet innen 2016 dersom det blir nedskjæringer på 25 prosent. Med nedskjæringer på 40 prosent, står en million jobber i fare, sier sjeføkonom John Philpott.

– Regjeringen har gjort det klart at i tillegg til å rette opp budsjettunderskuddet, ønsker den en storstilt reform i den offentlige sektoren. Det betyr at regjeringen åpenbart har kraftige kutt i sikte, sier Philpott.

Med dette i minne, har store fagforeninger allerede begynt å forberede sin motstandskamp.

– Det er ingen økonomisk løsning å sette folk i trygdekøen, sier Mark Sewotka.

– Vi holder allerede på å legge planer med andre fagforeninger for å forsikre oss om at dersom regjeringen går til angrep på våre pensjoner, arbeidsplasser og offentlige tjenester, vil de møte en motstand vi ikke har sett maken til i dette landet på mange tiår, forsikrer han.

SISTE NYTT

Siste nytt