Hopp til innhold

«Pizzakongen» Cain seiler opp som Obama-utfordrer

Mitt Romney regnes som den største favoritten til å bli Barack Obamas utfordrer i neste års presidentvalg, men nå er pizzakongen Herman Cain, månedens smak i amerikansk politikk.

Herman Cain sammen med Mitt Romney under en debatt i Darmouth College

Trolig står kampen om å bli Republikansk presidentkandidat mellom Herman Cain (t.v) og storfavoritten Mitt Romney.

Foto: Scott Eells / Ap

Anders Tvegård (USA)

I nattens siste direktesendte tv-debatt i Dartmouth, i et høstkledd New Hampshire, spisset det seg til mellom Massachuetts-guvernøren Romney, den gamle kjenningen Ron Paul og nykomlingen Herman Cain. Mens den tidligere hovedutfordren Rick Perry blir av de mange tilskuerne i studentbyen nå bare sammenlignet med et ølfat.

Romney leder

I en fersk meningsmåling støtter nå 44 prosent Romney, mens Paul og Cain får 13 prosent hver.

Texas-guvernøren Rick Perry, som tidligere i høst lå likt med Romney, har falt som en stein på meningsmålingene etter en rekke uheldige presseoppslag .

Nattens tv-debatt ble regnet som et være eller ikke være for Perry, som ifølge politiske eksperter i USA, valgte minste motstandsvei.

– Hvis du ikke har noe å si, er det best å holde munn, skriver det amerikanske politiske nettstedet Politico i dag, og konkluderer med at Perry ikke var blant debattens vinnere.

Utfordrerlista

Herman Cain, på sin side, insiterer på ikke bare å være månedens Romney-utfordrer, men en politiker å regne med. Tidligere har guvernøren fra Massachuttes hamlet opp med Donald Trump, Sarah Palin, Michele Bachmann, Mitch Daniels og Rick Perry. Det er en liste den fargede pizzakongen og radioverten fra Tennessee ikke ønsker å bli en del av.

I nattens direktesendte tv-debatt fikk Cain kjørt seg for sin økonomiske plan, men, ifølge amerikanske eksperter, klarte han seg godt blant de spisse albuene til sine meddebattanter.

Nesten alle hans politiske rivaler nevnte hans «9-9-9 plan», som baserer seg på et 9 prosent skattetak på bedriftsbeskatt, personligskatt og momsen. Og i amerikansk politikk er oppmerksomhet et tegn på at du er relevant.

Demonstrerte utenfor

Utenfor debattlokalet i studentbyen Darmouth hadde mange samlet seg for å vise sin støtte til sine kandidater.

New Hampshire er en av de første delstatene som skal nominere Obamas utfordrer neste år, og den politiske interessen er stor.

Demontranter utenfor Dartmouth College i USA

Mange hadde samlet seg utenfor gjerdene der de republikanske nominasjonskandidatene debatterte.

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Republikanerne kan få slutt på aids, roper skoleungdom fra det store grønne parkområdet mot de åtte håpefulle presidentkandidatene og publikum som har fått billetter til presidentdebatten.

Det er ingen protest, bare en påminnelse.

– President Obama har ikke holdt løftene med å finansiere kampen mot HIV og aids, sier Emily. President Bush satte det i gang, og den neste presidenten kan ta opp tråden.

Emily studerer nevrologi her på Dartmouth College, en av de prestisjetunge institusjonene i USA som kalles Ivy League.

– Siden det handler om økonomi, og flere truer med å kutte i bistanden som allerede er på under en prosent av budsjettet, sier vi fra, sier Emily.

Ølfatet Keggy

Det er et eget inngjerdet området for dem som vil ytre seg. Akkurat nok til venstre i parken slik at de ikke ødelegger bildet for fjernsynsstasjonene, som sender direkte herfra, og nok til at bilstøy skjemmer litt av budskapet mellom parken og auditoriet.

Et femtitalls studenter og pensjonister står på plassen for «okkuper Wall Street bevegelsen» - med miljøbudskap og krav om ikke å røre den store utgiftsposten Social Security.

Ruth Hedin

Ruth Hedin ønsker å si hva hun mener om amerikansk politikk.

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Det er vår plikt å stå her, sier 70-årige Ruth Hedin. Det er mange år siden hun sist demonstrerte, men etter å ha sett bilder fra gatene i New York og Boston ville også hun ut for å få løftet taket på trygdeinnbetalinger.

Ruths oppdrag her i New Hampshire er vanskelig - ingen av presidentkandidatene vil engang vurdere å øke innbetalingene til pensjonsprogrammet over lønnsslippen.

I den lave ettermiddagssola langs protestgjerdet hviler ungdommer over plakater med navn på de åtte kandidatene.

Favoritt, og mannen som er mest populær i nominasjonsviktige New Hampshire, er Mitt Romney, men de tilsynelatende støttespillerne hans er ikke snakkesalige.

– Du må ta kontakt med kommunikasjonsenheten, sier en av dem. Vi er fra kampanjen.

Amerikansk valgkamp er velregissert og aktivitetene og engasjementet rundt er en del av det fargerike sirkuset. Studentbyen Dartmouth, med rundt ti tusen fastboende innbyggere, er naturlig mål for alle som søker høyere kontor, men ikke alle tar politikken like seriøst av den grunn.

Keggy

Keggy har sine egne støttespillere.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Max er talsmannen til en person som står i et ølfat med påklistrede øyne, bart, hender med hvite hansker og en dressjakke utenpå.

– Keggy er studentenes presidentkandidat, sier Max, og de som rett før ropte slagord for å redde miljøet, roper nå Keggie.

– Han er en grønn kandidat, som nyter livet og er for Dartmouth, sier Max.

– Den eneste republikaneren Keggy kanskje kan minne om, er Rick Perry, sier en av tilhengerne.

Ølfatet bare rister.

Nominasjonsvalgene starter i Iowa den 6. februar neste år.

SISTE NYTT

Siste nytt