Hopp til innhold

Brown går av som statsminister

Gordon Brown kom i kveld ut fra statsministerboligen i London og fortalte at han ville levere sin avskjedssøknad til dronning Elizabeth. Klokken 20.45 aksepterte hun avskjeden.

Video Gordon Brown kunngjør at han går av som statsminister

Gordon Brown kunngjør at han går av som statsminister. Klikk på bildet for å se video.

Statsminister Gordon Brown kom ut fra Downing Street 10 like etter kl 20.15 norsk tid i kveld, sammen med sine kone Sarah.

– Jeg har sagt før at jeg vil gjøre alt jeg kan for å sikre at en sterk og stabil regjering, med kraft til å takle de politiske og økonomiske utfordringene foran oss, skulle bli dannet, sa Brown i åpningen av sin uttalelse.

– Jeg har informert dronningens private sekretær at det er min intensjon å levere avskjedssøknaden min til dronningen.

Han dro deretter rett til Buckingham Palace for å møte dronningen. Etter et kort møte med dronning Elizabeth kom Brown ut igjen, mens BBCs reporter kunne vise frem det offisielle dokumentet som viser at dronningen har akseptert avskjeden.

– Takk og farvel

Ifølge Sky News' politiske korrespondent ønsket Brown selv å få avgangen overstått, og at Brown nå ønsker å jobbe med veldedighetsarbeid og litteratur.

– Jeg satte pris på den nest viktigste jobben man kan ha, og gleder meg til å ta fatt på den viktigste, som ektemann og far, sa en rørt Brown utenfor Downing Street.

Til slutt i talen takket han sin kone Sarah for støtten og kjærligheten han har fått fra henne; takket deres to barn for kjærligheten og gleden de bringer inn i livet deres, og han forlot statsministerboligen sammen med Sarah og deres to barn, John og Fraser.

– Takk og farvel, var Browns siste ord før han forlot statsministerboligen for å treffe dronningen.

Gordon Brown forlater Downing Street 10

Gordon Brown forlater Downing Street 10 sammen med kona Sarah og deres to barn.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Slutt på 13 med Labour-styre

Brown går også med umiddelbar virkning av som leder for Labour, og når de konservatives leder David Cameron får oppdraget med å danne ny regjering, er det slutt på 13 år med Labour-styre i Storbritannia.

Brown oppfordret i sin avskjedstale Cameron til å danne regjering, og sa at han ønsket Storbritannias neste statsminister alt godt.

– Dersom dronningen aksepterer avskjedssøknaden min vil jeg råde henne til å invitere opposisjonslederen til å danne regjering, sa Brown før han dro til dronningen med avskjedssøknaden.

The Right Honourable Gordon Brown had an Audience of The Queen this evening and tendered his resignation as Prime Minister and First Lord of the Treasury, which Her Majesty accepted.

Royal.gov

Aldri valgt som statsminister

Gordon Brown ble statsminister i juni 2007 da Tony Blair ga seg etter ti år ved makten og valgseier tre ganger på rad. Før det var han finansminister i Blairs regjering.

Han er 59 år gammel og ble født i Skottland i 1951 som den andre av tre gutter. Faren var prest, og Brown har selv sagt at foreldrene var hans inspirasjon og grunnen til at han begynte i politikken.

Han mistet det ene øyet i en rugbyulykke som tenåring, men han har avvist ryktene at han er i ferd med å bli blind på det andre.

Mandag sa Brown at Labours valgnederlag var et uttrykk for velgernes dom over ham som person, og han varslet da at han ville gå av som partileder til høsten. Men avgangen kom altså i dag.

Gordon Brown og dronning Elizabeth

Dronning Elizabeth mottar Gordon Browns avskjedssøknad på Buckingham Palace.

Foto: POOL / Reuters

– I am Labour and Labour I will always be

Etter å ha vært hos dronningen dro Brown til Labours hovedkontor i London, der han ble møtt allerede på utsiden med jubel og applaus.

Harriet Harman

Harriet Harman tar over som partileder for Labour.

Foto: Carl Court / Afp

Han informerte om at hans stedfortreder Harriet Harman tar over som midlertidig leder for partiet frem til en nye leder blir valgt.

I en følelsesladet tale til partiarbeiderne sa Brown at han personlig tok på seg ansvaret for Labours manglende sukess i valget, men lovet samtidig at partiet skal fortsette å kjempe for rettferdighet i Storbritannia.

– Jeg ønsker mer enn jeg klarer å uttrykke at jeg hadde klart å mobilisere slik at vi vant valget, men jeg klarte det ikke, sa Brown.

– Og jeg må akseptere, for ikke å si hevde, at det bare er min skyld.

Til stor applaus informerte han om at Harman har hans fulle støtte som partileder så lenge hun har jobben. For én ting er sikkert, ifølge Brown:

– I am Labour and Labour I will always be.

Deretter forlot Brown og familien London for å dra tilbake til hjemstedet i Skottland.

SISTE NYTT

Siste nytt