Hopp til innhold

Her får Cameron dronningens velsignelse

De konservatives partileder David Cameron har fått i oppgave av Dronning Elizabeth II å danne regjering.

Britain Election

Dronning Elizabeth II gratulerer Storbritannias nye statsminister.

Foto: John Stillwell / Ap

David Cameron har nå forlatt Buckingham Palace etter å ha fått i oppgave av Dronning Elizabeth II å danne regjering.

LES: Brown går av som statsminister
LES: Regjeringsavtale nærmer seg
LES: Cameron - torienes redningsmann

Legge forskjeller til side

david og Samantha Cameron foran nr. 10 Downing Street.

David og Samantha Cameron foran Downing Street nr. 10 i kveld.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

- Mitt mål er å forme en skikkelig og full koallisjon mellom De konservative og Liberaldemokratene. Jeg tror det finnes en måte å tilføre dette landet den sterke, stabile, gode og ordentlige regjeringen jeg tror vi sårt trenger, sa Cameron i en tale utenfor Downing Street 10.

Cameron sa han og Liberaldemokratenes leder Nick Clegg var klare for å legge til side partiforskjeller og jobbe sammen i landets interesse.

- Det kommer til å bli vanskelig. En koallisjon vil møte utfordringer. Men jeg tror vi sammen kan tilføre den sterke regjeringen landet trenger, sa Cameron.

David Cameron taler mens hans gravide kone Samantha venter i bakgrunnen.

Gravide Samantha Cameron venter på sin mann David mens han snakker til pressen.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Dypgående problemer

Cameron pekte på den nye regjeringens utfordringer.

- Vi har noen dyptgående problemer. En stor gjeld, store sosiale problemer og et politisk system som trenger reformering.

Cameron priset også Brown for hans arbeid. Han sa at Brown hadde vært dedikert overfor sitt publikum, og at etter 13 år med Labour-styre ble Storbritannia sett på som mer medfølende utenlands.

Ny finans- og utenriksminister

Partiveteranen William Hague er utnevnt til utenriksminister i den nye regjeringen. Han var tidligere leder for De konservative mellom 1997 og 2001.

George Osborne, en nær medarbeider og god venn av Cameron, er utnevnt til ny finansminister. Han har de siste årene vært finanspolitisk talsmann i Det konservative partiet.

Stoltenberg gratulerte

Statsminister Jens Stoltenberg har i kveld gratulert David Cameron som ny britisk statsminister, og han ser fram til å samarbeide med ham.

- Storbritannia er en av Norges viktigste samarbeidspartnere, og jeg ser fram til å samarbeide nært med den nye britiske statsministeren, sier Stoltenberg.

USAs president Barack Obama var en av de aller første til å gratulere Cameron i kveld, og han inviterte sporenstreks den nye britiske statsministeren til Det hvite hus i juli.

Også en rekke andre statsminstere og presidenter har sendt sine gratulasjoner til den nye britiske statsministeren.

Gordon Brown og hans kone Sarah tar et tungt farvel med nr. 10 Downing Street.

Gordon Brown og hans kone Sarah tok et tungt farvel med nr. 10 Downing Street

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

.

The Queen received the Right Honourable David Cameron this evening and requested him to form a new administration. The Right Honourable David Cameron accepted Her Majesty’s offer and Kissed Hands upon his appointment as Prime Minister and First Lord of the Treasury.

Royal.gov

Slutten på 13 år med Labour

Dette markerer slutten på 13 år med Labour-regjering.

Cameron fikk flest stemmer og flest plasser i underhuset under valget i Storbritannia torsdag.

David Cameron og hans kone Samantha ankom Buckingham Palace i limousin klokken 21.08 norsk tid, 40 minutter etter at Gordon Brown hadde reist derifra.

Klokken 21.34 forlot Cameron Buckingham Palace, men da som statsminister.

Leverte avskjedssøknad

Gordon Brown kom i kveld kom ut fra statsministerboligen i London og fortalte at han ville levere sin avskjedssøknad til dronning Elizabeth. Klokken 20.45 aksepterte hun avskjeden.

– Jeg har sagt før at jeg vil gjøre alt jeg kan for å sikre at en sterk og stabil regjering, med kraft til å takle de politiske og økonomiske utfordringene foran oss, skulle bli dannet, sa Brown i åpningen av sin uttalelse.

– Jeg har informert dronningens private sekretær at det er min intensjon å levere avskjedssøknaden min til dronningen.

Han dro deretter rett til Buckingham Palace for å møte dronningen. Etter et kort møte med dronning Elizabeth kom Brown ut igjen, mens BBCs reporter kunne vise frem det offisielle dokumentet som viser at dronningen har akseptert avskjeden.

SISTE NYTT

Siste nytt