Hopp til innhold

– Middelaldersk ideologi i hypermoderne drakt

Terrorgruppen IS sprer propaganda på nett råere enn vi noen gang har sett. Det er middelaldersk ideologi hypermoderne innpakket, sier forsker.

Bilde fra IS/ISILs nettside

FRA IS' PROPAGANDA: Dette bildet ble lastet opp på den jihadistiske nettsiden Welayat Salahuddin 14. juni i år, og skal etter sigende vise irakiske fanger på vei til å bli henrettet av terrorgruppen. – Det er et paradoks at IS har en ideologi som er middelaldersk, mens budskapet har en innpakning som er hypermoderne, sier forsker Cecilie Hellestveit.

Foto: - / Afp

Terrororganisasjonen Den islamske stat (IS), også kjent under navnet ISIL, har i flere år kjempet mot Assad-regimet i den syriske borgerkrigen.

De siste månedene har gruppen krysset grensen til nabolandet Irak, der de har okkupert betydelige områder og flere store byer.

Videoer fra de okkuperte områdene, mange av dem spredt av IS selv, viser massehenrettelser, halshogginger og groteske overgrep mot sivilbefolkningen.

Cecilie Hellestveit, seniorrådgiver, International Law and Policy Institute

– PARADOKS: – IS sprer en middelaldersk ideologi i hypermoderne drakt, sier forsker Cecilie Hellestveit.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Mange av jihadistene som har sluttet seg til IS' rekker er unge, radikaliserte muslimer fra vestlige land, mange av dem rekruttert av propagandavideoer spredt via sosiale medier.

Forsker Cecilie Hellestveit mener IS utmerker seg med sin kommunikasjonsform, samtidig som ideologien deres er direkte reaksjonær.

– Det er et paradoks at IS har en ideologi som er middelaldersk, mens budskapet har en innpakning som er hypermoderne, sier Hellestveit, som er seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute (ILPI).

– Endret propagandastrategi

Hellestveit mener man de siste månedene har sett antydning til en endret propagandastrategi med klarere mål fra IS' side.

– På den ene siden har vi videoer med massehenrettelser, halshugging og likskjending, og det har en voldsom effekt når det kommer til å vise hvilke virkemidler IS er villig til å bruke.

– Samtidig lager de en annen type propagandavideoer som handler om hvor bra riket de er i ferd med å bygge i de okkuperte områdene er.

Ifølge Hellestveit er brutaliteten størst langs yttergrensene av de IS-okkuperte områdene, mens befolkningen i kjerneområdene, hvor IS virkelig ønsker å befeste seg, blir behandlet langt bedre.

Saken fortsetter under videoen.

Propagandavideo fra Irak

EKSEMPEL PÅ PROPAGANDAVIDEO: Denne videoen stammer angivelig fra terrororganisasjonen IS, og viser den norsk-chilenske islamisten Bastian Alexis Vasquez (24) fra Skien, som er under etterforskning av PST på grunn av videoen. I videoen forteller Vasquez om hvordan han og andre opprørere skal ha drept irakiske soldater i kampen om en grensestasjon.

Delte henrettelsesvideo på Facebook

Påtroppende Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås delte tidligere i sommer selv en video på Facebook av IS-opprørere som frakter hundrevis irakiske krigsfanger ut i ørkenen og henretter dem med nakkeskudd.

Knut Olav Åmås

DELTE PROPAGANDAVIDEO: Påtroppende Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

Foto: Ilja C. Hendel
Rune Ottosen

– APPELLERER TIL DE MOTTAKELIGE: Forsker Rune Ottosen tror IS' propaganda først og fremst har appell hos dem som allerede er i ferd med å bli radikalisert.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Ifølge den ledsagende teksten skal så mange som 1.500 irakiske styrker ha blitt henrettet i operasjonen.

– Hvorfor valgte du å spre en så grotesk video?

– Det var en umiddelbar reaksjon fordi det var noe av det verre jeg har sett av propagandavideoer fra krigssituasjoner, sier Åmås.

Åmås mener det er viktig å gi et inntrykk av grusomhetene IS begår. Han tror ikke han bidrar til å øke oppslutningen om organisasjonen.

– Jeg tror neppe det er noen fare for at det vil bidra å øke oppslutningen om IS. For ethvert fornuftig og sivilisert menneske vil det fremstå som et gruvekkende innblikk i en bevegelse som anser selv al-Qaida som for moderate, sier Åmås.

– Volden har nådd et nytt nivå

Journalistikkprofessor Rune Ottosen ved Høgskolen i Oslo og Akershus tror de groteske videoene først og fremst appellerer til dem som allerede er i ferd med å bli radikalisert.

– Mye av det er profesjonelt laget, og tyder på at de har digital kompetanse. Samtidig er det en råhet og propagandistisk stil som vil vekke avsky hos de aller fleste, men som trolig vil appellere til noen som er i ferd med å bli radikalisert eller er mottagelig for den type budskap, sier Ottosen.

– De fleste av oss vil beskytte oss selv mot det og velge å ikke se det, men man kan jo tenke seg at det for unge, påvirkelige mennesker i en radikaliseringsprosess, er noe heroisk over dette.

– Har vi sett lignende før?

– Det er ikke noe prinsipielt nytt i at man henretter fanger i videoer som vises på nett, men omfanget av volden har nådd et nytt nivå med det vi ser nå, sier Ottosen.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT

Siste nytt